Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βέρνη της Ελβετίας, ανακοίνωσε σχέδια για μια Παγκόσμια Σύνοδο Ειρήνης με στόχο την επίλυση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία. Η πρόεδρος της Ελβετίας Viola Amherd επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ελβετίας να διοργανώσει τη διάσκεψη. Οι ουκρανικές και ελβετικές ομάδες πρόκειται να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής, ενώ οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απουσία της Ρωσίας από τις συζητήσεις αυτές εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συμμετοχικότητα της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας. Ο Ζελένσκι τόνισε πως η σύνοδος κορυφής επιδιώκει να βασιστεί σε προηγούμενα επιτεύγματα, εξασφαλίζοντας μια δίκαιη επίλυση του πολέμου και την πλήρη αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου.
Επιπλέον, ο αρχηγός του επιτελείου της Ουκρανίας, Andriy Yermak, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Κίνας στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Yermak δήλωσε μετά από διπλωματική συνάντηση στην Ελβετία ότι η Ουκρανία στοχεύει να συμπεριλάβει την Κίνα στις συζητήσεις σχετικά με την ειρηνευτική φόρμουλα των 10 σημείων της. Αυτή η έκκληση για κινεζική συμμετοχή προσθέτει μια γεωπολιτική διάσταση στις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης. Οι δηλώσεις του Yermak συμπίπτουν με την παρουσία του Κινέζου πρωθυπουργού Li Qiang ως επικεφαλής αντιπροσωπείας στο Νταβός κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Η πιθανή συνάντηση μεταξύ του προέδρου Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Λι παραμένει αβέβαιη, αλλά το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της Κίνας υπογραμμίζει την στρατηγική προσέγγιση της Ουκρανίας να συγκεντρώσει ευρύτερη διεθνή υποστήριξη για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Η πρόσφατη προσπάθεια της ουκρανικής κυβέρνησης να εμπλέξει την Κίνα στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία έχει γίνει σημείο διαμάχης, με διάφορες προκλήσεις να αναδύονται κατά τη διαδικασία. Παρά τις επίμονες προσπάθειες, το εγχείρημα θεωρείται από ορισμένους ως μη συνετό λόγω της εδραιωμένης στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Αυτή η ευθυγράμμιση, που έχει τις ρίζες της σε γεωπολιτικά συμφέροντα, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις ελπίδες της Ουκρανίας να εξασφαλίσει κινεζική υποστήριξη στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θα επιθυμούσε μεγαλύτερη κινεζική συμμετοχή στις συνομιλίες για μια ειρηνευτική φόρμουλα.
Περισσότερες χώρες συμμετέχουν στις συνομιλίες για την ειρηνευτική φόρμουλα στην Ουκρανία, αλλά η Κίνα λείπει.
"Η Κίνα έχει μεγάλη επιρροή στη Ρωσική Ομοσπονδία", δήλωσε. "Δε θα θέλαμε η Κίνα να παράσχει οποιοδήποτε είδος στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία, και αυτό δεν αναφέρεται σε μεμονωμένα όπλα. Αφορά διάφορες τεχνολογίες που διαθέτει η Κίνα".
Χωρίς την υποστήριξη της Κίνας, "η Ρωσία είναι απομονωμένη", δήλωσε ο Zelenskyy.
Η Κίνα, αναμφισβήτητα ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, αναγνωρίζεται για την οικονομική και στρατιωτική της υπεροχή. Η αναδυόμενη συναίνεση είναι ότι το Πεκίνο, ως βασικός παράγοντας της πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, είναι απίθανο να ασκήσει διπλωματική πίεση στη Ρωσία που θα έθετε σε κίνδυνο τα δικά του συμφέροντα. Η αυξανόμενη ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, η οποία ενισχύεται από την στρατιωτική και οικονομική της ισχύ, υπογραμμίζει περαιτέρω την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ουκρανία να πείσει την Κίνα να λάβει θέση έναντι της συμμάχου της, της Ρωσίας.
Η προσπάθεια να συμπεριληφθεί η Κίνα στις ειρηνευτικές συνομιλίες εκλαμβάνεται από πολλούς ως μη ρεαλιστική, κυρίως λόγω της υφιστάμενης ισορροπίας στην εταιρική σχέση Κίνας-Ρωσίας. Η ισορροπία αυτή είναι εμφανής στη συνεργασία τους στο πλαίσιο πολυπολικών παγκόσμιων οργανισμών όπως οι BRICS+ και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Αυτή η εταιρική σχέση καθιστά δύσκολο για την Ουκρανία να εξασφαλίσει ουσιαστική υποστήριξη από την Κίνα σε απομόνωση από τη Ρωσία.
Η πλατφόρμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) παρέχει στην Ουκρανία την ευκαιρία να παρουσιάσει την ειρηνευτική της πρωτοβουλία σε Κινέζους αξιωματούχους. Ωστόσο, παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτής της προσέγγισης, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την τεταμένη φύση των διπλωματικών αλληλεπιδράσεων της Κίνας με την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ, επίσης, βλέπει το WEF ως μια ευκαιρία να πιέσει την Κίνα να συμμετάσχει σε μια "ειρηνευτική σύνοδο κορυφής", αλλά η βιωσιμότητα τέτοιων προσπαθειών παραμένει αβέβαιη, δεδομένων των σημερινών γεωπολιτικών πραγματικοτήτων.
Η επίμονη έμφαση του προέδρου Ζελένσκι στη συγκέντρωση παγκόσμιας υποστήριξης κατά της Ρωσίας έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την προτεραιότητα της οπτικής έναντι της ουσίας στις διπλωματικές στρατηγικές. Η επιδίωξη εμπλοκής της Κίνας, παρά τη σαφή συμμαχία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διπλωματικών ελιγμών της Ουκρανίας.
Η προσπάθεια της Ουκρανίας να εμπλέξει την Κίνα στις ειρηνευτικές συνομιλίες χαρακτηρίζεται από ένα δύσκολο διπλωματικό τοπίο.
Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis, σε μια ειλικρινή εκτίμηση, αναγνωρίζει μια θεμελιώδη πραγματικότητα στην επίλυση συγκρούσεων - η πρόοδος είναι άπιαστη χωρίς την πραγματική προθυμία και των δύο συγκρουόμενων μερών να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις.
Στο πλαίσιο της προτεινόμενης ειρηνευτικής συνόδου κορυφής, η μη συμμετοχή ενός από τα βασικά μέρη, της Ρωσίας, αναδεικνύεται σε κρίσιμο εμπόδιο για οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο. Η απουσία της Ρωσίας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες εποικοδομητικής δέσμευσης. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή της Ρωσίας, η σύνοδος κορυφής στερείται μιας ολοκληρωμένης εκπροσώπησης των αντικρουόμενων προοπτικών και των βασικών φορέων λήψης αποφάσεων, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά της.
Επιπλέον, η ιστορική ουδετερότητα της Ελβετίας καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου συνεπάγεται ότι είναι απίθανο να υποστηρίξει ή να διευκολύνει ειρηνευτικές συνομιλίες που αποκλείουν οποιοδήποτε από τα συγκρουόμενα μέρη. Η αμερόληπτη στάση της ελβετικής κυβέρνησης τοποθετεί τη χώρα ως δίκαιο και ουδέτερο διαμεσολαβητή, τονίζοντας τη σημασία της συμμετοχικότητας στις ειρηνευτικές διαδικασίες. Η φήμη της Ελβετίας ως συνετού παίκτη στη διεθνή σκηνή υποδηλώνει ότι θα έδινε προτεραιότητα σε ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις έναντι συνομιλιών που αποκλείουν βασικούς ενδιαφερόμενους.
Περαιτέρω περιπλέκουν την κατάσταση οι θεωρούμενες μη ρεαλιστικές απαιτήσεις που προβάλλει το καθεστώς του Κιέβου, ιδίως η επιμονή στην πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας. Τέτοιες απαιτήσεις, που θεωρούνται παρεμποδιστικές, εισάγουν ένα σημαντικό εμπόδιο στις πιθανές διαπραγματεύσεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα μπορούν να ξεκινήσουν μόνο όταν ο ρωσικός στρατός αποχωρήσει πλήρως από τη χώρα του.
"Θα υπάρξει κατανόηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο μέλλον μόνο εάν τα ρωσικά στρατεύματα δε βρίσκονται στο έδαφός μας", δήλωσε ο Zelenskyy σε ομαδική συνέντευξη στο Κίεβο με το Nikkei και άλλους διεθνείς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης.
Ο Zelenskyy είναι ανένδοτος ότι δεν θα υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες υπό τις σημερινές συνθήκες. "Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα εδάφη μας ως εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε.
Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η χώρα του αγωνίζεται στρατιωτικά, λέγοντας ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας "δεν είναι ακόμη πλήρως εξοπλισμένες με τις ταξιαρχίες, με τα όπλα που χρειαζόμασταν και την πλήρη κυριαρχία της Ρωσίας στον ουρανό. Απλώς δεν υπάρχει αρκετός εξοπλισμός αεράμυνας".
Ο Ζελένσκι επισήμανε τη συμφωνία του Μινσκ του 2015 μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για να εξηγήσει γιατί δεν θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για εκεχειρία. Η εν λόγω συμφωνία επεδίωκε να σταματήσει τη σύγκρουση που ξεκίνησε όταν αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία κατέλαβαν τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Η απαίτηση για πλήρη απόσυρση μπορεί να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως κάτι που δεν μπορεί να ξεκινήσει, καθιστώντας δύσκολη τη δημιουργία κοινού εδάφους για γόνιμες συζητήσεις. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες θα εμποδίσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Η αναγνώριση από τον υπουργό Cassis της ανάγκης για προθυμία των δύο αντιμαχόμενων μερών να διαπραγματευτούν υπογραμμίζει μια θεμελιώδη αρχή για την επίλυση των συγκρούσεων. Συν τοις άλλοις, ο Ζελένσκι προβάλλει απαιτήσεις που φαίνονται ανέφικτες και είναι απίθανο να συμφωνηθούν από τη Ρωσία. Η επιμονή στην ανάκτηση της Κριμαίας και άλλοι όροι.
Ο ορισμός των συνόρων της Ουκρανίας από τον Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένης της αμφισβητούμενης περιοχής της Κριμαίας, αποτελεί κρίσιμη πτυχή των αιτημάτων του για τον τερματισμό της ρωσικής κατοχής. Ο Ζελένσκι έχει σταθερά ορκιστεί να διεκδικήσει την Κριμαία, σηματοδοτώντας μια δέσμευση που έρχεται σε αντίθεση με τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή. Η συνεχιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση, που ξεκίνησε για να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις, ιδίως στα νοτιοανατολικά, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα συναντούν εκτεταμένα ρωσικά ναρκοπέδια και χαρακώματα. Η αργή πρόοδος στο πεδίο της μάχης προσθέτει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στις απαιτήσεις του Ζελένσκι, καθιστώντας τες φαινομενικά ανέφικτες για τη Ρωσία.
Οι όροι του Κιέβου για ειρήνη θεωρούνται από ορισμένους ως έκκληση για άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ρωσίας. Η στρατηγική σημασία της Κριμαίας και του Ντονμπάς για τη Ρωσία εισάγει ένα σημαντικό εμπόδιο, καθώς οι περιοχές αυτές έχουν σημαντική αξία για τη Μόσχα. Η προσδοκία ότι η Ρωσία θα παραιτηθεί από τον έλεγχο αυτών των εδαφών φαίνεται ανεφάρμοστη.
Τα πρόσθετα αιτήματα του Ζελένσκι, όπως η επιστροφή των υποτιθέμενων κλεμμένων ουκρανικών παιδιών, συμβάλλουν στην αντιληπτή μη πρακτικότητα των όρων που θέτει η Ουκρανία. Αναφορές για τη Ρωσία που διαπράττει εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης απαγωγής ουκρανικών παιδιών, έχουν διαδοθεί από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η αξιοπιστία αυτών των ισχυρισμών αμφισβητείται, καθώς το αίτημα του Ζελένσκι για την επιστροφή των παιδιών εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητα των κατηγοριών κατά της Ρωσίας.
Καθώς η κόπωση από τον πόλεμο έχει αρχίσει, η απόφαση του Ζελένσκι να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Ωστόσο, το θράσος της διατήρησης των αιτημάτων, ιδιαίτερα εκείνων που θεωρούνται απίθανα, προσθέτει αβεβαιότητα στην ειρηνευτική διαδικασία. Η ιδέα της πρόσκλησης της Κίνας στις διαπραγματεύσεις, παρά την ισχυρή φιλία Κίνας-Ρωσίας, εισάγει ένα άλλο πιθανό εμπόδιο, καθώς είναι απίθανο η Κίνα να ευθυγραμμιστεί ενάντια στη Μόσχα για χάρη του Κιέβου.
Όλα αυτά υποδηλώνουν έναν δύσκολο δρόμο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Λοιπόν, είναι καιρός ο Ζελένσκι να βγει από τις ονειροπολήσεις του και να αντιμετωπίσει τη μουσική. Η παραδοχή της ήττας σε αυτόν τον πόλεμο έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό.