Ο Μπάιντεν προειδοποιεί για πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία αν σταματήσει η βοήθεια

Biden delivers speech on December 6, 2023. Photo: C-SPAN.
Ο πρόεδρος λέει ότι η ιστορία θα κρίνει αυστηρά τους "ακραίους Ρεπουμπλικάνους" αν δεν υποστηρίξουν το πακέτο χρηματοδότησης της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρακάλεσε τη Γερουσία να ψηφίσει υπέρ της προτεινόμενης συμπληρωματικής δέσμης μέτρων, λέγοντας ότι "η ιστορία θα κρίνει αυστηρά όσους γυρίσουν την πλάτη τους στον αγώνα της ελευθερίας", κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έγιναν πριν από την αναμενόμενη ψηφοφορία επί της νομοθεσίας αργότερα την Τετάρτη.

Blaise Malley - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Το νομοσχέδιο δαπανών ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει κονδύλια για το Ισραήλ και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αλλά η εννιάλεπτη ομιλία του Μπάιντεν ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην επιτακτική ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας στην πολεμική της προσπάθεια. Το συμπληρωματικό περιλαμβάνει περίπου 61 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για το Κίεβο.

"Το Κογκρέσο πρέπει να περάσει συμπληρωματική χρηματοδότηση για την Ουκρανία πριν διακόψει για τις διακοπές των εορτών", δήλωσε ο Μπάιντεν. "Είναι τόσο απλό".

Η κυβέρνησή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προέτρεψε τους ηγέτες του Κογκρέσου να περάσουν αυτό το νομοσχέδιο, λέγοντάς τους πως το Πεντάγωνο ήταν κοντά στο να εξαντλήσει όλα τα κονδύλια που είχαν διατεθεί στο Κίεβο. 

Ο Μπάιντεν αφιέρωσε μεγάλο μέρος των παρατηρήσεών του επικρίνοντας τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που έχουν απογοητευτεί από την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία και που επιμένουν ότι οι Δημοκρατικοί πρέπει να συναινέσουν στις απαιτήσεις τους σχετικά με την πολιτική ασφάλειας των συνόρων με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους για το συμπλήρωμα.

"Οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι παίζουν το chicken game με την εθνική μας ασφάλεια, κρατώντας τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας όμηρο της ακραίας κομματικής συνοριακής πολιτικής τους", δήλωσε ο πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας τη διακοπή της αμερικανικής στήριξης "το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να ελπίζει [ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν]".

Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν απάντησε σε πολλές από τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι Ρεπουμπλικάνοι σχετικά με τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία, ανησυχίες που επαναλήφθηκαν σε δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον (R-La.) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οποία ανέφερε εν μέρει:

"Η κυβέρνηση Μπάιντεν απέτυχε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά οποιαδήποτε από τις εύλογες ανησυχίες του συνεδρίου μου σχετικά με την έλλειψη μιας σαφούς στρατηγικής στην Ουκρανία, μιας πορείας για την επίλυση της σύγκρουσης ή ενός σχεδίου για την επαρκή διασφάλιση της λογοδοσίας για τη βοήθεια που παρέχεται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους".

"Μέρος της προσπάθειας να κερδίσει την έγκριση των αμφισβητιών του Κογκρέσου για την Ουκρανία είναι να παρουσιάσει μια βιώσιμη στρατηγική για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία θα είναι κάτι περισσότερο από την ασαφή προσέγγιση του Μπάιντεν "όσο χρειαστεί". Ο Μπάιντεν δεν το έχει κάνει αυτό", λέει στο RS ο Τζορτζ Μπιμπ, διευθυντής Μεγάλης Στρατηγικής στο Ινστιτούτο Quincy. "Δεν προτείνει καμία αλλαγή στην στρατηγική της Αμερικής για να εξηγήσει την αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας να σπάσει τις ρωσικές άμυνες. Η Ουκρανία απλώς δεν πρόκειται να είναι σε θέση να εκδιώξει όλες τις ρωσικές δυνάμεις από όλα τα ουκρανικά εδάφη".

Παρόλα αυτά, ο Μπάιντεν εμφανίζεται αποφασισμένος να παραμείνει στην πορεία, λέγοντας ότι "δεν είναι διατεθειμένος να απομακρυνθεί".

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, η αποτυχία να εξοπλιστεί η Ουκρανία θα επέτρεπε στον Πούτιν να συνεχίσει να προελαύνει στην Ευρώπη - αυξάνοντας τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας - ενώ παράλληλα θα ενθάρρυνε άλλους επίδοξους επιτιθέμενους αλλού. "Όλος ο κόσμος παρακολουθεί", δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Beebe, ο οποίος έχει υποστηρίξει τη στροφή σε μια "αμυντική στρατηγική" για την Ουκρανία, λέει ότι η τρέχουσα προσέγγιση της κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη, σημειώνοντας πως τόσο τα αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού της Ουκρανίας όσο και η πολιτική υπομονή στην Ουάσινγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μειώνονται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail