Η νέα "αμυντική" συμφωνία της Φινλανδίας με τις ΗΠΑ θυμίζει τρομακτικά παρόμοια συμφωνία με τη ναζιστική Γερμανία

Από τότε που το ΝΑΤΟ (ξανα)ξεκίνησε επίσημα το (νέο) Ψυχρό Πόλεμο, επεκτείνει την στρατιωτική του παρουσία σε όλη την Ευρώπη, κλιμακώνοντας ουσιαστικά την έρπουσα επιθετικότητά του στην ήπειρο. Ο προφανής στόχος - η Ρωσία. Η πολεμοχαρής συμμαχία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μια νέα "μετωπική γραμμή" στα δυτικά σύνορα της Μόσχας, αυτή τη φορά αυξάνοντας δραστικά την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Φινλανδία. Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα, το Ελσίνκι ανακοίνωσε πως θα υπογράψει διμερή συμφωνία "αμυντικής" συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέποντας στις τελευταίες να σταθμεύουν στρατεύματα και να αποθηκεύουν όπλα στη Φινλανδία. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι στις 14 Δεκεμβρίου, η υπουργός Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας Elina Valtonen δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Antti Häkkänen θα υπογράψει τη λεγόμενη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (DCA) στις 18 Δεκεμβρίου (χθες).

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

"Το σύμφωνο είναι πολύ σημαντικό για την άμυνα και την ασφάλεια της Φινλανδίας", ανέφερε ο Häkkänen σύμφωνα με το Euronews, προσθέτοντας: "Φέρει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αυτή την εποχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την άμυνά μας".

Η DCA θα επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να έχουν πρόσβαση σε 15 στρατιωτικές περιοχές και εγκαταστάσεις στο σύνολο της Φινλανδίας, από μια βασική ναυτική βάση στο νότο και αεροπορικές βάσεις στην ενδοχώρα μέχρι μια τεράστια απομακρυσμένη περιοχή εκπαίδευσης του στρατού στη Λαπωνία στο βορρά. Είναι ενδιαφέρον ότι Φινλανδοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν πως τα αμερικανικά στρατεύματα επιτρέπεται να έχουν μόνιμη παρουσία και τακτικές ασκήσεις στη χώρα, αλλά επιμένουν ότι "δεν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία μόνιμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Φινλανδία". Αυτοί οι δύο ισχυρισμοί είναι εξαιρετικά αντιφατικοί, για να μην αναφέρουμε το γεγονός πως τέτοιες αναπτύξεις δε συμβάλλουν σε τίποτα στην ασφάλεια της Φινλανδίας. Αντιθέτως, αυτό μπορεί μόνο να προσελκύσει την προσοχή της Ρωσίας, η οποία διαφορετικά δε θα θεωρούσε ποτέ τη Φινλανδία απειλή. Η σκανδιναβική χώρα των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, τριπλασιάζοντας σχεδόν τη γραμμή άμεσης επαφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Μαζί με τις χώρες της Βαλτικής, είναι επίσης τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Το ίδιο το ταραγμένο μπλοκ στρατιωτικοποιείται και ουσιαστικά ενοποιείται με το ΝΑΤΟ, εδραιώνοντας τη θετική θέση της Ευρώπης ως απλό κρεμαστό κόσμημα της αμερικανικής γεωπολιτικής στρατηγικής της λεγόμενης "ανάσχεσης". Άλλες χώρες της ηπείρου έχουν παρόμοιες διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Σουηδίας, ενώ η Δανία (ήδη μέλος του ΝΑΤΟ) είναι πολύ πιθανό να κάνει το ίδιο. Προκύπτει το προφανές ερώτημα, γιατί η Φινλανδία και η Σουηδία το κάνουν αυτό; Θα αισθάνονται πιο ασφαλείς με τα αμερικανικά και άλλα στρατεύματα του ΝΑΤΟ να σταθμεύουν στις στρατιωτικές τους εγκαταστάσεις; Είναι αρκετά προφανές ότι η πολεμική συμμαχία ήταν πάντα μια βοηθητική προέκταση του Πενταγώνου και αυτό συμβαίνει από την ατυχή ίδρυση του ΝΑΤΟ πριν από 74 χρόνια, καθώς και από την επακόλουθη επέκτασή του.

Έτσι, η αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Φινλανδία θα πρέπει πάντα να παρατηρείται από την οπτική γωνία του αμερικανικού επεκτατισμού, καθώς η πιο επιθετική χώρα του κόσμου συνεχίζει να μετακινεί την "αμυντική" υποδομή της όλο και πιο κοντά στα σύνορα των γεωπολιτικών αντιπάλων της. Αυτό συνέβαινε στον (Πρώτο) Ψυχρό Πόλεμο και δε διαφέρει σήμερα, όταν η Ουάσινγκτον ωθεί τη μία ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη σε έναν ευρύτερο αντιρωσικό συνασπισμό που περιλαμβάνει πλέον ολόκληρη την ΕΕ. Οι ΗΠΑ προσπαθούν επίσης να κάνουν το ίδιο, συγκροτώντας ένα σχεδόν καρμπόν αντίγραφο του ΝΑΤΟ στον Ειρηνικό, σε ένα σχεδόν πανομοιότυπο βήμα, μόνο που στοχεύει εναντίον της Κίνας. Η επίσημη αποδοχή της Φινλανδίας τον Απρίλιο και η τρέχουσα στρατιωτική επέκταση είναι απλά βήματα προς τη λεγόμενη "παγκοσμιοποίηση" του ΝΑΤΟ, μια τρομακτική προοπτική για την ασφάλεια του κόσμου.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Φινλανδία δεν ήταν ποτέ πραγματικά ουδέτερη, ούτε καν κατά τη διάρκεια του (πρώτου) Ψυχρού Πολέμου και ιδιαίτερα μετά την είσοδό της στην ΕΕ. Πάντα ήταν γεμάτη με στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ/του ΝΑΤΟ, αν και αυτό έχει κλιμακωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Έκτοτε, η χώρα έχει ουσιαστικά γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μόνο κατ' όνομα. Το Ελσίνκι έσπασε άμεσα την επίσημη ουδετερότητά του όταν αποφάσισε να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ στα τέλη του 2021. Το Πεντάγωνο έχει άμεση πρόσβαση σε ό,τι μπορούν να ανιχνεύσουν οι αισθητήρες των F-35, πράγμα που σημαίνει πως η Φινλανδία θα μοιραζόταν βασικά στρατιωτικά δεδομένα με τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το αν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ ή όχι. Από την άλλη πλευρά, όπως υποστήριξα στις αρχές Απριλίου, το να είναι απευθείας μέλος σημαίνει πως η σκανδιναβική χώρα είναι πρακτικά εγγυημένο ότι θα δει την ανάπτυξη αμερικανικών επιθετικών όπλων.

Οι λεπτομέρειες της τελευταίας "αμυντικής" συμφωνίας δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά το μόνο που μπορεί να αναμένεται είναι πως θα περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από απλές αναπτύξεις πεζικού. Για τη Ρωσία, αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς η Φινλανδία και η Εσθονία, αμφότερες πλέον μέλη του ΝΑΤΟ, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη σημαντικότερη πόλη της. Η τοποθέτηση οποιουδήποτε επιθετικού όπλου των ΗΠΑ, όπως πύραυλοι κρουζ και μαχητικά αεροσκάφη με πυρηνικές ικανότητες, θα αποσταθεροποιούσε βαθιά την κατά τα άλλα σε μεγάλο βαθμό σταθερή περιοχή. Υπάρχει επίσης μια αρκετά ανατριχιαστική ιστορική διάσταση σε όλα αυτά. Συγκεκριμένα, το Ελσίνκι επαναλαμβάνει ουσιαστικά το ίδιο λάθος που έκανε πριν από 80 χρόνια, όταν εντάχθηκε στον Άξονα με επικεφαλής τη ναζιστική Γερμανία. Τώρα που βρίσκεται και πάλι ανάμεσα σε "παλιούς φίλους", ίσως η σκανδιναβική χώρα θα πρέπει να ξεσκονίσει τα βιβλία ιστορίας και να προσέξει πολύ καλά πώς κατέληξε αυτό την τελευταία φορά.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail