Πώς η Ρωσία επέκτεινε μαζικά τα αποθέματα πυραύλων της ώστε να είναι έτοιμη για ένα χειμώνα πολέμου

Freepen.gr - Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε στις 29 Νοεμβρίου ότι η Ρωσία πρόκειται να εντείνει τα πλήγματα κατά των ουκρανικών υποδομών κατά τη διάρκεια του χειμώνα και πως έχει συγκεντρώσει ένα πολύ μεγάλο οπλοστάσιο πυραύλων επιφάνειας, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης. "Η Ρωσία έχει συσσωρεύσει ένα μεγάλο απόθεμα πυραύλων ενόψει του χειμώνα και βλέπουμε νέες προσπάθειες να πλήξει το ηλεκτρικό δίκτυο και τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, προσπαθώντας να αφήσει την Ουκρανία στο σκοτάδι και το κρύο", δήλωσε. Η δήλωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εικασιών ότι οι δυτικές χώρες θα πιέσουν το Κίεβο να αποδεχθεί την παύση των εχθροπραξιών με τους όρους που προτείνει η Μόσχα, καθώς η περαιτέρω μεγάλης κλίμακας αμερικανική χρηματοδότηση είτε για τη συνέχιση της λειτουργίας της ουκρανικής κυβέρνησης είτε για την πολεμική προσπάθεια φαίνεται όλο και πιο απίθανο να υλοποιηθεί. 

Όπως αναφέρει το militarywatchmagazine.com, η αυξανόμενη αναγνώριση στη Δύση πως οι μαζικές πολύμηνες επιθέσεις της Ουκρανίας κατά των ρωσικών θέσεων από τον Ιούνιο κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία, και οι ενδείξεις για ακραίες απώλειες, αυξανόμενες ελλείψεις πυρομαχικών και εξασθένιση του ηθικού, μεταξύ τους, δείχνουν ότι η θέση της Ρωσίας στη σύγκρουση έχει γίνει όλο και πιο ευνοϊκή.

Παρόλο που οι παραγωγικές δυνατότητες του ρωσικού αμυντικού τομέα σε όλους σχεδόν τους τομείς μειώθηκαν πολύ σημαντικά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι βιομηχανίες για τα πυραυλικά συστήματα επιφανείας-επιφανείας και επιφανείας-αέρος ήταν από τις πιο υγιείς και διατήρησαν εξαιρετικά μεγαλύτερες παραγωγικές δυνατότητες σε σύγκριση με εκείνες του δυτικού κόσμου συνολικά. Η ιεράρχηση από το Υπουργείο Άμυνας των παραγγελιών για πυραυλικά συστήματα λόγω της αντιληπτής υψηλής ασύμμετρης αξίας και της οικονομικής τους αποτελεσματικότητας είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη υγεία των βιομηχανιών αυτών σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, με αποτέλεσμα η Ρωσία να μπορέσει να αυξήσει τρομερά την παραγωγή βασικών πυραυλικών μέσων. Αυτό όχι μόνο συμβαδίζει με τις δαπάνες πυρομαχικών στο ουκρανικό μέτωπο, αλλά επέτρεψε επίσης στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να επεκτείνουν τον αριθμό των μονάδων που χρησιμοποιούν βασικά πυραυλικά συστήματα, ενώ ταυτόχρονα διευκόλυνε τις συνεχείς εξαγωγές σε πελάτες όπως η Λευκορωσία και η Ινδία. Η τεράστια και αυξανόμενη υπεροχή σε πυραυλικά συστήματα επιφανείας προς επιφάνεια συνέχισε να αποτελεί κεντρικό παράγοντα που παρέχει στις ρωσικές δυνάμεις σημαντικά πλεονεκτήματα στα μέτωπα. 

Λαμβάνοντας ως παράδειγμα το πυραυλικό σύστημα Iskander-M, οι παραδόσεις το 2023 έχουν γίνει με ρυθμούς πολλαπλάσιους από αυτούς που παρατηρούνταν πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ο διευθύνων σύμβουλος του Γραφείου Σχεδιασμού Μηχανοκατασκευών που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των συστημάτων Sergey Pitikov δήλωσε αντίστοιχα στο φόρουμ Army-2023 τον Αύγουστο ότι "οι προμήθειες αυξήθηκαν κατά αρκετές φορές". Παρόμοιες αυξήσεις στην παραγωγή άλλων συστημάτων, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal που εκτοξεύονται από αέρος και είδαν την παραγωγή να πενταπλασιάζεται, έχουν επίσης παρατηρηθεί.

Τα αποτελέσματα αυτών των αυξήσεων της παραγωγής ήταν εμφανή στις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διεξαγωγή "διπλών χτυπημάτων" με τη χρήση συστημάτων Iskander-M, τα οποία, ενώ απαιτούν δαπάνες για περισσότερους πυραύλους, παρείχαν ένα μέσο για τη σημαντική αύξηση των απωλειών μεταξύ των ουκρανικών μονάδων του μετώπου. Ενώ ουκρανικές και δυτικές πηγές έχουν προειδοποιήσει σταθερά ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας έχει εξαντληθεί όλο και πιο σοβαρά, επιτρέποντας στα ρωσικά πυραυλικά μέσα να επιχειρούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, τα πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές ακόμη και μέχρι τα τέλη του 2022 θεωρήθηκε πως δυνητικά εγκυμονούσαν τον κίνδυνο να αναγκαστεί ο πληθυσμός της χώρας να εγκαταλείψει εντελώς τις μεγάλες πόλεις. Η επιτάχυνση των χτυπημάτων σε βασικές υποδομές και στρατιωτικές θέσεις παραμένει μια σημαντική πιθανότητα, εάν η Ρωσία επιδιώξει να εντείνει την πίεση στο Κίεβο και τους δυτικούς υποστηρικτές του ενόψει πιθανών διαπραγματεύσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail