Μπορεί η "θεραπεία σοκ" του Μίλεϊ να διορθώσει την οικονομία της Αργεντινής;

pixabay / ArtTower
Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει υποσχεθεί ριζοσπαστικά μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μίλεϊ αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση, καθώς πρέπει να ανατρέψει την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 10 Δεκεμβρίου. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι ριζοσπαστικές προτάσεις του Milei ωθούν τη χώρα στο άγνωστο. Το RT διερευνά την προσπάθειά του να σώσει μια από τις πιο προβληματικές οικονομίες του κόσμου.

Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr
 
1. Ποιος είναι ο Χαβιέ Μιλέι;

Περιγραφόμενος ως δεξιός λαϊκιστής και αυτοαποκαλούμενος "αναρχοκαπιταλιστής", ο Milei νίκησε τον υπουργό Οικονομίας Sergio Massa στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Αργεντινής. Συχνά συγκρίνεται με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη φιλελεύθερη χρήση προσβολών. Ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι είναι "πολύ περήφανος" για τον Μιλέι και πως ο εκλεγμένος πρόεδρος "θα κάνει πραγματικά την Αργεντινή μεγάλη ξανά".

2. Ποιο είναι το οικονομικό όραμα του Μιλέι για την Αργεντινή;

Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μιλέι κρατούσε τακτικά ένα αλυσοπρίονο, μια δραματική απεικόνιση των υποσχέσεών του να περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες, να περικόψει τα συνταξιοδοτικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, να κλείσει την κεντρική τράπεζα της χώρας και να μειώσει τον αριθμό των υπουργείων κατά περισσότερο από το ήμισυ. Πρότεινε τη μείωση των κρατικών λειτουργιών στο ελάχιστο και εμπιστεύτηκε μόνο την αγορά, ελπίζοντας να λύσει τα προβλήματα της Αργεντινής με την ενίσχυση του εμπορίου και των εξαγωγών.

Ο Μιλέι έχει επίσης υποσχεθεί να άρει τα capital controls, να τερματίσει την κυβερνητική προστασία των εθνικών βιομηχανιών και τελικά να εγκαταλείψει το πέσο υπέρ του αμερικανικού δολαρίου. Μεταξύ άλλων υποσχέσεων είναι η ιδιωτικοποίηση κρατικών μέσων ενημέρωσης και άλλων δημόσιων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής εταιρείας YPF.

3. Εξωτερική οικονομική πολιτική

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μιλέι απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τους δύο κύριους εμπορικούς εταίρους της Αργεντινής, την Κίνα και τη Βραζιλία. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του προς την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία και δήλωσε στην προεκλογική εκστρατεία πως αντιτίθεται στην ένταξη της Αργεντινής στην ομάδα BRICS.

4. Γιατί είναι αναγκαίες οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις;

Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή τρέχει με 143% ετησίως, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2006 εν μέσω μιας ιστορικής ξηρασίας, οι αποταμιευτές εγκαταλείπουν το πέσο και η χώρα αναμένεται να εισέλθει σε ύφεση φέτος. Τέσσερις στους δέκα Αργεντινούς ζουν σε συνθήκες φτώχειας και μια απότομη υποτίμηση του πέσο είναι πιθανή. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα αναλυτών της κεντρικής τράπεζας, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης κατά 2% φέτος. Μαζί με τον τριψήφιο πληθωρισμό, αυτό είναι πιθανό να επιφέρει αύξηση των επιπέδων φτώχειας, καθώς οι μισθοί και οι αποταμιεύσεις διαβρώνονται.

5. Θα τηρήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος τις υποσχέσεις του;

Ο Μίλεϊ χαρακτήρισε "ψευδείς" τις φήμες ότι έχει χαλαρώσει τα σχέδιά του, αν και ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν πως επιλέγει ένα πιο μετριοπαθές υπουργικό συμβούλιο από ό,τι αναμενόταν. Αυτή την εβδομάδα, μετά από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, ο επερχόμενος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον πρώην χρηματιστή της JPMorgan, Λουίς Καπούτο, για υπουργό Οικονομίας της χώρας. Ο τελευταίος, ο οποίος είναι γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με τη Wall Street και τους τραπεζικούς κύκλους του Μπουένος Άιρες, θα αναλάβει την επαναδιαπραγμάτευση του προβληματικού δανείου 43 δισ. δολαρίων της Αργεντινής από το ΔΝΤ, για το οποίο η χώρα έχει χάσει σχεδόν όλους τους στόχους της φέτος. Ο Μιλέι δήλωσε επίσης πως θα τηρήσει την υπόσχεσή του να κλείσει την κεντρική τράπεζα της χώρας, χαρακτηρίζοντας το θέμα "αδιαπραγμάτευτο".

6. Θα μπορούσε το πολιτικό σχέδιο του Milei να βγάλει την οικονομία από την κρίση;

Οι ειδικοί λένε ότι αν ο Milei προχωρήσει με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του, θα είναι μια τολμηρή αλλά ριψοκίνδυνη προσπάθεια. Η αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει την ήδη ταλαιπωρημένη χώρα σε μια δέκατη χρεοκοπία, σε αύξηση της φτώχειας και σε πιθανή κοινωνική αναταραχή. Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες πως η "θεραπεία σοκ" του Μιλέι θέτει την Αργεντινή σε μια πορεία βαθιάς αβεβαιότητας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η δολαριοποίηση της οικονομίας των 622 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια εποχή εξαντλημένων διεθνών αποθεμάτων και εκκρεμών πληρωμών προς το ΔΝΤ θα μπορούσε να βυθίσει το νοτιοαμερικανικό έθνος σε μια νέα περίοδο υπερπληθωρισμού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail