Ο Ζελένσκι απέτυχε να προετοιμάσει την Ουκρανία για πόλεμο και θα "πληρώσει για τα λάθη του", λέει ο δήμαρχος του Κιέβου

imago/NurPhoto
Freepen.gr - Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέτυχε να προετοιμάσει επαρκώς την Ουκρανία για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία και θα πληρώσει για τα λάθη του, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο σε μια σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της χώρας του.

Σε μια εκτενή συνέντευξη στο ελβετικό ειδησεογραφικό πρακτορείο 20 Minuten, ο πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών που έγινε πολιτικός κατακεραύνωσε τον ηγέτη της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου για μια σειρά από λάθη που επέτρεψαν στη Ρωσία να πάρει το πάνω χέρι τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης και κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι άργησε να αντιδράσει στις ρωσικές επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ερωτηθείς αν εξεπλάγη που είδε τη δημοτικότητα του προέδρου Ζελένσκι να μειώνεται σε όλη τη χώρα, ο Κλίτσκο απάντησε: "Όχι. Οι άνθρωποι βλέπουν ποιος είναι αποτελεσματικός και ποιος όχι και υπήρχαν και υπάρχουν πολλές προσδοκίες. Ο Ζελένσκι πληρώνει τα λάθη που έκανε".

"Ο κόσμος αναρωτιέται γιατί δεν ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι για αυτόν τον πόλεμο", είπε στην Ελβετή δημοσιογράφο Ann Guenter, προσθέτοντας πως ο Zelensky είχε βάλει το κεφάλι του στην άμμο και "αρνήθηκε μέχρι τέλους ότι θα συνέβαινε".

Διερωτήθηκε επίσης "γιατί ήταν δυνατόν οι Ρώσοι να φτάσουν στο Κίεβο τόσο γρήγορα" και υποστήριξε πως ο Ουκρανός πρόεδρος παρείχε "πάρα πολλές πληροφορίες" που "δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα".

Ο δήμαρχος του Κιέβου απάντησε στις επικρίσεις ότι στο παρελθόν δεν ήταν προσβάσιμα στο κοινό όλα τα καταφύγια βομβών στην ουκρανική πρωτεύουσα και δήλωσε ότι αυτό ήταν "πλήρης ευθύνη" του προέδρου.

Παρά την κριτική του, ο Κλίτσκο επέμεινε ότι οι Ουκρανοί πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τον Ζελένσκι, λέγοντας πως ο πρόεδρος "έχει ένα σημαντικό καθήκον σήμερα και πρέπει να τον στηρίξουμε μέχρι το τέλος του πολέμου".

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο Ζελένσκι "θα πληρώσει" για τις αποτυχίες του κατά τη διάρκεια της αναπόφευκτης μεταπολεμικής έρευνας που θα ακολουθήσει.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος είχε φιλοδοξίες να διαδεχθεί τον Ζελένσκι στην προεδρία της Ουκρανίας, ο Κλίτσκο κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, επιμένοντας πως τώρα δεν είναι η ώρα για τέτοιες συζητήσεις. 

"Θα ήταν ανόητο να το σκεφτούμε σήμερα. Σήμερα το μόνο ερώτημα είναι αν η Ουκρανία θα συνεχίσει να υπάρχει", δήλωσε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων.

"Ο Πούτιν δεν αποδέχεται την Ουκρανία ως ανεξάρτητη χώρα, αυτό δεν είναι μυστικό. Λέει ότι η Ουκρανία είναι μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας. Εμείς αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας.

"Την ίδια στιγμή, υπάρχει ήδη πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ των πολιτικών μας - σε μια χώρα που κλονίζεται η ύπαρξή της. Αυτό είναι απλά ηλίθιο. Επομένως, το να μιλάω τώρα για τις πολιτικές μου φιλοδοξίες δεν θα ήταν σοφό", πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail