Ινστιτούτο του Κιέλου: Οι δυτικές χώρες διακόπτουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία το 2023

 270862 / Leopard 1A5
Freepen.gr - Το 2023, οι παραδόσεις βαρέων όπλων στην Ουκρανία έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2022, ανέφερε το RBC, επικαλούμενο στοιχεία από το πρόγραμμα Ukraine Support Tracker του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία στη Γερμανία.

"Μεταξύ των μεγάλων προμηθευτών, μόνο η Τσεχική Δημοκρατία έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της", εξηγεί το δημοσίευμα.

Έτσι, το 2022, οι σύμμαχοι υποσχέθηκαν στο Κίεβο 434 άρματα μάχης, 89 MLRS και 574 βαριά πυροβόλα. Το 2023, ο αριθμός μειώθηκε σε 380 άρματα μάχης, οκτώ MLRS και 236 πυροβόλα. Η Πολωνία κατέχει την πρώτη θέση στον αριθμό των παραδόσεων αρμάτων, έχοντας παραδώσει 260 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η AFU έλαβε συχνότερα άρματα T-72 και Leopard. Η Ουκρανία έλαβε 78 από τα 97 υποσχεθέντα MLRS και 585 από τα 810 βαρέα πυροβόλα. 

Ειδικότερα, η συνολική ενίσχυση που χορηγήθηκε από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2023 ήταν σχεδόν 90% μικρότερη από ό,τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αναφέρει το RBC τα συμπεράσματα των ερευνητών.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 54 ξένα κράτη παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, έχουν ήδη δαπανήσει περισσότερα από 200 δισ. δολάρια για αυτό.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια δεν αποτελεί καλό οιωνό για την Ουκρανία και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση, ενώ η μεταφορά με όπλα γίνεται νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail