Άνεμοι πολέμου πνέουν πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

Freepen.gr - Ο ναυτικός αποκλεισμός του Ισραήλ από τους Χούθι δημιουργεί σοβαρές εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απειλούν την Υεμένη με πόλεμο, γράφει το southfront.press.

Η ομάδα έχει εκτοξεύσει αρκετούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της νοτιότερης ισραηλινής πόλης Εϊλάτ από την έναρξη του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ ισραηλινού πολέμου κατά της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας. Το πιο σημαντικό είναι ότι επιτέθηκε σε ορισμένα πλοία που ανήκουν στο Ισραήλ και ανακοίνωσε αποκλεισμό όλων των πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Χούθι πραγματοποίησαν αρκετές επιθέσεις για να ενισχύσουν τον αποκλεισμό τους. Στις 13 Δεκεμβρίου, η ομάδα εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του Ardmore Encounter, ενός εμπορικού δεξαμενόπλοιου με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, αλλά το πλοίο δεν επλήγη. Το USS Mason ανταποκρίθηκε στο σήμα κινδύνου του δεξαμενόπλοιου και κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτόξευσαν οι Χούθις.

Αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου, ένας πύραυλος των Χούθι εκτοξεύθηκε εναντίον του Maersk Gibraltar με σημαία Χονγκ Κονγκ, αν και δεν πέτυχε τον στόχο του. Την επόμενη ημέρα, στις 15 Δεκεμβρίου, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε δύο πλοία με σημαία Λιβερίας που αναγνωρίστηκαν ως MSC Alanya και MSC Palatium III.

Επίσης, στις 15 Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ότι το πλοίο Al-Jasrah με σημαία Λιβερίας έπιασε φωτιά αφού χτυπήθηκε από βλήμα που εκτόξευσαν οι Χούτι ενώ έπλεε στο στενό Bab el-Mandeb.

Στις 16 Δεκεμβρίου, το αντιτορπιλικό HMS Diamond του Βασιλικού Ναυτικού κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ στόχευε ένα εμπορικό πλοίο.

Και στις 18 Δεκεμβρίου, οι Χούθι ισχυρίστηκαν πως εξαπέλυσαν επιθέσεις με στόχο δύο φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στο λιμάνι Μόχα, το MSC Clara και το νορβηγικής ιδιοκτησίας Swan Atlantic.

Οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν τις περισσότερες μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε απάντηση στον αποκλεισμό από τους Χούθι, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την επιχείρηση Prosperity Guardian για να "διασφαλίσουν την ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας" στην Ερυθρά Θάλασσα, το Bab al-Mandeb και τον Κόλπο του Άντεν στις 18 Δεκεμβρίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση.

Στις 19 Δεκεμβρίου, το Bloomberg ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικών χτυπημάτων κατά των Χούθι, αναγνωρίζοντας πως η επιχείρηση Prosperity Guardian μπορεί να μην είναι αρκετή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την ίδια ημέρα, οι Χούθι ανέφεραν ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε σκοπό να υποστηρίξει τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα και απειλεί τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Τόνισαν επίσης πως ο αποκλεισμός των πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστεί.

Η επιχείρηση Prosperity Guardian θα οδηγήσει σε περισσότερες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και θα περιπλέξει τη ναυσιπλοΐα μέσω του Bab al-Mandeb. Ωστόσο, μια αντιπαράθεση δεν είναι πιθανό να ξεσπάσει, εκτός εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στους Χούθι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail