Σχεδόν 50.000 βρετανικές επιχειρήσεις στα πρόθυρα της κατάρρευσης - έκθεση

pixabay / 652234
Freepen.gr - Ο αριθμός των βρετανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας εκτοξεύθηκε κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο στα τέλη του περασμένου έτους εν μέσω μιας "καταιγίδας χρέους" που προκλήθηκε από μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων, αποκαλύπτει έκθεση μιας ομάδας ειδικών σε θέματα αφερεγγυότητας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, γράφει το RT.  

Η τελευταία έκθεση "Red Flag Alert" που δημοσίευσε ο όμιλος Begbies Traynor Group διαπίστωσε ότι 47.477 επιχειρήσεις στη Βρετανία βρίσκονταν σε "κρίσιμη" οικονομική δυσπραγία το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες πάλευαν με τον πληθωρισμό και το κόστος δανεισμού. Ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά 26% σε σύγκριση με τις 37.772 επιχειρήσεις που ανέφεραν "κρίσιμο" επίπεδο δυσπραγίας τους προηγούμενους τρεις μήνες.   

Η άνοδος αυτή σηματοδότησε τη δεύτερη συνεχή περίοδο τριμήνου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά την οποία η κρίσιμη οικονομική δυσπραγία αυξήθηκε κατά 25%, σημειώνεται στην έκθεση. Σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αυτές τις συνθήκες αναμένεται να οδηγηθούν σε αφερεγγυότητα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.  

Σύμφωνα με την Julie Palmer, εταίρο της Begbies Traynor, η εκτίναξη των επιτοκίων, ο "αχαλίνωτος" πληθωρισμός και η αδύναμη εμπιστοσύνη των καταναλωτών εν μέσω αύξησης και "απρόβλεπτου" κόστους εισροών δημιούργησαν μια "τέλεια καταιγίδα" για τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε σταθερά τα επιτόκια από 0,1% στο τέλος του 2021 στο σημερινό 5,25% σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

"Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες φόρτωσαν προσιτό χρέος κατά τη διάρκεια εκείνων των χαρισματικών ημερών, έρχονται τώρα αντιμέτωπες με την πρόσθετη επιβάρυνση που θα έχει αυτό στα οικονομικά τους", πρόσθεσε η Palmer. "Για δεκάδες χιλιάδες βρετανικές επιχειρήσεις που θα έπρεπε να κοιτάζουν μπροστά με κάποια αισιοδοξία, το νέο έτος θα φέρει έναν αγώνα επιβίωσης".  

Η μακροοικονομική αναταραχή επηρεάζει "κάθε γωνιά" της βρετανικής οικονομίας, δήλωσε η Πάλμερ, σημειώνοντας πως οι σοβαρότερες ανησυχίες αφορούν τους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων. Αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του συνόλου των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίσιμη οικονομική δυσπραγία, σύμφωνα με την Begbies. Οι ερευνητές επεσήμαναν πως και οι 22 τομείς που αξιολογήθηκαν παρουσίασαν αύξηση των "κρίσιμων" οικονομικών δυσχερειών πέρυσι.  

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι σχεδόν 540.000 βρετανικές επιχειρήσεις βρίσκονταν σε "σημαντική" δυσπραγία το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, αυξημένες κατά 12,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Η Begbies Traynor προειδοποίησε ότι τα ποσοστά αφερεγγυότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να επιταχυνθούν το 2024.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail