Ισραήλ: Ένα πλούσιο έθνος που λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ

pixabay / Conmongt
Γιατί το Ισραήλ είναι ο κύριος δικαιούχος της εξωτερικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών; Είναι το Ισραήλ ο πληρεξούσιος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή; Η αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ ωφελεί και άλλες ομάδες εκτός από την αμυντική βιομηχανία; Η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης έφερε αυτά τα ερωτήματα στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης. Το Ισραήλ είναι ο κύριος αποδέκτης αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας, παρά τον πλούτο του. Το 2022, ο Economist κατέταξε το Ισραήλ ως την τέταρτη πιο επιτυχημένη οικονομία στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Lipton Matthews - mises.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια ευημερούσα χώρα όπως το Ισραήλ δύσκολα θα έπρεπε να είναι διεκδικητής της αμερικανικής καλοσύνης- ως εκ τούτου, η δέσμευση της Αμερικής να χρηματοδοτεί το Ισραήλ φαίνεται στους ανθρώπους περίεργη. Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρούν πως το Ισραήλ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της αμερικανικής ηγεμονίας στη Μέση Ανατολή, περιορίζοντας τις ακρότητες των ισλαμικών κινημάτων. Όπως και οι παλαιότεροι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, οι οποίοι αναγνώριζαν την στρατηγική αξία της Παλαιστίνης ως εμπορικής οδού που συνέδεε την Ευρώπη με την Άπω Ανατολή, οι σχολιαστές εκτιμούν ότι η βοήθεια της Αμερικής προς το Ισραήλ έχει οικονομικά και γεωπολιτικά κίνητρα.

Η Μέση Ανατολή αποτελεί βασική δεξαμενή ενεργειακών πόρων και περιλαμβάνει εμπορικές οδούς παγκόσμιας σημασίας. Ως εκ τούτου, η Αμερική χρησιμοποιεί το Ισραήλ ως φύλακα για τη διασφάλιση των συμφερόντων της στην περιοχή. Η ενδυνάμωση του Ισραήλ ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά στον αραβικό ριζοσπαστισμό επιτρέπει στην Αμερική να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στη Μέση Ανατολή αποδυναμώνοντας τα αραβικά κράτη. Οι μελετητές πιστεύουν ότι η ισχύς του Ισραήλ προστατεύει τα φιλικά αραβικά κράτη, εξασφαλίζοντας έτσι ευκολότερη πρόσβαση στο πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, σε μια ισχυρή κριτική, η Elizabeth Stephens υπονομεύει το επιχείρημα πως η Αμερική χρηματοδοτεί το Ισραήλ για στρατηγικούς σκοπούς.

Η Stephens εξηγεί ότι παρά την αμερικανοϊσραηλινή συνεργασία κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ιορδανίας το 1970, η Αμερική γνωρίζει πως οι συνεργασίες με το Ισραήλ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της Αμερικής με τα φιλικά αραβικά κράτη. Ως αποτέλεσμα, η Αμερική απέφυγε να χρησιμοποιήσει ισραηλινά στρατεύματα σε συγκρούσεις με αραβικά κράτη, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1990-91. Επικαλούμενη κυβερνητικές εκθέσεις, αναδεικνύει τα ελλείμματα στο οικονομικό επιχείρημα για την υποστήριξη του Ισραήλ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως μια τέτοια χορηγία αποτελεί οικονομική υποχρέωση για την Αμερική.

Η Stephens αναγνωρίζει την εσωτερική πολιτική ως τον πρωταρχικό παράγοντα που προκαλεί την υποστήριξη προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με την ανάλυσή της, το αμερικανοεβραϊκό λόμπι και το φιλοϊσραηλινό λόμπι ασκούν τεράστια επιρροή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Αν και αναφωνεί πως οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν έχουν ασχοληθεί άκριτα με το Ισραήλ, η δύναμη των λόμπι εξασφαλίζει τη συνέπεια της αμερικανικής προσέγγισης στη μεσανατολική πολιτική: "Ως αποτέλεσμα της εγχώριας πίεσης και της πίεσης του Κογκρέσου, ένας πρόεδρος γενικά δε θα είναι ανοιχτά αντι-ισραηλινός. Είναι αυτό το γενικά υψηλό επίπεδο δημόσιας υποστήριξης προς το Ισραήλ και η λαϊκή δυσπιστία προς τα αραβικά κράτη που έχει δώσει τον τόνο στην αμερικανική πολιτική για τη Μέση Ανατολή".

Ο γνωστός μελετητής James Petras αποκαλύπτει ότι η σχέση του Ισραήλ με την Αμερική έχει προσδώσει στο πρώτο μοναδικά προνόμια- ως εκ τούτου, το Ισραήλ μπορεί να περιγραφεί ως μια μικρότερη δύναμη που αποσπά φόρο τιμής από την αμερικανική αυτοκρατορία. Ωστόσο, η εικόνα του Ισραήλ ως επιδέξιου συμμάχου ανατρέπεται από διανοούμενους που υποστηρίζουν πως η Αμερική χρησιμοποιεί την εξωτερική βοήθεια ως εργαλείο χειραγώγησης. Οι Jacob Siegel και Liel Liebovitz παραπονέθηκαν σε πρόσφατο άρθρο τους ότι ενώ οι παλιοί κανόνες επέτρεπαν στο Ισραήλ να διαθέσει το 26% της βοήθειας στην εγχώρια στρατιωτική αγορά, οι νέες διατάξεις θα απαιτήσουν τελικά από το Ισραήλ να δαπανήσει τη βοήθεια στις ΗΠΑ.

Παραθέτοντας στοιχεία από το Ισραήλ, οι Siegel και Liebovitz ισχυρίζονται ότι η αλλαγή πολιτικής θα κοστίσει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ, θα στερήσει είκοσι δύο χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα καταστήσει το Ισραήλ εξαρτημένο από την αμερικανική τεχνολογία. Κατά την άποψή τους, η μεγαλύτερη εξάρτηση από την αμερικανική τεχνολογία περιορίζει την ικανότητα του Ισραήλ να καινοτομεί, καθιστώντας το έτσι ευάλωτο στις μηχανορραφίες επιθετικών γειτόνων. Άλλοι υποστηρίζουν πως οι κανόνες για την εξωτερική βοήθεια υπονομεύουν την αυτονομία του Ισραήλ, επειδή οι στρατιωτικές συναλλαγές με άλλες χώρες απαιτούν την άδεια της Αμερικής. Οι πιο σφοδροί επικριτές πιστεύουν ότι η εξωτερική βοήθεια θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ υποδουλώνοντας τη χώρα στις ορέξεις της Αμερικής.

Η Caroline B. Glick υπενθυμίζει στους αναγνώστες πως η Αμερική και το Ισραήλ έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα, αλλά η λήψη βοήθειας αναγκάζει το τελευταίο να θυσιάσει τους εθνικούς του στόχους για να κατευνάσει την Αμερική. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Χεζμπολάχ, η Glick καταδεικνύει ότι η εξάρτηση από την αμερικανική βοήθεια αυξάνει την ευπάθεια του Ισραήλ σε εκβιασμούς:

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, την υποστήριξη των IDF για την συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με τον Λίβανο που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία υπαγορεύθηκε από τις ΗΠΑ. Η συμφωνία είναι μια στρατηγική καταστροφή για το Ισραήλ. Δίνει στη Χεζμπολάχ μερίδιο από τη βιομηχανία φυσικού αερίου της Μεσογείου. Περιορίζει τις επιθετικές επιλογές και το περιθώριο ελιγμών του Ισραήλ σε ένα μελλοντικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ. Απειλεί τις βόρειες ακτές του Ισραήλ από τη θάλασσα. Παρουσιάζει το Ισραήλ ως χάρτινη τίγρη που υπέκυψε στον εκβιασμό της Χεζμπολάχ.

Υπάρχει μια εκκολαπτόμενη συναίνεση ότι η Αμερική θα πρέπει να διακόψει τη βοήθεια προς το Ισραήλ. Αυτό είναι μια πρακτική πολιτική, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να αντιμετωπιστεί η αμυντική βιομηχανία. Οι παράγοντες της βιομηχανίας θα πουν πως είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας- ωστόσο, οι εκθέσεις δείχνουν ότι η αμυντική βιομηχανία χάνει θέσεις εργασίας ακόμη και σε περιόδους αύξησης της απασχόλησης. Ενώ οι λομπίστες διατυμπανίζουν τα οφέλη της αμυντικής βιομηχανίας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brown δηλώνουν πως οι στρατιωτικές δαπάνες παραλύουν τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις υποδομές. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι οι δαπάνες σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι υποδομές θα δημιουργούσαν περισσότερες θέσεις εργασίας. Έτσι, προφανώς, τα οφέλη των στρατιωτικών δαπανών δε διαχέονται σε όλη την κοινωνία.

Η αντιμετώπιση των ζητημάτων που εγείρονται από την τρέχουσα σύγκρουση είναι ζωτικής σημασίας, διότι οι άνθρωποι πρέπει να αποτρέπονται από το να πιστεύουν ανοησίες. Ο μύθος ότι οι σημερινοί Παλαιστίνιοι είναι αυτόχθονες στην Παλαιστίνη κυκλοφορεί ευρέως, αλλά είναι παράλογος. Οι σύγχρονοι Παλαιστίνιοι δεν είναι απόγονοι των Φιλισταίων που κατέλαβαν τη Γάζα, και οι Φιλισταίοι δεν ήταν αυτόχθονες στην περιοχή.

Αν και η Παλαιστίνη υπήρχε πάντα ως τόπος, οι σύγχρονοι Παλαιστίνιοι είναι απόγονοι ανθρώπων που μετανάστευσαν στην περιοχή και δεν είναι οι αρχικοί κάτοικοί της. Επιπλέον, η έννοια της παλαιστινιακής ταυτότητας είναι αρκετά πρόσφατη. Όταν η Επιτροπή Peel πρότεινε τον διαμελισμό της Παλαιστίνης το 1937, ο τοπικός ηγέτης Auni Bey Abdul-Hadi παρατήρησε: "Δεν υπάρχει χώρα όπως η Παλαιστίνη. Η Παλαιστίνη είναι ένας όρος που επινόησαν οι Σιωνιστές. . . . Η χώρα μας ήταν για αιώνες μέρος της Συρίας".

Η άποψη αυτή ενισχύεται ακόμη και από την επιστήμη του mainstream ιστορικού Daniel Pipes, ο οποίος επιβεβαιώνει πως η παλαιστινιακή ταυτότητα προέκυψε ως απάντηση στον Σιωνισμό: "Τελικά, ο παλαιστινιακός εθνικισμός προήλθε από τον Σιωνισμό- αν δεν υπήρχε ένας άλλος λαός που έβλεπε τη βρετανική Παλαιστίνη ως εθνική του πατρίδα, οι Άραβες θα συνέχιζαν να βλέπουν την περιοχή αυτή ως επαρχία της Μεγάλης Συρίας".

Η κατάσταση των Παλαιστινίων είναι πράγματι ατυχής, αλλά τα γεγονότα δεν αλλάζουν. Η συμπάθεια προς τους Παλαιστίνιους είναι κατανοητή, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική ομάδα που είναι γνωστή για τη χρήση του λαού της ως ανθρώπινες ασπίδες για να μαυρίσει το Ισραήλ. Οι προπαγανδιστές εκμεταλλεύονται την παρούσα σύγκρουση για να νομιμοποιήσουν τα ψέματα, οπότε πρέπει να εξουδετερώσουμε τις εκστρατείες τους με γεγονότα πριν τα ψέματα γίνουν επίσημη ιστορία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail