Οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν προς έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κλιμακώνεται ραγδαία σε όλη την περιοχή και κινδυνεύει να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες απευθείας στη μάχη.
Jonathan Hoffman - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο πρόσφατος καταιγισμός βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτόξευσε το κίνημα Χούτι της Υεμένης εναντίον του Ισραήλ -σε συνδυασμό με μια δήλωση της ομάδας ότι οι επιθέσεις αυτές θα συνεχιστούν- και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον θέσεων των ΗΠΑ στην περιοχή δείχνουν πως η σύγκρουση αυτή επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται τώρα σε νέα πολεμική κατάσταση με το Ιράν και τους περιφερειακούς εταίρους του, τους οποίους πολλοί στο Κογκρέσο έχουν θεωρήσει ως μέρος ενός νέου "Άξονα του Κακού" που περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Κίνα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζεται για ένα τέτοιο σενάριο, ωστόσο η Ουάσινγκτον δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για να αποτρέψει την εκδήλωση μιας τέτοιας καταστροφής. Ο φόβος μεταξύ της αμερικανικής κοινής γνώμης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρασυρθούν σε έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή αυξάνεται ραγδαία: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Quinnipiac, το 84% των ερωτηθέντων ανησυχούσε είτε "πολύ" είτε "λίγο" για το ενδεχόμενο να παρασυρθούν οι ΗΠΑ στη σύγκρουση.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην κάνει τα ίδια "λάθη" που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αλλά φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει μάθει ακόμη από τα δικά μας λάθη των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Εάν η κυβέρνηση δε θέλει να εισέλθει σε έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή, πρέπει να αποτρέψει τη σύγκρουση από το να προσελκύσει πρόσθετους παράγοντες από όλη την περιοχή. Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος επί του παρόντος φαίνεται να καθιστά αυτό το αποτέλεσμα πιο πιθανό, όχι λιγότερο.
Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν σημαντικά την στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή με την ελπίδα να αποτρέψουν μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, με περίπου 7.500 άτομα προσωπικό στην καθεμία, δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων και εννέα αεροπορικές μοίρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας. Η Ουάσινγκτον ανέπτυξε επίσης επιπλέον 4.000 στρατιώτες στην περιοχή, με άλλους 2.000 σε ετοιμότητα, που προστίθενται στους περίπου 30.000 στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην περιοχή.
Η συγκέντρωση αυτή έρχεται καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται σημαντικά. Πάνω από 1.500 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 9.770 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του πολέμου. Η κατάσταση στο εσωτερικό της Γάζας είναι τραγική, με πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους και χιλιάδες ανθρώπους να έχουν απεγνωσμένη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη Δυτική Όχθη, η βία έχει επίσης κλιμακωθεί, με περίπου 152 Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί από Ισραηλινούς εποίκους και στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου, με αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες να καλέσουν το Ισραήλ να "προστατεύσει τους Παλαιστίνιους από την ισραηλινή εξτρεμιστική βία των εποίκων".
Εκτός από τον ίδιο τον πόλεμο, η βία αυξάνεται σε ολόκληρη την περιοχή. Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή έχουν ήδη στοχοποιηθεί τουλάχιστον 23 φορές στο Ιράκ και τη Συρία από ομάδες που συνδέονται με το Ιράν. Σε απάντηση, οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο εγκαταστάσεις που συνδέονται με το Σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) στη Συρία, ενώ ορκίστηκαν να προβούν σε περαιτέρω αντίποινα εάν συνεχιστεί η στοχοποίηση του αμερικανικού προσωπικού. Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συνεχίζουν να εμπλέκονται σε συγκρούσεις, με σχεδόν 50 μαχητές της Χεζμπολάχ να έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, απηύθυνε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου την πρώτη του δημόσια ομιλία από την έναρξη του πολέμου, όπου τόνισε την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων από τη Χαμάς για την έναρξη της επίθεσής της κατά του Ισραήλ, ενώ πίεσε επίσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά υποστήριξε ότι ένας πόλεμος σε ολόκληρη την περιοχή παραμένει πιθανός. Ο Νασράλα επαίνεσε επίσης τους Χούτι της Υεμένης για την εμπλοκή τους. Μετά το τελευταίο μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι Χούτι έχουν πλέον στοχεύσει το Ισραήλ τρεις φορές από την έναρξη του πολέμου. Το Ισραήλ συνέχισε επίσης να πλήττει τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στη Συρία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να συνειδητοποιήσει πως ένας ευρύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα ήταν καταστροφικός για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την περιοχή.
Δεδομένης της σχετικής στρατιωτικής αδυναμίας των περιφερειακών εταίρων της Αμερικής - με εξαίρεση το Ισραήλ, το οποίο ωστόσο θα ήταν υπερεξοπλισμένο σε ένα τέτοιο σενάριο - οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να αναλάβουν τη μερίδα του λέοντος στη μάχη και θα επωμίζονταν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους. Ένας τέτοιος πόλεμος θα οδηγούσε σε δραματικά νέα επίπεδα αμερικανικών δεσμεύσεων και εμπλοκών στην περιοχή, σε μια εποχή που η Μέση Ανατολή δεν αποτελεί πλέον βασικό θέατρο των αμερικανικών συμφερόντων.
Ο κίνδυνος ενός μεγάλου πολέμου στη Μέση Ανατολή έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία κατά της ρωσικής εισβολής και προσπαθούν να αποτρέψουν την Κίνα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ παράλληλα φέρουν ένα εθνικό χρέος άνω των 33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και έχουν δημοσιονομικά ελλείμματα άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων κάθε χρόνο σε καιρό ειρήνης. Το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στη Μέση Ανατολή, ενώ προσπαθεί να επιδιώξει τα διακηρυγμένα συμφέροντα της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη και τον Ινδο-Ειρηνικό, εγκυμονεί τον κίνδυνο να βυθίσει την Αμερική προς μια οικονομική κρίση.
Είναι αυτονόητο ότι για την ίδια τη Μέση Ανατολή, ένας τέτοιος πόλεμος θα ήταν καταστροφικός, αποσταθεροποιώντας την περιοχή πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Ο πόλεμος θα απειλούσε να ενδυναμώσει τους ανελεύθερους δρώντες σε ολόκληρη την περιοχή εις βάρος της πραγματικής σταθερότητας. Το βαθύτατο ανθρώπινο και υλικό κόστος θα ταλαιπωρούσε τη Μέση Ανατολή για τις επόμενες γενιές.
Από τις τελευταίες δεκαετίες θα πρέπει να είναι σαφές ότι η ρίψη χρημάτων, όπλων και στρατιωτικών μέσων στην περιοχή έχει συχνά βαθιές αρνητικές συνέπειες. Σε αυτή την περίπτωση, η Ουάσινγκτον διακινδυνεύει περαιτέρω κλιμάκωση και ακόμη και άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο Μπάιντεν πρέπει να καταστήσει σαφές ότι το κεντρικό συμφέρον των ΗΠΑ είναι να μείνουν έξω από την περιστρεφόμενη πόρτα των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και να αποφύγουν να παρασυρθούν σε μια καταστροφική στρατιωτική εκστρατεία σε ολόκληρη την περιοχή.