Περισσότερα έθνη σκέφτονται να εγκαταλείψουν το δολάριο

pixabay / TBIT
Freepen.gr - Τα σχέδια των ΗΠΑ να κατασχέσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί στο εξωτερικό αναγκάζουν άλλες χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το δολάριο, καθώς η χρήση του νομίσματος ως πολιτικό εργαλείο υπονομεύει την αξιοπιστία του, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον το Σάββατο, ο απεσταλμένος τόνισε ότι η Ρωσία θεωρεί παράνομες οποιεσδήποτε προσπάθειες αξιοποίησης των κρατικών περιουσιακών της στοιχείων.

"Οι "δημιουργικές" ιδέες του Λευκού Οίκου που υποκινούνται από ιδιοτελείς πολιτικούς στόχους, όπως η κατάσχεση των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όχι μόνο αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και στην κοινή λογική", δήλωσε ο Αντόνοφ. Πρόσθεσε πως οι ενέργειες αυτές "βοήθησαν" ήδη να οδηγηθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον "σε αδιέξοδο".

"Επιπλέον, αναγκάζουν τις λογικές εθνικές πρωτεύουσες να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το δολάριο. Για άλλη μια φορά, αυτό επιβεβαιώνει την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια μετάβαση προς την πολυπολικότητα", τόνισε ο διπλωμάτης. Ο Αντόνοφ προειδοποίησε νωρίτερα ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να ανταποδώσει αν οι δυτικές χώρες αποφασίσουν να κατάσχουν τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και ο Καναδάς δέσμευσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας το 2022 λόγω των κυρώσεων κατά της Μόσχας που σχετίζονται με την Ουκρανία. Περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται στην ΕΕ, σε μεγάλο βαθμό στον βελγικό οίκο εκκαθάρισης Euroclear.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail