Ο Πόλεμος στη Γάζα πυροδοτεί συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Freepen.gr - Ο ισραηλινός πόλεμος στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους Χούτι της Υεμένης (Ansar Allah) να περιορίζουν την πρόσβαση μέσω του στρατηγικού στενού Bab al-Mandab, αναφέρει το southfront.press.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης και διαθέτουν ένα μεγάλο οπλοστάσιο πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αποτελούν μέρος του λεγόμενου "Άξονα της Αντίστασης", ο οποίος είναι σύμμαχος του Ιράν και αντιτίθεται στο Ισραήλ.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, οι Χούτι εξαπέλυσαν αρκετές επιθέσεις στη νοτιότερη ισραηλινή πόλη Εϊλάτ. Κατέλαβαν επίσης ένα ισραηλινής ιδιοκτησίας εμπορικό πλοίο και επιτέθηκαν σε πολλά άλλα στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Η ομάδα κλιμάκωσε την κατάσταση στις 9 Δεκεμβρίου ανακοινώνοντας ότι θα στοχεύει κάθε πλοίο που περνά από την Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό το Ισραήλ, ανεξάρτητα από το αν η ιδιοκτησία του πλοίου συνδέεται με τη χώρα. Η απόφαση ελήφθη ως απάντηση στον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Ο γαλλικός στρατός ανακοίνωσε αργότερα πως ένα από τα πολεμικά του πλοία, η φρεγάτα Languedoc, κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έρχονταν "κατευθείαν προς το μέρος της" από μια πόλη-λιμάνι της Υεμένης που κατείχαν οι Χούτι στις 9 Δεκεμβρίου.

Στις 11 Δεκεμβρίου, οι Χούθι πέτυχαν μια νίκη όταν χτύπησαν το νορβηγικό δεξαμενόπλοιο Strinda με πύραυλο κρουζ κατά πλοίων, καθώς έπλεε μέσω του στενού Bab al-Mandab προς ένα ισραηλινό λιμάνι. Αργότερα την ίδια ημέρα, η γαλλική φρεγάτα Languedoc αναχαίτισε ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχαν εκτοξεύσει οι Χούθι.

Η επιτυχής επίθεση κατά του Strinda ανάγκασε το Ισραήλ να αναπτύξει μία από τις προηγμένες κορβέτες του κλάσης Sa'ar 6 στην Ερυθρά Θάλασσα για πρώτη φορά στις 12 Δεκεμβρίου. Περίπου την ίδια εποχή, διάφορες αναφορές αποκάλυψαν ένα σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών να σχηματίσουν μια ομάδα κρούσης στην Ερυθρά Θάλασσα για την αντιμετώπιση των Χούθι και τη συνοδεία πλοίων που έπλεαν προς το Ισραήλ.

Οι πρόσφατες κινήσεις του Ισραήλ, της Γαλλίας και των ΗΠΑ δεν μεσολάβησαν στους Χούθι. Στις 13 Δεκεμβρίου, δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από περιοχή της Υεμένης που κατέχει η ομάδα κατά του πετρελαιοφόρου και χημικού δεξαμενόπλοιου Ardmore Encounter με σημαία των Νήσων Μάρσαλ κοντά στο στρατηγικό στενό Bab el-Mandeb. Ωστόσο, το πλοίο δεν επλήγη. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε επίσης από ένα από τα πολεμικά πλοία του, το αντιτορπιλικό USS Mason.

Η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πλήρη σύγκρουση εάν το Ισραήλ συνεχίσει τον πόλεμό του στη Γάζα. Οποιαδήποτε προσπάθεια αποτροπής των Χούθι με τη χρήση βίας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πιθανότατα θα γυρίσει μπούμερανγκ. Η μόνη λύση για την εξασφάλιση του στενού Bab al-Mandab μπορεί να είναι ο τερματισμός του αποκλεισμού της Λωρίδας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail