Wesam Bahrani - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr
Μετά από περισσότερες από 60 επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, το Πεντάγωνο απάντησε τελικά την περασμένη εβδομάδα.
Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον δήλωσαν πως η αμερικανική στρατιωτική κατοχή ανέπτυξε ένα αεροσκάφος AC-130, για πρώτη φορά, για να αποκρούσει μια επίθεση εναντίον της στρατιωτικής βάσης Ain al-Asad, που βρίσκεται στην επαρχία Anbar του δυτικού Ιράκ.
Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την τελευταία της επιχείρηση που είχε στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη βάση.
Η επίθεση πιστεύεται ότι ήταν θανατηφόρα, γεγονός που ανάγκασε την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ να διατάξει για πρώτη φορά ταχεία στρατιωτική απάντηση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλούνται αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία λέγοντας πως η επίθεση προκάλεσε τραυματισμούς και ζημιές στις υποδομές.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των δυτικών μέσων ενημέρωσης, ενημερωμένες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι τραυματισμένοι Αμερικανοί στρατιώτες δεν έχουν επιστρέψει στην υπηρεσία τους.
Μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέεται με την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ δημοσίευσε μια δήλωση που έγραφε:
"Ως απάντηση στα εγκλήματα που διαπράττει ο εχθρός εναντίον των αδελφών μας στη Γάζα, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ έβαλε στο στόχαστρο τη βάση Ain al-Asad της αμερικανικής κατοχής, στο δυτικό Ιράκ, και τη βάση al-Shaddadi της αμερικανικής κατοχής νότια της επαρχίας al-Hasakah, στην ανατολική Συρία".
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με "τα απαραίτητα όπλα και οι δύο βάσεις χτυπήθηκαν με απευθείας χτυπήματα" προστίθεται στην ανακοίνωση.
Για πρώτη φορά, η ιρακινή ομάδα αντίστασης χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους για να επιτεθεί στη βάση. Ήταν μικρού βεληνεκούς αλλά επικίνδυνοι.
Σε μια άλλη κλιμάκωση, ο αμερικανικός στρατός έπληξε τρεις τοποθεσίες στην περιοχή Τζουρφ αλ-Νασρ, νότια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας οκτώ μέλη της Kataeb Hezbollah, γνωστής και ως ιρακινών ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ.
Η Kataeb Hezbollah θρήνησε το μαρτυρικό θάνατο των μελών της και προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι τους περιμένει ισχυρότερη απάντηση.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντανί καταδίκασε επίσης τις αμερικανικές επιθέσεις στο ιρακινό έδαφος ως παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Από τις 7 Οκτωβρίου που ξέσπασε η ισραηλινή γενοκτονική εκστρατεία στη Γάζα, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 60 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, προκαλώντας τραυματισμούς, σοκ και φόβο στις αμερικανικές δυνάμεις.
Τα ιρακινά κινήματα αντίστασης και οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων έχουν καταγγείλει τις ΗΠΑ ως συνένοχες στη γενοκτονία της Γάζας και έχουν δηλώσει ανοιχτά τις προθέσεις τους να χτυπήσουν και να αποδεκατίσουν τα παράνομα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στο Ιράκ.
Λίγες ημέρες μετά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, με στόχο κυρίως γυναίκες και παιδιά, ο ηγέτης της ιρακινής οργάνωσης Badr, Hadi al-Ameri, βετεράνος ιρακινός πολιτικός και στρατιωτικός διοικητής, προειδοποίησε πως "ήρθε η ώρα ο διεθνής συνασπισμός (η πλειοψηφία του οποίου είναι δυνάμεις των ΗΠΑ) να εγκαταλείψει το Ιράκ".
"Μετά από μια περίοδο ηρεμίας, οι αμερικανικές δυνάμεις στις βάσεις Ain al-Assad και Harir έγιναν στόχος των φατριών της ισλαμικής αντίστασης στο Ιράκ, η οποία είναι μια φυσική αντίδραση στην προκατάληψη της Αμερικής και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών προς την σφετεριστική σιωνιστική οντότητα", σημείωσε.
Η περίοδος ηρεμίας στην οποία αναφέρθηκε ο al-Ameri είναι μια άτυπη συμφωνία μεταξύ της ιρακινής κυβέρνησης και των φατριών της αντίστασης, που είναι συλλογικά γνωστές ως Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), ώστε να επιτραπεί η διπλωματία έναντι της αντίστασης για την εκδίωξη των κατοχικών δυνάμεων.
Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν λέει πως μέσω διαπραγματεύσεων με την αμερικανική πλευρά, οι διαδοχικές κυβερνήσεις κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο μισό.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν βρίσκεται τώρα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Η περίοδος ηρεμίας έχει τελειώσει.
Η PMU έχει ορκιστεί να σταθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού κινήματος αντίστασης Χαμάς και του λαού της Γάζας στον αγώνα τους ενάντια στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ ισραηλινή κατοχή.
Καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα εκτινάχθηκε κοντά στις 15.000, αυξήθηκαν και οι επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις.
Μετά την προσωρινή τετραήμερη κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού καθεστώτος, η οποία παρατάθηκε για δύο ακόμη ημέρες, δεν υπήρξαν επιθέσεις κατά των αμερικανικών βάσεων.
Αλλά αν το καθεστώς συνεχίσει την καταχθόνια εκστρατεία βομβαρδισμών στη Γάζα, οι επιθέσεις στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία είναι επίσης πιθανό να επαναληφθούν, και αυτή τη φορά με πιο ισχυρό τρόπο.
Ο Μπάιντεν έχει πλήρη επίγνωση πως το Πλαίσιο Συντονισμού έχει πλέον την πλειοψηφία των εδρών στο ιρακινό κοινοβούλιο. Η συμμαχία αυτή περιλαμβάνει μέλη των πολιτικών πτερύγων του PMU, όπως η οργάνωση Badr υπό την ηγεσία του al-Ameri ή η Asa'ib Ahl al-Haq υπό την ηγεσία του Qais al-Khazali.
Οι ένοπλες παρατάξεις της αντίστασής τους ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ το 2011, αφού προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες απώλειες μεταξύ του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού.
Άλλες ιρακινές ομάδες αντίστασης, όπως η Kataib Hezbollah ή η Harakat al-Nujaba, ενώ δεν κατέχουν έδρες στο κοινοβούλιο της χώρας, μοιράζονται το ίδιο αντιαμερικανικό συναίσθημα με το Πλαίσιο Συντονισμού.
Ενώ το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις του στο Ιράκ παίζουν συμβουλευτικό ρόλο στη μάχη κατά της τρομοκρατικής ομάδας Daesh, έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι πρόκειται για απλή πλύση εγκεφάλου.
Οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί να υποστηρίζουν πυρήνες υπνωτιστών του Daesh και να χρησιμοποιούν την τρομοκρατική ομάδα ως πρόσχημα για να καταλάβουν ξανά το Ιράκ το 2014.
Μεταξύ των παράνομων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, υπάρχουν τρεις που ξεχωρίζουν.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ
Το ασυνήθιστα εκτεταμένο συγκρότημα που βρίσκεται στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης κάθε άλλο παρά μια ξένη διπλωματική αποστολή είναι.
Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί χρησιμοποιούν τον "διπλωματικό" χώρο ως βάση για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων εναντίον του Ιράκ και άλλων περιφερειακών χωρών.
Βάση Ain Al-Assad
Μια μεγάλη στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στα σύνορα με τη Συρία, την οποία το Ιράν ισοπέδωσε μετά τη δολοφονία από τις ΗΠΑ κορυφαίων διοικητών της αντιτρομοκρατικής, του Ιρανού αντιστράτηγου Qassem Soleimani και του αναπληρωτή διοικητή της PMU, Abu Mehdi al-Muhandis στη Βαγδάτη, τον Ιανουάριο του 2020.
Χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για να καθοδηγήσει τους τρομοκρατικούς πυρήνες του Daesh που είναι πληρεξούσιοι τους για την αποσταθεροποίηση του Ιράκ και της Συρίας. Ένας άλλος σκοπός είναι να σπείρει την αναταραχή μεταξύ του ιρακινού σουνιτικού και του σιιτικού πληθυσμού.
Η θέση της, στη μεγαλύτερη σουνιτική επαρχία της Ανμπάρ και στην επαρχιακή πρωτεύουσά της, το Ραμάντι, είναι κατάλληλη για αυτούς τους σκοτεινούς στόχους.
Δεν υπάρχει ούτε μία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ σε επαρχίες του Ιράκ που κατοικούνται κυρίως από σιίτες.
Η αεροπορική βάση Al-Harir
Σύμφωνα με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποσταθεροποιήσουν το Ιράκ και το γειτονικό Ιράν, η αεροπορική βάση al-Harir στη βόρεια κουρδική επαρχία Erbil χρησιμοποιείται κυρίως ως βάση για επιχειρήσεις κατά του Ιράν.
Οι Κούρδοι τρομοκράτες έχουν επιτρέψει σε ισραηλινούς κατασκόπους να δρουν στο βορρά και να τους βοηθούν στην παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν.
Στο Al-Harir σχεδιάζονται ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις μεταξύ Αμερικανών, Κούρδων τρομοκρατών και Ισραηλινών πρακτόρων.
Αυτές είναι οι κύριες στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες εξαρτάται, προς το παρόν, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε μια υπόσχεση από τον πρωθυπουργό αλ-Σουντανί να διασφαλίσει την ασφάλεια των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.
Η υπόσχεση αυτή, ή όπως θα την αποκαλούσαν οι Ιρακινοί βάρος, μεταβιβάστηκε στον al-Sudani από τον προκάτοχό του, ο οποίος θεωρήθηκε ασθενέστερος πρωθυπουργός, Mustafa al-Kadhimi.
Το Πλαίσιο Συντονισμού και η PMU, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων (είτε έχουν εκπροσώπους στο κοινοβούλιο είτε όχι), έχουν πλέον καταργήσει την άτυπη συμφωνία να μην επιτίθενται στις παράνομες βάσεις των ΗΠΑ.
Σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός συνεχίσει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, η ιρακινή αντίσταση θα κάνει το ίδιο εναντίον των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή, με τις πιο ισχυρές παρατάξεις της αντίστασης του PMU να επιστρατεύονται.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός γνωρίζει ότι αν δεν υπήρχε η PMU και ο γενναίος αγώνας της κατά των τρομοκρατών του ΙΚ για την απελευθέρωση της χώρας, δε θα υπήρχε σήμερα ιρακινή κυβέρνηση.
Η PMU έχει τη νόμιμη εντολή να το πράξει, κάτι που γνωρίζει πλήρως η Ουάσινγκτον και για το λόγο αυτό προσπάθησε να μην στοχοποιήσει την PMU προκειμένου να αποφύγει την αποχώρηση από το Ιράκ.
Μετά τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του στρατηγού Σουλεϊμανί και του Αμπού Μεχντί αλ-Μουχάντις στην περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου της Βαγδάτης, ελήφθησαν διάφορα μέτρα.
Το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της απομάκρυνσης των αμερικανικών δυνάμεων και, σύμφωνα με το ψήφισμα, θεώρησε την παρουσία τους στο ιρακινό έδαφος ως κατοχή.
Ενώ το νομοσχέδιο δεν ήταν δεσμευτικό, έγινε αυτόματα τέτοιο όταν ο τότε πρωθυπουργός του Ιράκ Αντίλ Αμπντούλ-Μεχντί το κατέστησε νομοθεσία.
Πραγματοποιήθηκε επίσης μια πορεία εκατομμυρίων ατόμων στη Βαγδάτη για να ζητηθεί η απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων. Τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα: Όλα τα τμήματα της ιρακινής κοινωνίας θέλουν να φύγουν οι Αμερικανοί.
Αυτό που συνέβη στη συνέχεια έμεινε γνωστό ως το κίνημα Tishreen.
Μήνες βίαιων ταραχών και πυρπολήσεων των γραφείων του PMU και δολοφονίες μελών του, σε κάτι που έχει πλέον τεκμηριωθεί ευρέως ως μια συνωμοσία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για να στραφούν τμήματα της ιρακινής κοινωνίας εναντίον του PMU.
Αυτό οδήγησε επίσης στην παραίτηση του Adul Abdul-Mehdi, ο οποίος παρέστη στις τελετές κηδείας του στρατηγού Soleimani και του Abu Mehdi al-Muhandis.
Το Πεντάγωνο θεωρεί τις βάσεις του στο Ιράκ ως επέκταση της ηγεμονίας του στη Δυτική Ασία.
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στις στρατιωτικές του βάσεις έχουν αποδειχθεί πονοκέφαλος για την Ουάσινγκτον. Με περισσότερες από 60 επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία σε λιγότερο από επτά εβδομάδες, απλά δεν έχει την ικανότητα να αντεπιτεθεί.
Θα προτιμούσε να διατηρήσει πολύ μεγαλύτερες ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες βάσεις διάσπαρτες στον Περσικό Κόλπο, σε αντίθεση με το να δέχεται καθημερινά επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία χωρίς να έχει τις δυνάμεις και τους πόρους για να ανταποκριθεί.
Πριν από την επίθεση στο Ιράκ, η CENTCOM είχε εγκρίνει μόνο τρεις επιθέσεις στο συριακό έδαφος, γνωρίζοντας πως δεν θα μπορούσε να αντέξει μια κλιμάκωση με την ιρακινή αντίσταση.
Η Washington Post επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ως έντονα απογοητευμένους από αυτό που θεωρούσαν "ασυνάρτητη στρατηγική" για την αντιμετώπιση και την αποτυχία αποτροπής των επιθέσεων.
"Δεν υπάρχει σαφής ορισμός του τι προσπαθούμε να αποτρέψουμε", ανέφερε ένας αξιωματούχος. "Είναι σαφές ότι δε λειτουργεί".
Όλα αυτά καθιστούν ένα πράγμα απολύτως σαφές: Αν ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα κλιμακωθεί, οι χερσαίες βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ θα εξαφανιστούν, μαζί με την αμερικανική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη.
* Ο Wesam Bahrani είναι Ιρακινός δημοσιογράφος και σχολιαστής.