Το Ιράκ θέλει να διώξει τα αμερικανικά στρατεύματα

pixabay / mikecook1
Freepen.gr - Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντανί υποσχέθηκε να ξεκινήσει μια διαδικασία για την αποπομπή των διεθνών δυνάμεων του συνασπισμού από τη χώρα, μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ που σκότωσε έναν υψηλόβαθμο διοικητή πολιτοφυλακής στη Βαγδάτη.

Η επίθεση έπληξε την Πέμπτη το αρχηγείο των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης, μιας ιρακινής κρατικής οργάνωσης-ομπρέλας που αποτελείται από δεκάδες ένοπλες παρατάξεις. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ο Μουστάκ Τάλεμπ αλ Σαΐντι, ο ηγέτης της Χαράκατ Χεζμπολάχ αλ-Νουτζάμπα (HHN), η οποία η Ουάσινγκτον έχει κατατάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων και ισχυρίζεται ότι υποστηρίζεται από το Ιράν.

"Οι Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης αντιπροσωπεύουν μια επίσημη παρουσία που συνδέεται με το κράτος, υπόκειται σε αυτό και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ενόπλων δυνάμεών μας", δήλωσε την Παρασκευή ο Ιρακινός πρωθυπουργός. "Καταδικάζουμε τις επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας μας, οι οποίες υπερβαίνουν το πνεύμα και το γράμμα της εντολής που δημιούργησε ο διεθνής συνασπισμός".

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου υποστράτηγος Πατ Ράιντερ υπερασπίστηκε το χτύπημα της 4ης Ιανουαρίου ως μια "αναγκαία, αναλογική πράξη", εν μέσω ενός κύματος επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

Το Πεντάγωνο επιμένει πως τα στρατεύματά του βρίσκονται στη Βαγδάτη κατόπιν πρόσκλησης των τοπικών αρχών για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην ISIS). Οι 2.500 στρατιώτες που παραμένουν στη χώρα μια δεκαετία μετά είναι ελεύθεροι να ενεργούν σε "αυτοάμυνα", σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Η Βαγδάτη έχει υποστηρίξει ότι έχει έρθει η ώρα να επανεξεταστούν οι όροι αυτής της πρόσκλησης, με τον Αλ Σουντανί να υπόσχεται πως "θα ξεκινήσει ο διάλογος μέσω της διμερούς επιτροπής που σχηματίστηκε για να καθορίσει τις ρυθμίσεις για τον τερματισμό αυτής της παρουσίας".

"Επιβεβαιώνουμε τη θέση αρχών μας για τον τερματισμό της ύπαρξης του διεθνούς συνασπισμού, αφού έχουν λήξει οι δικαιολογίες για την ύπαρξή του", δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Βαγδάτη επιδιώκει να αποκαταστήσει την πλήρη "εθνική κυριαρχία επί της γης, του ουρανού και των υδάτων του Ιράκ".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail