Οι "ροζ" ομιλίες του Ζελένσκι δεν πείθουν πλέον την ομάδα του ή τον στρατό

Τα καθημερινά θετικά μηνύματα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky δεν φαίνεται πλέον να πείθουν τους πολίτες ή τα στρατεύματά του, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι τα αισιόδοξα λόγια του προέδρου απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Πηγές που γνωρίζουν την επικοινωνιακή στρατηγική του Ζελένσκι δήλωσαν στους Financial Times πως ο σκοπός αυτών των μηνυμάτων είναι να διατηρηθεί η αισιοδοξία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και ότι υπάρχει μια επικοινωνιακή πολιτική που εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής λογοκρισίας των κακών ειδήσεων, όπως ο αριθμός των ουκρανικών απωλειών ή η επιτυχία των ρωσικών στρατευμάτων.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το άρθρο, επικαλούμενο αξιωματούχους των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, πρώην στελέχη του προεδρικού επιτελείου και στρατηγιστές επικοινωνίας, υπογραμμίζει πως, για περισσότερες από 650 συνεχόμενες ημέρες, "ο Ζελένσκι έχει δώσει τουλάχιστον μία βιντεοσκοπημένη ομιλία προς το έθνος - επαινώντας τα στρατεύματά του, γιορτάζοντας τις προόδους κατά μήκος των γραμμών του μετώπου ... αλλά με την Ουκρανία να απολαμβάνει λίγα στρατιωτικά επιτεύγματα φέτος και τη δυτική υποστήριξη να παραπαίει, η επικοινωνιακή στρατηγική δημιουργεί ρήγμα μεταξύ της προεδρικής διοίκησης και της στρατιωτικής ηγεσίας".

Εκτός από αυτή τη διαίρεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του στρατού, οι πολιτικοί αντίπαλοι έχουν αρχίσει να ασκούν ανοιχτή κριτική στον πρόεδρο, ενώ οι στρατιωτικοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι η ασυμφωνία μεταξύ των επίσημων μηνυμάτων και της πραγματικής κατάστασης δεν είναι πλέον πειστική και, ως εκ τούτου, δεν παρακινεί τους Ουκρανούς ή τους δυτικούς εταίρους της χώρας να προχωρήσουν μπροστά.

Η Iryna Zolotar, σύμβουλος επικοινωνίας του πρώην υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov, δήλωσε στο δημοσίευμα πως η στρατηγική που προσομοιώνει την κυριαρχία της αισιοδοξίας προκαλεί σύγχυση και εκτός Ουκρανίας, αφήνοντας το δυτικό κοινό να αναρωτιέται γιατί θα πρέπει να συμβάλει στη βοήθεια, αν ο σύμμαχος στην Ανατολική Ευρώπη πρόκειται πάντα να " κερδίζει".

"Προκειμένου η κοινωνία να μην χτίζει κάστρα στον αέρα και να βγάλει τα ροζ γυαλιά της... είναι απαραίτητο να σταματήσει να φοβάται να λέει την αλήθεια", δήλωσε ο Zolotar στους FT.

Κρίνοντας από τις αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες, είναι πολύ προφανές πως τα "ροζ γυαλιά" έχουν αρχίσει να βγαίνουν, με την αποκαρδιωτική κατάσταση στην Ουκρανία να αποκαλύπτεται, τη σύγκρουση μεταξύ του Ζελένσκι, του αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Βαλερί Ζαλούζνι και άλλων καθεστωτικών προσωπικοτήτων να εκτίθεται και την ανάγκη να παγώσει η σύγκρουση και να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα να προτρέπεται. 

Η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση απέτυχε παταγωδώς, και το ηθικό στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, ενώ ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι αρχίζουν τώρα να συνειδητοποιούν ότι το τέλος του παιχνιδιού πλησιάζει καθώς βαθαίνει ο χειμώνας. Παρά την πραγματικότητα αυτή, σύμφωνα με τους FT, ο Ζελένσκι βλέπει τα αισιόδοξα μηνύματα ως τον μόνο τρόπο για να καθησυχάσει τους διστακτικούς εταίρους της Ουκρανίας στη Δύση και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ουκρανικών επιχειρήσεων, οι οποίες παραμένουν σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων.

Οι FT υπενθυμίζουν πως οι διαφωνίες μεταξύ του στρατού και του προεδρικού γραφείου έγιναν εμφανείς το Νοέμβριο, όταν ο Ζαλούζνι δήλωσε σε συνέντευξή του στον Economist: "Πιθανότατα δε θα υπάρξει καμία βαθιά και όμορφη τομή" για την Ουκρανία στον πόλεμο. Ένας Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αποκάλυψη του Zaluzhny σόκαρε τους Ουκρανούς, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς τους τροφοδοτούσαν με ατελείωτη προπαγάνδα για σχεδόν δύο χρόνια, καθώς και ορισμένους δυτικούς ηγέτες, οι οποίοι τηλεφώνησαν στο Κίεβο για να ρωτήσουν τι σήμαινε και αν οι διαπραγματεύσεις θεωρούνται πλέον προτεραιότητα για την Ουκρανία.

Για τον λόγο αυτό, ο Ζολόταρ δήλωσε στους FT πως στην αρχή του πολέμου, οι αισιόδοξες δηλώσεις βοήθησαν τους Ουκρανούς, αλλά τώρα, αυτό έχει δημιουργήσει μια συγκεχυμένη αφήγηση, όπου "οι προσδοκίες είναι υπερβολικές και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση των πραγμάτων".

Ο Ζελένσκι βρίσκεται τώρα σε ένα αίνιγμα που θα μπορούσε κάλλιστα να τερματίσει την πολιτική του καριέρα, καθώς τώρα αποκαλύπτεται ότι ψεύδεται για χάρη της προσπάθειάς του να παρουσιάσει μια εικόνα της Ουκρανίας που σημειώνει σταθερή πρόοδο φέτος στο πεδίο της μάχης, η οποία τώρα καταρρέει μαζί με τη δυτική υποστήριξη. Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη θετική αφήγηση, καθώς πιστεύει πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να παρακινήσει τη Δύση να παράσχει στήριξη, ειδικά τώρα που η προσοχή του πλανήτη έχει στραφεί στη Μέση Ανατολή, όπου συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή.

Η αδυναμία της Ουκρανίας να εξασφαλίσει οποιαδήποτε απτή επιτυχία στο πεδίο της μάχης θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή στο Κίεβο και θα αφήσει τον Ζελένσκι να αντιμετωπίσει την οργή του στρατού του, ο οποίος έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε θυσία αρνιών από την τρελή και παραληρηματική προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να κατακτήσει ρωσικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Για το λόγο αυτό, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο, φέρεται να συζητήθηκε η ανάγκη αντικατάστασης του Ζελένσκι. Μεταξύ των αιτιών της δυτικής δυσαρέσκειας είναι οι αποτυχίες της Ουκρανίας στο μέτωπο της μάχης, η αγένεια του Ουκρανού προέδρου στις σχέσεις του με τους ξένους εταίρους, ο νεποτισμός, η ανεξέλεγκτη διαφθορά και η απώλεια της ικανότητάς του να ελιχθεί στη σύγκρουση με τη Ρωσία προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail