Ο Ζελένσκι αναγνωρίζει ότι θα αναγκαστεί να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ

Αφού απέτυχε να λάβει περισσότερη χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στη σύγκρουση με τη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky παραδέχθηκε σε βουλευτές πως θα αναγκαστεί να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία χωρίς οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που ο Elon Musk συνέβαλε με τη γνώμη του στο μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ουκρανία αν συνεχίσει τον μάταιο πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Δημοσίευμα της Washington Post που δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου αναφέρει ότι ο ηγέτης της Ουκρανίας δήλωσε πως χωρίς περισσότερη βοήθεια, η σύγκρουση θα γίνει ακόμη πιο βίαιη και ο ουκρανικός στρατός θα παραχωρήσει "αναπόφευκτα" "έδαφος στον αποφασισμένο και καλά εξοπλισμένο αντίπαλό του".

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός αδιεξόδου στη νομοθετική Βουλή, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι απαίτησαν συνολικές αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία των ΗΠΑ με αντάλλαγμα την έγκριση του αιτήματος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια για να τροφοδοτηθεί το Κίεβο.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τις συναντήσεις "κάτι παραπάνω από θετικές", αλλά αναγνώρισε ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να "διαχωρίσουν τα λόγια από τα αποτελέσματα".

Ο Μπάιντεν και ο Ζελένσκι δεν ανέφεραν λεπτομερώς τα σχέδια της Ουκρανίας για το επόμενο έτος, μια σημαντική ανησυχία για τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Μπάιντεν συζήτησε επίσης το πότε οι ΗΠΑ θα παροτρύνουν την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό των μαχών.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες που ο Ουκρανός ηγέτης επισκέφθηκε το Καπιτώλιο και έρχεται σε τεράστια αντίθεση με την επίσκεψη το Δεκέμβριο του 2022, όταν τον χειροκρότησαν όρθιοι στο νομοθετικό σώμα και του έδωσαν μια αμερικανική σημαία που κυμάτιζε πάνω από το Καπιτώλιο της Πολιτείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.

Μέχρι σήμερα, το Κογκρέσο έχει διαθέσει περισσότερα από 111 δισεκατομμύρια δολάρια για την στήριξη της Ουκρανίας και η έκκληση του Μπάιντεν για περισσότερα κονδύλια αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου έκτακτων δαπανών που θα παρέχει επίσης βοήθεια για την ασφάλεια στο Ισραήλ και την Ταϊβάν και στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Τελικά, το νομοσχέδιο απέτυχε να περάσει την ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία, καθώς χρειαζόταν την υποστήριξη 60 βουλευτών. Μόνο 49 ψήφισαν υπέρ, ενώ 51 ψήφισαν κατά.

Εξαιτίας αυτού του προβλήματος χρηματοδότησης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Κίεβο προσπαθούν να βρουν πώς θα χρηματοδοτήσουν τον πόλεμό τους κατά της Ρωσίας, εάν οι σύμμαχοί της δεν παραδώσουν την υποσχεθείσα βοήθεια, και οι επιλογές είναι γεμάτες κινδύνους. Σύμφωνα με το Bloomberg, η ουκρανική οικονομική εργαλειοθήκη θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αύξηση των φορολογικών εσόδων -μια προφανής πρόκληση σε μια πληγωμένη οικονομία- ή την περικοπή των δαπανών σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο δημόσιο τομέα και τομέα υπηρεσιών.

"Η υποστήριξη από την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας", δήλωσε στο πρακτορείο ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Serhiy Marchenko, προσθέτοντας ότι το Κίεβο διατηρεί ενεργή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της ΕΕ και των ΗΠΑ για να τους ενημερώσει για τις ανάγκες τους για το επόμενο έτος του προϋπολογισμού.

Η οικονομική σωτηρία της Ουκρανίας διακυβεύεται, ιδίως αφού η αντεπίθεση του Κιέβου απέτυχε να σημειώσει κέρδη και η έλευση του χειμώνα έφερε νέες δυσκολίες. Εάν η έλλειψη των ροών εξωτερικής βοήθειας ξεπεράσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, οι ουκρανικές αρχές θα μείνουν με πολύ λίγες επιλογές και όλες τελικά θα οδηγήσουν στην παύση της παραχώρησης περισσότερων εδαφών στη Ρωσία. 

Η πρόσφατα δεσμευμένη βοήθεια προς το Κίεβο έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022, μειωμένη σχεδόν κατά 90% μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που παρακολουθεί το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου (IfW Kiel) και δημοσιεύθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου.

"Τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν την εντύπωση μιας πιο διστακτικής στάσης των δωρητών τους τελευταίους μήνες", δήλωσε ο Christoph Trebesch, επικεφαλής της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της υποστήριξης της Ουκρανίας και διευθυντής ενός ερευνητικού κέντρου στο Ινστιτούτο του Κιέλου.

Μάλιστα, ο Έλον Μασκ συνέβαλε ακόμη και με τη δική του άποψη στις 12 Δεκεμβρίου, συμφωνώντας με τα συμπεράσματα του Ντέιβιντ Σακς, νοτιοαφρικανού επιχειρηματία, πως "η Ουκρανία έχει χάσει για πάντα την Κριμαία, το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, το μεγαλύτερο μέρος της Χερσώνας και τη Ζαπορίζια. Αν δεν διαπραγματευτεί τώρα μια ειρηνευτική συμφωνία, θα χάσει επίσης το Χάρκοβο, την Οδησσό, το υπόλοιπο της Χερσώνας και πολλά άλλα. Οι σημαιοφόροι που νομίζουν ότι βοηθούν την Ουκρανία απλώς τη διαμελίζουν".

Ο Musk απάντησε στο X (πρώην Twitter): "Η εκτίμησή σας είναι ακριβής [κατά τη γνώμη μου]".

Το τέλος του παιχνιδιού πλησιάζει και παρόλο που κανείς δεν θα ξέρει πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, η Ουκρανία έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορεί να κάνει τίποτα όταν η Ρωσία αποφασίσει να περάσει στην επίθεση, κάτι που ο Ευρασιατικός Γίγαντας δεν έκανε με σοβαρό τρόπο για ολόκληρο το 2023, καθώς αντίθετα εξασφάλισε τις αμυντικές της γραμμές και απορρόφησε εύκολα τις επιθέσεις της Ουκρανίας με καταστροφικά αποτελέσματα. Κανένα ποσό οικονομικής και υλικής υποστήριξης προς την Ουκρανία δεν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα τώρα, ειδικά καθώς αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, και αυτό είναι εξαιρετικά εμφανές σε οποιονδήποτε παρατηρητή του πολέμου που δεν βλέπει τους Ουκρανούς ως κάτι περισσότερο από μια αναλώσιμη δύναμη για την άσκηση της ρωσοφοβικής πολιτικής τους.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail