Τι μπορούν να κάνουν τα αραβικά κράτη για να τιμωρήσουν το Ισραήλ

Η ενιαία στάση του ΟΠΕΚ να αψηφήσει τις ΗΠΑ και να μειώσει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου απέφερε στους Άραβες ηγέτες παγκόσμια επιρροή. Το ίδιο θα έκανε και μια ενιαία στάση ενάντια στο μακελειό του Ισραήλ στη Γάζα.

Στις 10 Νοεμβρίου, μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της επιχείρησης της Παλαιστινιακής Αντίστασης για τον κατακλυσμό του Αλ Άκσα και την έναρξη της βίαιης επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε μια έκτακτη κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) στο Ριάντ.

Karim Shami - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Καθώς αρχικά είχε προγραμματιστεί χωριστά, η απόφαση να συνδυαστούν οι συναντήσεις οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των αραβικών κρατών σχετικά με το πώς να απαντήσουν συλλογικά στην άγρια δυσανάλογη επίθεση του Ισραήλ κατά των 2,3 εκατομμυρίων αμάχων της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αραβικά έθνη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μια σειρά από αμφιλεγόμενα μέτρα που είχαν προτείνει ορισμένα μέλη τους. Αυτά περιλάμβαναν αποφάσεις για την απαγόρευση της χρήσης των περιφερειακών στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ για την προμήθεια όπλων στο Ισραήλ, την αναστολή όλων των αραβικών σχέσεων με το Ισραήλ και την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου κατά της κατοχικής οντότητας.

Μια πολύ συνηθισμένη σύνοδος κορυφής

Παρά το διάχυτο συναίσθημα κατά των ισραηλινών επιθέσεων σε ολόκληρη τη Δυτική Ασία και τον ευρύτερο ισλαμικό κόσμο, η σύνοδος κορυφής, όπως πολλοί περίμεναν, ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένες ενέργειες κατά του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας την αδυναμία και την απροθυμία των 22 Αράβων ηγετών να αντιμετωπίσουν το Ισραήλ και τους δυτικούς συμμάχους του.

Αυτό εγείρει ένα καίριο ερώτημα: Τι μπορούν να κάνουν τα μεμονωμένα αραβικά έθνη για να υποστηρίξουν την Παλαιστίνη, και γιατί δεν τα έχουν ήδη κάνει αυτά;



Για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της πολυπλοκότητας της αραβικής γεωπολιτικής, και για χάρη της απλοποίησης των διαφόρων κοσμοθεωριών και προτεραιοτήτων της περιοχής, τα αραβικά κράτη μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις κύριες πολιτικές ομάδες - καθεμία από τις οποίες επηρεάζεται από μη αραβικούς παράγοντες: τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ιράν.

Οι εξωτερικές πολιτικές της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Κουβέιτ, του Μπαχρέιν, του Ομάν, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκου και του Τζιμπουτί - οι περισσότερες από τις οποίες κυβερνώνται από κληρονομικές μοναρχίες - ευθυγραμμίζονται στενά με τις ΗΠΑ και τη Δύση. Παρά το γεγονός πως φιλοξενούν πολυάριθμες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, τα κράτη αυτά, παραδόξως, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην υποστήριξη της Παλαιστίνης χωρίς να καταφύγουν σε σύγκρουση.

Το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν οικονομικές, πολιτικές σχέσεις και σχέσεις ασφαλείας με το Ισραήλ. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις μακρινές χώρες της Λατινικής Αμερικής, καμία δεν έχει διακόψει τους δεσμούς, αν και το Μπαχρέιν ανέστειλε τους οικονομικούς του δεσμούς.

Αντίθετα, οι ισραηλινές πρεσβείες στην Ιορδανία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν εκκενώθηκαν με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Eli Cohen και του γενικού διευθυντή του υπουργείου λόγω των μαζικών διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων.

Τα πιο στρατηγικής σημασίας κράτη σε αυτή την ομάδα είναι η Ιορδανία και η Αίγυπτος, οι οποίες μοιράζονται σύνορα με το Ισραήλ και έχουν τις μακροβιότερες σχέσεις με το Τελ Αβίβ.

Η Αίγυπτος, βασικός παίκτης από την υπογραφή των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ το 1979, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει άμεσα τα γεγονότα στη Γάζα. Αλλά από τους προέδρους Ανουάρ Σαντάτ μέχρι τον σημερινό Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, το Κάιρο έχει αντ' αυτού εργαστεί υπερωριακά για να διασφαλίσει τα νότια σύνορα του Ισραήλ και συμμετέχει ενεργά σε ενεργειακές συμφωνίες για την ενίσχυση των αμοιβαίων οικονομιών τους.

Αν το επιλέξει, η Αίγυπτος μπορεί να μπλοκάρει τα ισραηλινά πλοία στη διώρυγα του Σουέζ, να ανοίξει τη διάβαση Ράφα προς τη Γάζα για να πλημμυρίσει το πολιορκημένο έδαφος με απαραίτητη βοήθεια και να σταματήσει τη συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες - σήμερα και αναίμακτα.

Η Ιορδανία, η οποία μοιράζεται τα μακρύτερα σύνορα με το κράτος κατοχής, δεν διαθέτει ουσιαστικά μέσα για να αντιμετωπίσει την ισραηλινή επιρροή. Ωστόσο, το Αμμάν θα μπορούσε να διακόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ και να απειλήσει το Τελ Αβίβ ότι θα χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους - επιτρέποντας ενδεχομένως σε ξένους μαχητές και όπλα να διεισδύσουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη - ένα σενάριο που το Τελ Αβίβ φοβάται πολύ.

Οι μοναρχίες του Περσικού Κόλπου

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και το Ομάν παράγουν συλλογικά πάνω από το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου. Μια στρατηγική κίνηση, όπως ο αποκλεισμός των εξαγωγών πετρελαίου προς το Ισραήλ και τις χώρες που δεν υποστηρίζουν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, θα μπορούσε να ασκήσει σημαντική πίεση σε μια Ευρώπη που ήδη αγωνίζεται με μειωμένη προσφορά και εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Οι 27 αμερικανικές βάσεις σε αυτές τις αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου πέμπτου αμερικανικού στόλου που εδρεύει στο Μπαχρέιν, παρέχουν όλη τη μόχλευση που χρειάζονται στην Ουάσιγκτον.


Με την αναπροσαρμογή της συνεργασίας τους με τον αμερικανικό στρατό, ώστε ο τελευταίος να αναγκαστεί να λάβει υπόψη και να σεβαστεί και τις εγχώριες και περιφερειακές ευθύνες τους, τα κράτη αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αδιαμφισβήτητες παραδόσεις όπλων της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην πολεμική μηχανή του Ισραήλ.

Ο πλούτος και η αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας έχουν επεκτείνει την επιρροή τους σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και πέραν αυτού, δίνοντάς της κρίσιμη επιρροή στις αραβικές αποφάσεις. Τη δεκαετία του 1980, το Ριάντ συσπείρωσε τη μουσουλμανική νεολαία εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, και στη συνέχεια επανέλαβε ένα παρόμοιο σενάριο στη Συρία τη δεκαετία του 2010.

Η δυνατότητα των Σαουδαράβων να κινητοποιούν εκατομμύρια ανθρώπους για την υποστήριξη ενός σκοπού είναι προφανής, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ο ρόλος του Ριάντ στην εξαγωγή του ουαχαμπισμού ως μορφή εξωτερικής πολιτικής και προβολής ήπιας ισχύος σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο - αν και αυτό έχει εξασθενήσει τα τελευταία χρόνια υπό την εκσυγχρονιστική, μεταρρυθμιστική ηγεσία του de facto ηγεμόνα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Παρόλο που το Ισραήλ λαμβάνει το 60% των εισαγωγών πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι, η Σαουδική Αραβία, ως μεγάλος παραγωγός πετρελαίου και βαρύ χαρτί του ΟΠΕΚ, μπορεί να ζητήσει τη διακοπή των ενεργειακών εξαγωγών προς το Ισραήλ, γεγονός που θα είχε άμεσο και εξουθενωτικό αντίκτυπο στην πολεμική προσπάθεια του Τελ Αβίβ.

Ωστόσο, οι πολιτικές αποφάσεις από τους Άραβες ηγέτες παραμένουν άφαντες, με τους Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ να μην εμποδίζουν την στρατιωτική βοήθεια προς το Τελ Αβίβ ή να αποκλείουν τον εναέριο χώρο για τα ισραηλινά και αμερικανικά αεροσκάφη. Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία έχουν αντιθέτως καταρρίψει πυραύλους που κατευθύνονται προς το Ισραήλ για να το προστατεύσουν από εξωτερική επίθεση, καθώς οι ηγέτες τους προτιμούν να υπερασπιστούν τα σύνορα του Ισραήλ παρά να χάσουν την εξουσία τους.

Οι Άραβες σύμμαχοι της Τουρκίας

Οι μακροχρόνιοι δεσμοί του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα έχουν, στο πρόσφατο παρελθόν, εδραιώσει την επιρροή της Άγκυρας στον αραβικό κόσμο. Το Κατάρ, ως ο κύριος αραβικός σύμμαχος της Τουρκίας, μοιράζεται κοινές προοπτικές εξωτερικής πολιτικής και απόψεις για την παλαιστινιακή υπόθεση, παρά τους τρομερούς εμπορικούς δεσμούς της Άγκυρας με το Ισραήλ.

Επιπλέον, οι ηγέτες της Χαμάς κινούνται ελεύθερα στη μικρή χώρα του Κόλπου. Η Ντόχα είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές οικονομικής βοήθειας προς την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ενώ διπλωματικά έχει και συνεχίζει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για ανακωχή και ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της παλαιστινιακής αντίστασης και του Ισραήλ, όπως αποδεικνύεται στην τελευταία συμφωνία που διευκόλυνε το Κατάρ.

Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια και το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, αναγκάζοντας την εξαρτώμενη από την ενέργεια Ευρώπη να επανεξετάσει ορισμένες από τις παλαιότερες πολιτικές της έναντι της Παλαιστίνης.

Παρ' όλα αυτά, σε γενικές γραμμές, το Κατάρ παραμένει ευθυγραμμισμένο με το δυτικό στρατόπεδο, στο οποίο κλίνει και η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία. Παρά την τεράστια αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης που υπερασπίζεται ανοιχτά την παλαιστινιακή υπόθεση και την σταθερή αντίθεσή του στην εξομάλυνση της κατάστασης χωρίς παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, η υποστήριξη του Κατάρ εξακολουθεί να είναι περιορισμένη και υπολείπεται του πλήρους δυναμικού του.

Ο άξονας της αντίστασης 

Σήμερα, τα αραβικά κράτη και οι μη κρατικοί φορείς που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν διαδραματίζουν μακράν τον πιο κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης, ιδίως εκεί που μετράει περισσότερο - στον ένοπλο αγώνα για την εθνική απελευθέρωση. Παρά τις προκλήσεις, συνεχίζουν να αντιστέκονται και να συμβάλλουν στον ευρύτερο Άξονα Αντίστασης της περιοχής.

Από τις 8 Οκτωβρίου, η αντίσταση στο Λίβανο, με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ, έχει εκτελέσει με επιτυχία μια στρατιωτική πολιτική αργού βρασμού, εκτρέποντας την πλήρη προσοχή του ισραηλινού στρατού μακριά από τη Γάζα και προς τα βόρεια σύνορά του, που σημαδεύονται από σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις.

Στοχεύοντας στρατηγικά και εξουδετερώνοντας τα δίκτυα επικοινωνίας και επιτήρησης του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ έχει ουσιαστικά αναγκάσει το ένα τρίτο των κατοχικών δυνάμεων να επανδρώσει τα βόρεια σύνορα και να ερημώσει ολόκληρους οικισμούς και στρατιωτικές βάσεις σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων.

Σήμερα, η Συρία, το κύριο αραβικό κράτος-μέλος του Άξονα Αντίστασης, θεωρείται ο πιο αδύναμος κρίκος αυτής της συμμαχίας. Υπό ένα καταπιεστικό δυτικό καθεστώς κυρώσεων από τη δεκαετία του 1970, η οικονομική δυσπραγία της Συρίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά μετά την έναρξη της σύγκρουσης του 2011 με ξένους εξοπλισμούς και αλλαγή καθεστώτος, η οποία κατέστρεψε τμήματα της χώρας.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτή την ευαλωτότητα για να εξαπολύει τακτικά αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές κατά της Συρίας, και συνεχίζει να το κάνει παρά το γεγονός ότι είναι στρατιωτικά καθηλωμένο στα νότια και βόρεια σύνορά του.  

Οι Σύριοι δεν είναι σε καμία περίπτωση εκτός της εξίσωσης, όμως. Πύραυλοι εκτοξεύονται περιστασιακά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, ενώ αντιαρματικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι (ATGM), όπως ο ρωσικός Kornet, που χρησιμοποιείται εναντίον ισραηλινών τεθωρακισμένων οχημάτων στη Γάζα και τον νότιο Λίβανο, παρέχονται από τη Δαμασκό.

Η Συρία συνεχίζει επίσης να αποτελεί βασική οδό για τη μεταφορά, τη μεταφορά και την αποθήκευση όπλων και ανθρώπινου δυναμικού σε ολόκληρο τον Άξονα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης, που συνδέονται με την Ansarallah, έχουν επίσης δραστηριοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα, έχοντας εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έφτασαν στο νότιο Ισραήλ, περίπου 1.200 μίλια (2.000 χλμ.) μακριά. Οι Υεμενίτες έχουν επίσης εντείνει τις ναυτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν απειλή για τα ισραηλινά πλοία που δραστηριοποιούνται στη στρατηγική ναυτιλιακή οδό.

Ο ηγέτης της Ανσαράλα Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούτι δεσμεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης "θα στοχεύσουν τα πλοία του ισραηλινού εχθρού στην Ερυθρά Θάλασσα και θα τα καταστρέψουμε- δεν θα διστάσουμε να τα στοχεύσουμε και να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο γι' αυτό".

Πέντε ημέρες αργότερα, το πλοίο Galaxy Leader, ισραηλινής πλοιοκτησίας, κατασχέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα -με το πλήρωμά του στο πλοίο- και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Χοντέιντα της Υεμένης. Στη συνέχεια, στις 25 Νοεμβρίου, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε ένα φορτηγό πλοίο που ανήκε στην ισραηλινή ναυτιλιακή εταιρεία ZIM.

Το Ιράκ, το οποίο έχει ουσιαστικά διαμελιστεί και καταληφθεί από τις ΗΠΑ από το 2003, φιλοξενεί πολλαπλές αντιστασιακές παρατάξεις που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη και έχουν δεσμευτεί να στοχεύσουν τα συμφέροντα και τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε όλο το Ιράκ και τη Συρία.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έχουν δεχθεί 66 επιθέσεις στο Ιράκ από τον Οκτώβριο. Επιπλέον, πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τις ομάδες αυτές προς το Ισραήλ, αλλά αναχαιτίστηκαν από την Ιορδανία.

Μια "ενότητα μετώπων

Ο φόβος ενός πολυμετωπικού πολέμου, στον οποίο θα συμμετείχαν η Χεζμπολάχ, η Συρία και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων των παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης στη Συρία και τον Λίβανο, ανάγκασε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να στείλουν μια τρομερή ναυτική παρουσία στην περιοχή. Αυτή περιελάμβανε πλοία του πολεμικού ναυτικού, αεροπλανοφόρα, αντιτορπιλικά και υποβρύχια στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα σε μια επίδειξη υποστήριξης προς το Τελ Αβίβ.

Η αυξημένη στρατιωτική ανάπτυξη προκλήθηκε από τις ενέργειες μιας σχετικά μικρής ομάδας αντίστασης στον χτυπημένο από την κρίση Λίβανο. Μπορεί κανείς μόνο να αναλογιστεί την τεράστια επιρροή και πίεση που θα μπορούσε να ασκήσει ένα ενιαίο μέτωπο αραβικών εθνών εναντίον του Ισραήλ και των λίγων ένθερμων υποστηρικτών του.

Η Αλγερία της Βόρειας Αφρικής, που αποτελεί εξαίρεση, εκφράζει την υποστήριξή της στους Παλαιστίνιους και αντιτίθεται αυστηρά στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ. Είναι επίσης ένα από τα λίγα αραβικά κράτη που διατηρούν θετικές σχέσεις τόσο με το Ιράν όσο και με τη Συρία. Ως σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου, η απλή απειλή για διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου θα μπορούσε να ασκήσει μαζική πίεση από την ΕΕ στο Ισραήλ. Αν και δεν έχει αναληφθεί ακόμη στρατιωτική δράση, το αλγερινό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της υποστήριξης της Παλαιστίνης με στρατιωτικά μέσα, αν χρειαστεί.

Οι επίμονοι βομβαρδισμοί και η σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων στη Γάζα είναι έτοιμοι να επηρεάσουν την αραβική κοινή γνώμη υπέρ της υποστήριξης της αντίστασης, αν τα αισθήματα αυτά δεν έχουν ήδη ριζώσει πλήρως. Αντίθετα, η αδράνεια των συμμαχικών με τις ΗΠΑ αραβικών μοναρχιών είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εντείνει τον έλεγχο αυτών των καθεστώτων και θα διαβρώσει την εγχώρια και περιφερειακή νομιμοποίησή τους.

Όσο περισσότερο διαρκεί η γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, τόσο πιο δύσκολο είναι να εξηγηθεί η αδράνειά του. Ενώ μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός μπορεί να ανακουφίσει αυτό το πρόβλημα για τις αραβικές μοναρχίες και άλλα φιλοδυτικά αραβικά κράτη, το Ισραήλ - και ο υποστηρικτής του, οι ΗΠΑ - αντίθετα φαίνεται ότι θα εντείνουν τον πόλεμό τους στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό δεν λαμβάνει καν υπόψη τον πόλεμο που διεξάγει αθόρυβα το Ισραήλ εδώ και εβδομάδες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μια περιοχή που κυβερνάται από μια φιλοαμερικανική αρχή, η οποία αιμορραγεί από αξιοπιστία και υποστήριξη μέρα με τη μέρα.

Η κρίσιμη λύση είναι τα αραβικά έθνη να ξεπεράσουν τις εσωτερικές διαιρέσεις και να σφυρηλατήσουν ένα ενιαίο μέτωπο για να ασκήσουν συλλογικά επιρροή για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα. Ακριβώς όπως τα βασικά αραβικά κράτη του ΟΠΕΚ ανέπτυξαν υπερμεγέθη επιρροή όταν αψήφησαν την Ουάσιγκτον για να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, είναι πιθανό να διαπιστώσουν πως μια σκληρή, συλλογική στάση ενάντια στο Ισραήλ θα επιβεβαιώσει μόνο τη δύναμή τους στην παγκόσμια σκηνή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail