Από πού προήλθε η Χαμάς και τι θέλει;

Hamas leader Khalil al-Hayya, speaks during a press conference in Gaza City, on February 3, 2021. (Photo by Majdi Fathi/NurPhoto) via Reuters
Μια ενδελεχής εξέταση της προέλευσης της τρομοκρατικής ομάδας είναι απαραίτητη αν πρόκειται ποτέ να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη

Η αιματηρή αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, 50 χρόνια και μία ημέρα από τον πόλεμο του Οκτωβρίου 1973, και η μαζική ισραηλινή στρατιωτική απάντηση στη Γάζα κυριάρχησαν στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους δύο και πλέον μήνες.

Dr. Emile Nakhleh - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα αμερικανικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν αποφύγει ως επί το πλείστον μια σοβαρή συζήτηση για το πλαίσιο της Χαμάς, τις "βαθύτερες αιτίες" της σύγκρουσης, τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των αδιάκριτων βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, την ηθική, τη δεοντολογία, τη νομιμότητα και την αναλογικότητα των ισραηλινών μαζικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, καθώς και το μειούμενο κύρος και την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ του αραβικού και του μουσουλμανικού κοινού.

Το πλαίσιο της Χαμάς

Η Χαμάς (Harakat al-Muqawama al-Islamiyya-Islamic Resistance Movement- το ακρωνύμιο σημαίνει Ζήλος) εμφανίστηκε το 1987 στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα υπό ισραηλινή κατοχή μετά την πρώτη παλαιστινιακή Ιντιφάντα ως εναλλακτική λύση στην κοσμική PLO. Το Ισραήλ, η Ιορδανία και μερικά άλλα αραβικά κράτη ανησυχούσαν για την αυξανόμενη δύναμη της κοσμικής εθνικιστικής ιδεολογίας της PLO και έτσι αρχικά υποστήριξαν τη δημιουργία της Χαμάς. Όπως και άλλα τοπικά σουνιτικά ισλαμικά πολιτικά κόμματα και κινήματα - για παράδειγμα, το PAS στη Μαλαισία, το Refah και το AKP στην Τουρκία, το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης στην Ιορδανία και το Ισλαμικό Κίνημα στο Ισραήλ - η Χαμάς στηρίχθηκε στην ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το πολιτικό πρόγραμμα και ο χάρτης της Χαμάς επικεντρώθηκαν κυρίως στην αντίσταση στην κατοχή και το κράτος του Ισραήλ. Η Χαμάς δεν ακολούθησε ποτέ το ουαχαμπιτικό σαλαφιστικό ριζοσπαστικό δόγμα Tawhidi του Ισλάμ που προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία. Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, η Χαμάς, σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα και το ISIS, ποτέ δεν προσυπέγραψε ή δεν άσκησε παγκόσμιο τζιχάντ κατά των θεωρούμενων εχθρών του Ισλάμ. Το επιχειρησιακό της πλαίσιο ήταν πάντα η Παλαιστίνη και οι ηγέτες της ήταν πάντα Παλαιστίνιοι. Πολλοί από αυτούς πέρασαν χρόνια σε ισραηλινές φυλακές όπου έμαθαν εβραϊκά. Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς βρίσκονται σήμερα εξόριστοι σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, ιδίως στο Κατάρ, με την ηγεσία του οποίου διατηρούσαν στενές σχέσεις.

Η Χαμάς αποτελείται επίσης από μια πολιτική πτέρυγα, η οποία με την πάροδο των ετών συμμετείχε στα κυβερνητικά όργανα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, και μια στρατιωτική πτέρυγα (Ταξιαρχίες Κασάμ) που έχει δημιουργήσει μια πολεμική δύναμη και έχει σχεδιάσει και εκτελέσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ. Η Χαμάς δεν είναι μια μονολιθική ομάδα, η οποία αντανακλά την πραγματικότητα της παλαιστινιακής κοινωνίας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Ο καταστατικός χάρτης της Χαμάς απορρίπτει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, αλλά η πολιτική της πτέρυγα έχει εμπλακεί με το Ισραήλ, ιδίως από το 2007, σε ρεαλιστικά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων στη Γάζα και έχει δείξει προθυμία να αποδεχθεί μια λύση δύο κρατών. Από το 2017, η Χαμάς άρχισε να κινείται σιγά-σιγά προς την αποδοχή μιας πιθανής λύσης δύο κρατών στη σύγκρουση, γεγονός που συνεπάγεται την αναγνώριση του Ισραήλ. Ο ηγέτης της Χαμάς Musa Abu Marzouk επιβεβαίωσε αυτή τη θέση σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Al-Monitor που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, αλλά αμέσως μετά προσπάθησε να την αποσύρει, ισχυριζόμενος ότι την πήραν εκτός πλαισίου.

Το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι περισσότερες άλλες δυτικές χώρες θεωρούσαν επί χρόνια τη Χαμάς ως ένα τοπικό μαχητικό εθνικιστικό θρησκευτικό κίνημα. Και προκειμένου να προωθήσουν την υπόθεση της λύσης των δύο κρατών και να υπονομεύσουν τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι δεν υπήρχε ενιαίος παλαιστινιακός συνομιλητής για να διαπραγματευτεί, ορισμένοι παλαιστίνιοι ηγέτες και αραβικές χώρες, ιδίως το Κατάρ, πρότειναν στις ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τη Χαμάς ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, πράγμα που έκαναν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς στη Γάζα το 2006, η οποία παρεμπιπτόντως ήταν άλλη μια αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών, ορισμένες σημαντικές παρατάξεις εντός της Χαμάς επεδίωξαν μια ρεαλιστική δέσμευση με το Ισραήλ σε θέματα όπως η εργασία, το δίκτυο ηλεκτροδότησης, το νερό, η αλιεία και το εμπόριο. Ορισμένοι αναλυτές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ έκριναν τότε πως η προσέγγιση της παράταξης που τάσσεται υπέρ της δέσμευσης εντός της Χαμάς θα εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Ισραήλ και των ΗΠΑ απέρριψαν αυτή την κρίση.

Ο τζιχαντισμός της Χαμάς κινείται παγκοσμίως

Ο στόχος του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς ως κίνημα είναι ανέφικτος. Η εκκαθάριση των σημερινών στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς θα φέρει στην κορυφή μια νέα ομάδα ηγετών. Η Χαμάς, όπως και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, έχει αναπτύξει σχέδια διαδοχής της ηγεσίας που φτάνουν μέχρι τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη βαθμίδα. Οι αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν επικεντρωθεί ως επί το πλείστον στην πρώτη βαθμίδα, ενώ έχουν ελάχιστη γνώση για τις βαθμίδες ηγεσίας που βρίσκονται κάτω από αυτήν.

Οι Ισραηλινοί και Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν επίσης ακόμη εστιάσει στη μεταμόρφωση ορισμένων στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς που μετατοπίζονται από μια τοπική, εθνικιστική, θρησκευτική ιδεολογία που αντιστέκεται στην ισραηλινή κατοχή και ζητά ένα παλαιστινιακό κράτος σε μια παγκόσμια τζιχαντιστική ιδεολογία. Εάν μια τέτοια μεταμόρφωση ριζώσει, η Χαμάς θα απομακρυνθεί ουσιαστικά από την ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας προς ένα ριζοσπαστικό, σαλαφιστικό τζιχαντιστικό παράδειγμα Ουαχάμπι. Οι εξτρεμιστές του παραδείγματος των Ουαχαμπίτες δεν αποδέχονται την ύπαρξη ενός εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη.

Μεγάλο μέρος της τζιχαντιστικής ριζοσπαστικοποίησης πολλών ηγετών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Yahya Sinwar, συνέβη στις ισραηλινές φυλακές. Αν και ορισμένοι στρατολογήθηκαν από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ιδίως τη Shin Beit, ως ενεργούμενα και συνεργάτες- άλλοι έγιναν πιο ριζοσπαστικοποιημένοι και μυστικοπαθείς.

Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, σε συνδυασμό με την ισραηλινή υπεροψία για τη στρατιωτική του ισχύ και την υποτιθέμενη διείσδυσή του στην παλαιστινιακή κοινωνία, έχουν οδηγήσει πολλούς Παλαιστίνιους ακτιβιστές, μεταξύ άλλων και μέσα στη Χαμάς, να υιοθετήσουν μια αφήγηση τζιχαντισμού βασισμένη στον Ουαχαμπισμό, την Αλ Κάιντα και το ISIS. Είναι εξαιρετικά απίθανο να επιτραπεί στους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς να συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε συζητήσεις για τη μεταπολεμική Γάζα, εκτός εάν ολόκληρο το κίνημα της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής πτέρυγας, εγκαταλείψει το παγκόσμιο αντιεβραϊκό τζιχαντιστικό παράδειγμα και επιστρέψει στην τοπική, αντι-κατοχική στάση αντίστασης.

Ο δρόμος προς τα εμπρός

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της κοινής γνώμης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα δείχνει σημαντική αύξηση της δημοτικότητας της Χαμάς και στις δύο περιοχές, με σχεδόν το 90% να ζητά από τον Μαχμούντ Αμπάς, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, να παραιτηθεί. Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μεταξύ 22 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου, διαπιστώνει πως οι Παλαιστίνιοι θεωρούν τη Χαμάς ως την πιο νόμιμη ομάδα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Η πορεία προς τα εμπρός περιλαμβάνει δύο κρίσιμα βήματα που είναι απαραίτητα για την επίλυση της σύγκρουσης. Πρώτον, η ευρύτερη σύγκρουση πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των πολιτικών, οικονομικών, οικονομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιδιώκουν και οι δύο λαοί μεταξύ του Ιορδάνη ποταμού και της Μεσογείου.

Δεύτερον, η Ουάσινγκτον πρέπει να εμπλέξει κυβερνητικούς και κοινοτικούς εκπροσώπους από το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους, τα αραβικά κράτη, την ΕΕ και τον ΟΗΕ σε μια σοβαρή, αρχικά ιδιωτική, συζήτηση για το μακροπρόθεσμο πολιτικό καθεστώς της Παλαιστίνης, η οποία θα υπερβαίνει τη Χαμάς και το σημερινό καθεστώς της ΠΑ στη Ραμάλα.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν όνειρο θερινής νυκτός, αλλά βλέπουμε την εναλλακτική λύση στη Γάζα - και είναι άσχημη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail