Γιατί ο Τραμπ είναι το φαβορί για το 2024

pixabay / TheDigitalArtist
Η κάλπη της Αϊόβα έδειξε ότι η μετριότητα του Τζο Μπάιντεν έκανε τους Αμερικανούς να νοσταλγούν την επιστροφή του πορτοκαλί άνδρα

Στη συμφωνία της αμερικανικής πολιτικής, το caucus της Αϊόβα αποκάλυψε για άλλη μια φορά τον πολύπλοκο χορό του ως ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές, αφήνοντας υποψήφιους και παρατηρητές γοητευμένους στο πέρασμά του.

Bradley Blankenship - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Ανάμεσα στην κακοφωνία των διεκδικητών, ένα όνομα αντηχεί πιο δυνατά από τα υπόλοιπα - ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ. Ο αδέσποτος, ο διασπαστής, ο μαέστρος του πολιτικού θεάματος, επέστρεψε, και η εμφάνισή του στην Αϊόβα έχει ξεσηκώσει τόσο τους υποστηρικτές όσο και τους επικριτές του.

Καθώς οι εκλογές της Αϊόβα ξεδίπλωναν το δράμα τους τη Δευτέρα, η παρουσία του Τραμπ φαινόταν μεγάλη. Παρά το ανορθόδοξο σενάριο της συμμετοχής ενός πρώην προέδρου σε μια κάλπη που συνήθως προορίζεται για τους υποψήφιους και το γεγονός πως αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτικές συζητήσεις με τους αντιπάλους του, η απόφαση του Τραμπ να εμπλακεί στην Πολιτεία των Γερακιών σηματοδότησε μια επανάληψη της πολιτικής όπερας που είχε καθηλώσει το έθνος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Το εναρκτήριο κόλπο του δεν ήταν τίποτα λιγότερο από θεαματικό - ένας στρατηγικός χορός μεταξύ των παραδοσιακών ρεπουμπλικανικών αξιών και του μη απολογητικού τραμπικού εμπορικού σήματος. Ήταν μια υπολογισμένη παράσταση και μια σταθερή υπενθύμιση ότι το GOP, όπως είναι σήμερα, είναι αναμφισβήτητα η επικράτεια του Τραμπ.

Εν ολίγοις: η επιρροή του Τραμπ ήταν αισθητή και δεν είχε ποτέ πιθανότητες να χάσει τις εκλογές. Η βάση του, μια τρομερή δύναμη που έχει αντέξει θύελλες και αντιπαραθέσεις, κινητοποιήθηκε με ζήλο που θύμιζε κίνημα και όχι απλή πολιτική εκστρατεία. Οι πιστοί του Τραμπ, οπλισμένοι με κόκκινα καπέλα και ακλόνητη πίστη, στάθηκαν απόδειξη της διαρκούς επίδρασης του 45ου προέδρου.

Καθώς τα αποτελέσματα έδιναν και έπαιρναν, έγινε φανερό ότι η απήχηση του Τραμπ στη βάση των Ρεπουμπλικανών παραμένει απαράμιλλη. Το μοναδικό του μείγμα λαϊκισμού, οικονομικού εθνικισμού και μιας αφιλτράριστης προσέγγισης της πολιτικής έχει σφυρηλατήσει μια σύνδεση που αψηφά τις νόρμες του συμβατικού ρεπουμπλικανισμού.

Η εκλογική αναμέτρηση της Αϊόβα, με την περίπλοκη δυναμική της, αποκάλυψε ένα αίνιγμα στο εσωτερικό του GOP. Το κόμμα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, διχασμένο ανάμεσα στη γοητεία της αδιαπραγμάτευτης προσέγγισης του Τραμπ και στην επιθυμία του να ανακτήσει μια υπόνοια της ταυτότητάς του πριν από τον Τραμπ, με τέτοιες ανθρακωμένες ρεπουμπλικανικές κοπές όπως η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Η σκιά του Τραμπ, που πέφτει από καιρό πάνω από τις διαδικασίες, θέτει μια πρόκληση που το GOP πρέπει να αντιμετωπίσει - να αγκαλιάσει την κληρονομιά του Τραμπ ή να επιχειρήσει μια επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή συντηρητική αφήγηση, το τελευταίο προφανώς είναι σχεδόν αδύνατο.

Καθώς ο μαέστρος ενορχηστρώνει την πολιτική του επιστροφή, η κληρονομιά του Τραμπ αναδεικνύεται σε καθοριστική δύναμη. Είναι μια κληρονομιά που ξεπερνά τις κομματικές γραμμές και πολώνει τον πολιτικό διάλογο. Ο Τραμπ, με την αφιλτράριστη ρητορική του και τις δεκάδες μόνιμες κατηγορίες για κακουργήματα που σχετίζονται με τις υποτιθέμενες προσπάθειές του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020, συνεχίζει να αποτελεί αλεξικέραυνο τόσο για λατρεία όσο και για περιφρόνηση.

Στην Αϊόβα, η κληρονομιά του Τραμπ δεν ήταν απλώς μια στρατηγική προεκλογικής εκστρατείας- ήταν ένα θέαμα που ανέδειξε τη διαρκή επιρροή ενός πολιτικού αουτσάιντερ που διέλυσε τα καθιερωμένα πρότυπα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ξεπερνά τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε μια μάχη στήθος με στήθος, με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Morning Consult να έχει τον Τραμπ μπροστά με 2 ποσοστιαίες μονάδες. Άλλες δημοσκοπήσεις αντανακλούν την ίδια βασική κατεύθυνση. Επιπλέον, μια πρόσφατη δημοσκόπηση αποδοχής του Μπάιντεν από την McLaughlin and Associates που έγινε κατά παραγγελία του America's New Majority Project, τον εμφανίζει σε ποσοστό αποδοκιμασίας 60%. Ο Τραμπ προηγείται επίσης του Μπάιντεν σε επτά ταλαντευόμενες πολιτείες από το Δεκέμβριο.

Παρά όλες τις αντιφάσεις του, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας του να διαχειριστεί υπεύθυνα την πανδημία Covid-19, του δικτατορικού χειρισμού των διαδηλώσεων του Τζορτζ Φλόιντ και των υπονοιών του ότι θέλει να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε δικτατορία, ο Τραμπ έχει καταφέρει να κάνει τους ανθρώπους να νοσταλγήσουν μια εποχή πριν από τον Μπάιντεν. Ο πρώην αντιπρόεδρος προοριζόταν να είναι ένας τεχνοκράτης και κάποιος που η αμερικανική ελίτ μπορούσε να εμπιστευτεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να διατηρήσει την ηγεμονία των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Μπάιντεν απέτυχε παταγωδώς σε αυτό το έργο, χάνοντας σταθερά διπλωματικά απέναντι στην Κίνα και χάνοντας εντελώς τον πόλεμο των πληρεξουσίων της στην Ουκρανία.

Καθώς πέφτει η αυλαία της ψηφοφορίας στην Αϊόβα, το encore του Τραμπ έχει απήχηση, προετοιμάζοντας το σκηνικό για ένα πολιτικό δράμα που θα εκτυλιχθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Το GOP, ένα κόμμα σε σταυροδρόμι, πρέπει να αντιμετωπίσει τον απόηχο του Τραμπισμού - μιας δύναμης που αρνείται να περιοριστεί στα χρονικά της πολιτικής ιστορίας.

Τα αποτελέσματα του Τραμπ στην Αϊόβα μπορεί να μην είναι ένα απλό πρελούδιο, αλλά μάλλον οι εναρκτήριες νότες ενός πολιτικού έπους που υπόσχεται απρόβλεπτες εξελίξεις, θέρμη και μια αδυσώπητη επιδίωξη κυριαρχίας. Κάποιοι σημαντικοί Δημοκρατικοί το αναγνωρίζουν αυτό, συμπεριλαμβανομένου του ανεξάρτητου γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος συγκυβερνά με τους Δημοκρατικούς. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ισχυρή εμφάνιση του Τραμπ, δήλωσε "Αν οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να κερδίσουν αυτόν το Νοέμβριο, πρέπει να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και να αγωνιστούν για μια επιθετική προοδευτική ατζέντα".

Αυτό δε θα συμβεί ποτέ. Ο Μπάιντεν, του οποίου η ίδια η βάση δεν πιστεύει ότι είναι κατάλληλος υποψήφιος, είπε κάποτε περίφημα κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020 πως "τίποτα δε θα άλλαζε ριζικά" αν εκλεγόταν, και έτσι είχε δίκιο: Επί των ημερών του, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι, οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και η πολεμική μηχανή συνέχισε να δουλεύει.

Η μετριότητα του Μπάιντεν έκανε την Αμερική να νοσταλγήσει ξανά τον Τραμπ, και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αϊόβα δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι το ξεκάθαρο φαβορί σε αυτή την κούρσα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail