Θα απελάσει η ΕΕ τους Ουκρανούς κληρωτούς μόλις κληθούν επίσημα να υπηρετήσουν;

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Umerov δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Κίεβο θα καλέσει σύντομα τους πολίτες του στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις τους, αν και δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει εάν δεν επιστρέψουν εθελοντικά. Λίγοι αναμένεται να συμμορφωθούν, καθώς ο λόγος για τον οποίο 650.000 άνδρες ηλικίας 18-60 ετών, σε στρατιωτική ηλικία, κατέφυγαν στην ΕΕ από το Φεβρουάριο του 2022 ήταν για να αποφύγουν την στράτευση, μετά την οποία πολλοί από αυτούς αναγνωρίστηκαν επίσημα ως πρόσφυγες με όλες τις νομικές προστασίες που συνεπάγεται αυτό το καθεστώς.
 
Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα επικείμενα αιτήματα του Κιέβου για επιστράτευση, τα οποία έρχονται εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η αποτυχία του να αναπληρώσει τις σχεδόν 400.000 απώλειες της πλευράς αυτής, όπως ισχυρίζεται η Ρωσία, από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, θα απορριφθούν επομένως από την ΕΕ, αλλά θα θέσουν και το μπλοκ σε δίλημμα. Από τη μία πλευρά, ελπίζει να ξεπεράσει σύντομα την αντίσταση της Ουγγαρίας στη χρηματοδότηση αυτής της σύγκρουσης κατά το επόμενο έτος, αλλά από την άλλη, κανένα ποσό χρηματοδότησης δεν θα κάνει τη διαφορά αν δεν υπάρχουν αρκετά στρατεύματα για να συνεχίσουν να πολεμούν.

Η εγχώρια δεξαμενή τους έχει μειωθεί δραστικά κατά τους τελευταίους 22 μήνες των εχθροπραξιών, γι' αυτό και η Ουκρανία σχεδιάζει τώρα να επιστρατεύσει όσους διέφυγαν στο εξωτερικό στην ΕΕ, η οποία δεν μπορεί να απελάσει νόμιμα όσους έχουν ήδη αναγνωριστεί επίσημα ως πρόσφυγες. Θεωρητικά, ωστόσο, το Κίεβο θα μπορούσε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης της Ιντερπόλ εναντίον τους, αν αρνηθούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να υπηρετήσουν. Αυτό θα πίεζε το μπλοκ να τους στείλει πίσω, ακόμη και αν πρέπει πρώτα να ανακαλέσει το καθεστώς τους με οποιοδήποτε πρόσχημα, αλλά θα μπορούσε επίσης να γυρίσει μπούμερανγκ.

Παρόλο που ορισμένα μέλη του κοινού και ορισμένα ευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν στραφεί εναντίον των Ουκρανών προσφύγων, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι και σχεδόν όλες οι κυβερνώντες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να τους υποστηρίζουν. Ωστόσο, ο καθένας από αυτούς έχει μπει στα δικά του διλήμματα. Η πρώτη κατηγορία δεν υποστηρίζει τη συνέχιση αυτής της σύγκρουσης, ωστόσο η απέλαση των Ουκρανών προσφύγων θα έκανε ακριβώς αυτό, ενώ η δεύτερη θέλει να προστατεύσει τους ίδιους πρόσφυγες, αλλά θέλει επίσης να συνεχίσει τη σύγκρουση, κάτι που είναι δύσκολο χωρίς την απέλασή τους.

Λίγοι αναμένεται να διαμαρτυρηθούν έντονα για το status quo που τους αφήνει να παραμείνουν στην ΕΕ, όσο κι αν η Ουκρανία επιμένει στην επιστροφή τους, αλλά αναμένονται μεγάλης κλίμακας και ενδεχομένως βίαιες διαμαρτυρίες αν αλλάξει η πολιτική και απελαθούν βίαια. Στην περίπτωση που οι ευρωκράτες διατηρήσουν τα πάντα ως έχουν, τότε η συνεχιζόμενη ουκρανική επιμονή κινδυνεύει να στρέψει πολλούς σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές εναντίον της με το σκεπτικό ότι το Κίεβο θέλει να στείλει απάνθρωπα τους νομίμως αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην πιθανή καταστροφή τους.

Η ειρωνεία είναι πως όσοι υποστηρίζουν σθεναρά αυτή τη χώρα σε αυτή τη σύγκρουση συμβάλλουν στην ανθρωπιστική κρίση της, επευφημώντας την στρατιωτική βοήθεια της δικής τους χώρας που είναι υπεύθυνη για τη διαιώνισή της με κόστος σχεδόν μισό εκατομμύριο ζωές μέχρι στιγμής. Παρομοίως, όσοι θέλουν να τελειώσει αυτή η κρίση μετά την ξινίλα τους για τη χώρα αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ της απέλασης των Ουκρανών προσφύγων, όμως αυτή η πολιτική θα τη διαιωνίσει. Καθώς η σύγκρουση τελικά εκτονώνεται, η ΕΕ μπορεί είτε να ακολουθήσει τη ροή είτε να ρίξει περισσότερο κρέας στο μύλο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail