Η αντιπαραγωγική πολιτική δολοφονιών του Ισραήλ

Αν στοιχηματίζατε σε μια ειρηνική έναρξη του νέου έτους ήρθε η ώρα να πληρώσετε. Το Ισραήλ σας κατέστησε χαμένους με τη δολοφονία του Saleh al-Arouri, ενός κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς που ζει στη Βηρυτό του Λιβάνου. Αυτό είναι πιθανό να ρίξει περισσότερη βενζίνη στην κόλαση του πολέμου που μαίνεται στη Γάζα και κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο και τη Συρία και θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά μια μάταιη πράξη του Ισραήλ.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η δολοφονία, εκτός από πράξη εκδίκησης, δεν έχει φέρει ειρήνη ή ηρεμία στους πολίτες του Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, νομίζω πως τα στοιχεία που βασίζονται στο ιστορικό των δολοφονιών του Ισραήλ τα τελευταία 70 χρόνια δείχνουν ότι αυτές οι εκτελέσεις, αντί να φέρνουν ειρήνη, υποδαυλίζουν τον κύκλο της βίας.

Έκανα αυτή την επισήμανση στη σημερινή μου συζήτηση με τον δικαστή Ναπολιτάνο πως είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι η εξόντωση του ηγέτη ενός έθνους ή μιας οργάνωσης θα μειώσει την αποτελεσματικότητα και τη φονικότητα της χώρας ή της ομάδας αυτής. Ακριβώς το αντίθετο. Παρατήρησα για πρώτη φορά αυτό το φαινόμενο όταν οι αλγερινές αρχές μάχονταν την Ένοπλη Ισλαμική Ομάδα (γνωστή και ως GIA) στην Αλγερία τη δεκαετία του 1990. Η αντιτρομοκρατική στρατηγική της στοχοποίησης και δολοφονίας της ηγεσίας απέτυχε. Αποδείχθηκε ότι οι ηγέτες είχαν την τάση να είναι πιο μετριοπαθείς και να ασκούν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από τα νεότερα στελέχη της GIA. Καθώς η ηγεσία εξοντωνόταν και αναδύονταν νέοι ηγέτες, η GIA γινόταν πιο βίαιη, πιο ακραία. Η GIA τελικά περιορίστηκε ως αποτέλεσμα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Αλγερία, οι οποίες εξάλειψαν αποτελεσματικά το casus belli που είχε αρχικά εμπνεύσει τους μαχητές της GIA.

Ένας από τους συνεργάτες μου (που τώρα έχει συνταξιοδοτηθεί) ήταν επικεφαλής των διεθνών επιχειρήσεων της DEA στα τέλη της δεκαετίας του '90 και θεωρείται ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής Kingpin:

Η στρατηγική των βασικών παραγόντων αναπτύχθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA) για την "αποδυνάμωση, διάλυση και καταστροφή" των οργανώσεων διακίνησης ναρκωτικών (DTO) με την στόχευση των διοικητικών και ηγετικών δομών που επέτρεπαν βασικές δραστηριότητες, όπως η παραγωγή, η μεταφορά, η διανομή και η οικονομική διαχείριση. Πίσω από αυτό υπήρχε η παραδοχή ότι τα πρόσωπα που βρίσκονται στην κορυφή της ιεραρχίας της διακίνησης ναρκωτικών δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν.

Αποδείχθηκε ότι η στρατηγική Kingpin είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η σύλληψη και η κράτηση των ηγετών του καρτέλ Κάλι δεν αναχαίτισε το κύμα της κοκαΐνης που έρεε από την Κολομβία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα τροφοδότησε περισσότερο τη διακίνηση ναρκωτικών, καθώς νέες ομάδες ξεπήδησαν για να εκμεταλλευτούν το κενό που δημιουργήθηκε από την αποκοπή του κεφαλιού του καρτέλ Κάλι.

Το Ισραήλ δολοφονεί ηγέτες της Χαμάς εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια και αυτό δεν προκάλεσε τη διάλυση ή την εξαφάνιση της Χαμάς. Φοβάμαι ότι η δολοφονία του αλ Αρούρι θα εντείνει τη βία στην περιοχή και θα οδηγήσει σε περισσότερους νεκρούς Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail