Η Ουκρανία πρέπει να πάρει μια γεύση από τη μάχη της Φινλανδίας με τον Στάλιν

Finnish soldiers gather breakfast from a field kitchen during "additional refresher training" at the Karelian Isthmus, just before the Winter War with the Soviets, October 10, 1939. (Finnish Wartime Photograph Archive/Wikimedia Commons)
Το Ελσίνκι χρειάστηκε να θυσιάσει εδάφη για την αυτονομία, αλλά η υπερηφάνεια και η ευημερία του εκτοξεύτηκαν στα ύψη

Καθώς η δημόσια υποστήριξη για την Ουκρανία έχει μειωθεί με την πάροδο του χρόνου και οι πολιτικές ελίτ της Ουάσινγκτον στρέφουν την προσοχή τους περισσότερο προς τη σύγκρουση στη Γάζα, ένα τελικό παιχνίδι για την Ουκρανία είναι επειγόντως απαραίτητο. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να έχουν θέσει το θέμα πιθανών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Ουκρανούς ομολόγους τους. Αυτό εγείρει το ερώτημα: Πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας; Ένα ιστορικό παράδειγμα ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλά ως πιθανό μοντέλο για το πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος.

Anatol Lieven & Alex Little - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο "Χειμερινός Πόλεμος" ή ο σοβιετο-φινλανδικός πόλεμος που έλαβε χώρα από τον Νοέμβριο του 1939 έως το Μάρτιο του 1940 (και ανανεώθηκε από τους Φινλανδούς ως συμμάχους της Γερμανίας μεταξύ Ιουνίου 1941 και Σεπτεμβρίου 1944), έχει προκαλέσει κάποιες συγκρίσεις με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Αφού η Φινλανδία απέρριψε ένα τελεσίγραφο για την παραχώρηση σημαντικού μέρους του εδάφους της και τη σοβιετική υπογραφή του Συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ του 1939, ο Κόκκινος Στρατός του Ιωσήφ Στάλιν εισέβαλε στη Φινλανδία για να εγκαταστήσει μια μαριονέτα κομμουνιστικής φινλανδικής κυβέρνησης και να εξαλείψει μια δυνητικά εχθρική παρουσία κοντά στη δεύτερη πόλη της Σοβιετικής Ένωσης και μοναδικό λιμάνι της Βαλτικής, το Λένινγκραντ.

Παρόμοια με την αρχική φάση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, Σοβιετικοί αξιωματούχοι προέβλεψαν πως το Ελσίνκι θα έπεφτε στα σοβιετικά στρατεύματα σε μόλις τρεις ημέρες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι Σοβιετικοί υπερτερούσαν αριθμητικά σε στρατιώτες των Φινλανδών κατά τρεις προς έναν, το Ελσίνκι κατάφερε να κρατήσει τον Κόκκινο Στρατό για περισσότερο από τρεις μήνες, προκαλώντας εξαιρετικά μεγάλες απώλειες στις δυνάμεις εισβολής.

Αν και η Φινλανδία τελικά ηττήθηκε και αναγκάστηκε να παραχωρήσει περίπου το 11% του εδάφους της, οι Φινλανδοί πέτυχαν μια ηθική νίκη. Θεωρείται ευρέως ότι η τόλμη και το θάρρος της αντίστασης της Φινλανδίας έπεισε τον Στάλιν πως η ενσωμάτωση της Φινλανδίας στη Σοβιετική Ένωση ή η μετατροπή της σε ένα κομμουνιστικό πελατειακό κράτος όπως η Πολωνία θα αποτελούσε μεγαλύτερο πρόβλημα παρά όφελος. Αυτό συνέβαλε επίσης στην τελική συμφωνία του Στάλιν να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τη Φινλανδία το 1944 με αντάλλαγμα ένα μικρό ποσό πρόσθετων εδαφών και τη δέσμευση του Ελσίνκι για ουδετερότητα. Η Φινλανδία έγινε έτσι το μόνο τμήμα της πρώην Ρωσικής Αυτοκρατορίας που δεν επανεντάχθηκε στη Σοβιετική Ένωση υπό τον Λένιν και τον Στάλιν.

Στη συνέχεια, η Φινλανδία εφάρμοσε το δόγμα Paasikivi-Kekkonen, το οποίο αποσκοπούσε στη διατήρηση της επιβίωσης της Φινλανδίας ως ανεξάρτητης χώρας με τη διατήρηση ουδέτερης στάσης στην εξωτερική πολιτική, ενώ ο φινλανδικός εθνικισμός έγινε κεντρική ιδεολογική και πολιτική κινητήρια δύναμη στη φινλανδική κοινωνία. Η Σοβιετική Ένωση τήρησε τους όρους της συνθήκης με τη Φινλανδία και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Φινλανδία εξελίχθηκε σε μια αξιοσημείωτα ευημερούσα και επιτυχημένη δυτική δημοκρατία. Σε αυτή τη βάση, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Φινλανδία μπόρεσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995 και στη συνέχεια στο ΝΑΤΟ το 2023.

Ενώ η "φινλανδοποίηση" θεωρήθηκε υποτιμητική λέξη που υποδηλώνει προσαρμογή, αν όχι κατευνασμό, μεταξύ των δυτικών γεωπολιτικών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποδείχθηκε διπλωματικός θρίαμβος. Η Φινλανδία έχει εδώ και καιρό ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο, σημειώνει 100% στον δείκτη δημοκρατίας του Freedom House (οι Ηνωμένες Πολιτείες σημειώνουν 83) και οι Φινλανδοί κατατάσσονται εδώ και καιρό ως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο. Η Αυστριακή Κρατική Συνθήκη του 1955, η οποία εγγυήθηκε την αυστριακή ουδετερότητα, με την οποία τα σοβιετικά και νατοϊκά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τη χώρα, εξασφάλισε επίσης ότι η Αυστρία αναπτύχθηκε ως μια επιτυχημένη και ευημερούσα δυτική δημοκρατία.

Το Κίεβο θα μπορούσε να διδαχθεί από το παράδειγμα της Φινλανδίας πως η παράδοση κάποιων εδαφών, αν και βαθιά επώδυνη, αξίζει τον κόπο αν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας διασφαλίζει έτσι την ανεξαρτησία του και την ικανότητά του για οικονομική και πολιτική ανάπτυξη. Ας ελπίσουμε ότι η δύναμη του ουκρανικού εθνικισμού και η σκληρή και ενωμένη αντίσταση των Ουκρανών στη ρωσική εισβολή έχουν επίσης πείσει τον Πούτιν, όπως πείστηκε ο Στάλιν από τη φινλανδική αντίσταση, ότι ο στόχος του να μετατρέψει ολόκληρη την Ουκρανία σε ρωσικό πελατειακό κράτος είναι αδύνατος.

Αυτή είναι ήδη μια μεγάλη νίκη για την Ουκρανία, όχι μόνο όσον αφορά τους αρχικούς στόχους της Ρωσίας, αλλά και την ιστορία των τελευταίων 300 ετών κατά τη διάρκεια των οποίων η Ρωσία κυριαρχούσε στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας παραμένει επί του παρόντος αμετακίνητη στους μαξιμαλιστικούς της στόχους για την ανάκτηση όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων εδαφών της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Η στρατιωτική πραγματικότητα, ωστόσο, υποδηλώνει πως ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά απίθανο να επιτευχθεί και πως μια συμφωνία που παγώνει τις υπάρχουσες γραμμές μάχης μπορεί να είναι το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει το Κίεβο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, τα τεράστια πλεονεκτήματα της Ρωσίας σε ανθρώπινο δυναμικό, βιομηχανία και παραγωγή όπλων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ πιο σημαντικές ουκρανικές απώλειες - ακριβώς όπως η Φινλανδία θα είχε πιθανότατα υποστεί πλήρη καταστροφή εάν συνέχιζε να πολεμά μετά το Μάρτιο του 1940 ή το Σεπτέμβριο του 1944.

Η Ουάσινγκτον μπορεί να κάνει το καθήκον της μη ενθαρρύνοντας μη ρεαλιστικούς πολεμικούς στόχους και εκθέτοντας έτσι ενδεχομένως την Ουκρανία σε μελλοντική καταστροφή.

Η Ουκρανία έχει ήδη κερδίσει σε βασικά σημεία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει καμία ελπίδα να υποτάξει ολόκληρη την Ουκρανία ως υποτελές κράτος στο ορατό μέλλον. Το Κίεβο κινείται πιο κοντά στη Δύση και θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο μέλλον. Επιπλέον, οι ενέργειες της Μόσχας έχουν στην πραγματικότητα ενισχύσει τον ουκρανικό εθνικισμό.

Όπως και με τη Φινλανδία, αυτή η εθνική ενότητα αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για την ουκρανική ανεξαρτησία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail