Το 2024 θα μπορούσε να είναι η χρονιά της οικονομικής ανάκαμψης της Τουρκίας

pixabay / sulox32
Οι αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις αναμενόμενες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων

Το Russian Market είναι ένα έργο ενός οικονομικού μπλόγκερ, Ελβετού δημοσιογράφου και πολιτικού σχολιαστή με έδρα τη Ζυρίχη. Ακολουθήστε τον στο X @runews - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Το οικονομικό τοπίο του 2024 παρουσιάζει ένα μικτό πακέτο - μια δυνητικά ανοδική χρονιά για τις αναδυόμενες αγορές με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εξετάζει τρεις μειώσεις επιτοκίων, αλλά και το ενδεχόμενο αυτό να επισκιάζεται από την υψηλή μεταβλητότητα. Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, ένας απροσδόκητος πρωτοπόρος βρίσκεται στο επίκεντρο: Τα τουρκικά ομόλογα.

Παρά την πρόσφατη υποαπόδοση ρεκόρ του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, το έθνος φαίνεται έτοιμο για μια ήπια προσγείωση, υποδηλώνοντας μια πιθανή ανάκαμψη της αγοράς στο δεύτερο μέρος του έτους.

Ενώ οι πληθωριστικοί αγώνες της Τουρκίας επιμένουν, η πραγματική δράση εκτυλίσσεται στην αγορά ομολόγων της χώρας, η οποία προσφέρει έναν μοναδικό μποναμά εκπτώσεων για τους απαιτητικούς επενδυτές. Υπάρχει αυξανόμενη φημολογία σχετικά με την ανάκαμψη αυτής της αγοράς το 2024.

Οι πρόσφατες προσαρμογές στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έχουν γεννήσει νέο ενδιαφέρον για τα τουρκικά κρατικά ομόλογα. Τα επιτόκια πολιτικής και τα επιτόκια τοπικών καταθέσεων έχουν προσαρμοστεί ώστε να παρέχουν θετικά πραγματικά επιτόκια σε σύγκριση με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα αύξησε εντυπωσιακά το επιτόκιο πολιτικής από 8,5% σε 40%, γεγονός που αντανακλά τη δέσμευση για ένα διαρκές θετικό περιβάλλον πραγματικών επιτοκίων.

Παρά τις σημαντικές δημοσιονομικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας, το υγιές ταμειακό υπόλοιπο στο ταμείο της χώρας και η βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων μετριάζουν τους κινδύνους υπερπροσφοράς. Οι προβλέψεις υποδεικνύουν δυνητική εισροή σχεδόν 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις, εάν η Τουρκική Δημοκρατία επιστρέψει σταδιακά στους ιστορικούς μέσους όρους ιδιοκτησίας. Αυτή η αισιόδοξη προοπτική ευθυγραμμίζεται με τις θετικές προσδοκίες του Υπουργού Οικονομικών Mehmet Simsek, υποδηλώνοντας ότι τα εγχώρια κρατικά ομόλογα της Τουρκίας είναι πιθανό να αποτελέσουν ελκυστική επένδυση το 2024.

Στη σφαίρα των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών που εκφράζονται σε τοπικό νόμισμα, τα ομόλογα σε τουρκική λίρα, που συχνά υποτιμώνται, είναι έτοιμα για ανατροπή και θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε κορυφαία επένδυση το επόμενο έτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι πληθωριστικές πιέσεις, ο υψηλός όγκος εκδόσεων και η αναμενόμενη επιπρόσθετη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κατά 500 μονάδες βάσης θα μπορούσαν να συνεπάγονται περαιτέρω μεταβλητότητα των τουρκικών ομολόγων.

Ωστόσο, οι πρόσφατες ενέργειες της τουρκικής κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζουν τη δέσμευσή της για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων, προκαλώντας θετική ανταπόκριση από τους διεθνείς επενδυτές που επανέρχονται προσεκτικά στην εγχώρια αγορά ομολόγων της χώρας. Οι σαρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η άνοδος των αποδόσεων προσέλκυσαν περίπου 860 εκατ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα σε λίρα. Αυτό το ανανεωμένο ενδιαφέρον ακολουθεί την αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε μετά την επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Μάιο. Με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Hafize Gaye Erkan, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια έξι φορές από τον Ιούνιο, φτάνοντας σε ένα επιτόκιο πολιτικής 40%. Αυτό αποσκοπεί στην ανάσχεση του πληθωρισμού που έχει ξεπεράσει το 60%. Η αλλαγή αυτή έχει οδηγήσει σε πτώση των ομολόγων της Τουρκίας σε τοπικό νόμισμα, αλλά με τις αποδόσεις να ευθυγραμμίζονται πλέον με τα αναμενόμενα επίπεδα αύξησης των τιμών, μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες για τους επενδυτές.

Καθώς ξεκινά το 2024, οι αγορές χρέους της Τουρκίας παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ανάκαμψη, σε αντίθεση με την επιφυλακτική στάση των διεθνών επενδυτών πριν από έξι μήνες. Η αύξηση του ενδιαφέροντος ωθεί τους Τούρκους δανειολήπτες στις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων να επισπεύσουν τις εκδόσεις. Παράδειγμα αυτού του νεοαποκτηθέντος ενθουσιασμού ήταν η επιτυχής έκδοση πενταετούς σουκούκ ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 7 Νοεμβρίου, για την οποία η ζήτηση έφτασε πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τρεις φορές το ποσό της έκδοσης. Καθώς οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας και οι επενδυτές που αγοράζουν και διατηρούν εκ νέου, τίθεται το ερώτημα: για πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική στις τουρκικές αγορές μέχρι το 2024;

Καθώς η χώρα συνεχίζει να παλεύει με την εκτίναξη των ποσοστών πληθωρισμού, τα οποία ανήλθαν σε 64,8% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, από 62% το Νοέμβριο, ο σκεπτικισμός σχετικά με την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 36% στο τέλος του 2024 εξακολουθεί να υφίσταται. Ωστόσο, οι επενδυτές εξετάζουν με προσοχή τις πιθανές ευκαιρίες στις συναλλαγές σε νομίσματα, ιδίως με την σταθεροποιούμενη τουρκική λίρα, η οποία, παρά το χαμηλό ρεκόρ που σημείωσε έναντι του δολαρίου, είδε την πτωτική της τάση να επιβραδύνεται.

Αναγνωρίζοντας την αναπόφευκτη ονομαστική υποτίμηση λόγω του υψηλού πληθωρισμού, οι ειδικοί αναμένουν λιγότερο έντονη υποτίμηση τα επόμενα χρόνια και θεωρούν την πρόσφατη αύξηση του επιτοκίου της Τουρκίας κατά 500 μονάδες βάσης ως θετική κίνηση, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στη δέσμευση της χώρας να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ενθαρρύνει ενεργά τους ξένους επενδυτές να εξερευνήσουν τα ομόλογα σε λίρες, τονίζοντας τις ελκυστικές υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν. Καθώς η χώρα πλησιάζει στα τελικά στάδια της φάσης νομισματικής σύσφιξης, η τράπεζα προβλέπει ένα πιο ήπιο οικονομικό περιβάλλον μέχρι την ίδια χρονική στιγμή το 2024, ενώ στη συνέχεια αναμένονται χαμηλότερες αποδόσεις.

Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων αξίας άνω των 30 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ιούνιο, οι οποίες τοποθετούν το επιτόκιο πολιτικής στο 40%, ο Erkan θεωρεί ότι αυτή είναι μια κατάλληλη στιγμή για τους ξένους επενδυτές. Αναγνωρίζοντας το αυξημένο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών για τα τουρκικά κρατικά ομόλογα, εξέφρασε την προτίμησή της για άμεσες επενδύσεις έναντι των συμβολαίων swap, επικαλούμενη τον περιορισμένο αντίκτυπο στα αποθεματικά της χώρας. Τα σχόλια του διοικητή ευθυγραμμίζονται με τα μηνύματα της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής που υποδηλώνουν επιβράδυνση και την επικείμενη ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου νομισματικής σύσφιξης. Ενώ ο Erkan παρατήρησε μείωση των αυξήσεων των τιμών σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και τα ηλεκτρονικά είδη, τόνισε τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στην εκπαίδευση και τη στέγαση, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της έλλειψης προσφοράς στην αγορά κατοικίας.

Εν κατακλείδι, καθώς αναμένουμε οικονομικές αλλαγές το 2024, η τουρκική αγορά ομολόγων αναδεικνύεται ως μια πιθανή "κοιμώμενη" επιτυχία. Παρά τις προκλήσεις, τα σημάδια ανθεκτικότητας και οι στρατηγικές προσαρμογές της πολιτικής θα μπορούσαν να τοποθετήσουν την Τουρκία για μια ανάκαμψη της αγοράς, καθιστώντας τα εταιρικά της ομόλογα μια αξιοσημείωτη επενδυτική ευκαιρία κατά τους επόμενους μήνες. Το 2024 θα είναι το έτος των τουρκικών ομολόγων.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail