Η Ουάσινγκτον αποτυγχάνει να αποτρέψει τους δεσμούς Ινδίας-Ρωσίας, καθώς το εμπόριο εκτοξεύεται στα 50 δισ. δολάρια

Το εμπόριο μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας ξεπέρασε φέτος τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar, σημειώνοντας νέο ρεκόρ κατά ένα αστρονομικό ποσό. Το γεγονός αυτό έρχεται καθώς οι γίγαντες της Νότιας Ασίας και της Ευρασίας εμβαθύνουν τους δεσμούς τους, παρά τις σημαντικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον να το αποτρέψει.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

"Υπάρχει ένας παράγοντας Χ όταν πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας, η οποία έχει παραμείνει καλή και έχει ενισχυθεί σε μια ειδική και προνομιακή στρατηγική εταιρική σχέση. Υπέγραψα συμφωνία μαζί με τον DPM Manturov για τις μελλοντικές μονάδες του πυρηνικού έργου Kudankulam στο Tamil Nadu. Το διμερές εμπόριο μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας μπορεί να αυξηθεί από τα σημερινά 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Jaishankar, κατά την αλληλεπίδρασή του με την ινδική διασπορά στη Μόσχα στις 26 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψής του και αφού εξήγησε πως οι εμπορικές ανταλλαγές με τη Ρωσία ήταν προηγουμένως μεταξύ 12 και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι σταθερή τις τελευταίες πολλές δεκαετίες, καθώς η ηγεσία έχει φροντίσει να την καλλιεργήσει, και υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων μεταξύ των δύο εθνών μας. Υποστηρίζουμε τη Ρωσία για την προεδρία των BRICS και θα συνεχίσουμε να είμαστε εταίρος της", πρόσθεσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ινδίας.

Ανέφερε επίσης ότι η Ινδία και η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΑΕΕ) - που αποτελείται από τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Λευκορωσία, την Αρμενία και το Κιργιστάν - θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στις αρχές του 2024. Οι δύο χώρες είχαν ήδη προετοιμάσει σχέδιο εμπορικής συμφωνίας το Μάρτιο του 2020, αλλά η εξέτασή του αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19.

Το γεγονός ότι ο Jaishankar επισκέφθηκε τη Μόσχα την τελευταία εβδομάδα του έτους για να συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov και με τον Ρώσο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov, καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Ινδία στη σχέση της με τη Ρωσία, κάτι που προκαλεί τεράστια απογοήτευση στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πει σε ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, ότι τώρα δεν είναι η ώρα για "business as usual" με τη Ρωσία, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κρύβει τις προσπάθειές του να προσπαθήσει να απομονώσει τη Μόσχα. Από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να διαταράξει τη ρωσική οικονομία μέσω κυρώσεων και μέτρων ελέγχου των εξαγωγών, τα οποία δημιούργησαν εμπόδια στις εμπορικές σχέσεις της Ινδίας με τη χώρα. Και οι δύο χώρες έχουν αναγνωρίσει πως πληρωμές δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν κολλήσει στις τράπεζες λόγω των δυσκολιών στη μεταφορά πληρωμών που δημιούργησαν οι κυρώσεις.

Το Νέο Δελχί έχει επίσης εκφράσει σοβαρή ανησυχία για τους περιορισμούς της Δύσης στις εισαγωγές ρωσικών διαμαντιών. Η Ρωσία και η Ινδία αλληλοσυμπληρώνονται στη βιομηχανία διαμαντιών, με την πρώτη να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, ενώ η δεύτερη είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας γυαλισμένων διαμαντιών στον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF) παραδέχθηκε σε επιτροπή του ινδικού κοινοβουλίου νωρίτερα φέτος πως οι ρωσικές αμυντικές εξαγωγές προς την Ινδία έχουν καθυστερήσει λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά του ρωσικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος.

Η Ρωσία και η Ινδία υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2021 τη "Συμφωνία για το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Τεχνικής Συνεργασίας" για την περίοδο 2021-2031, η οποία προβλέπει την αδειοδοτημένη παραγωγή αρμάτων μάχης T-90 και μαχητικών αεροσκαφών Su-30 MKI, μαζί με την πώληση συστημάτων S-400. Σύμφωνα με τους στόχους του Νέου Δελχί για την επίτευξη αυτοδυναμίας στην αμυντική παραγωγή, η Ρωσία βοηθά την Ινδία στη δημιουργία εγκαταστάσεων κατασκευής τυφεκίων AK-203 και πυραύλων BrahMos, συμβάλλοντας στο γεγονός πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας.

Παρ' όλα αυτά, παρά τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από τις κυρώσεις, το Νέο Δελχί έδειξε στις δυτικές δυνάμεις ότι δεν θα αποφύγει τη Ρωσία και, αντίθετα, θα εμβαθύνει γρήγορα τις εμπορικές σχέσεις. Εξαιτίας αυτού, η Ουάσινγκτον αναγκάζεται πλέον να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση για τους δεσμούς Ινδίας-Ρωσίας, οι οποίοι υποκινήθηκαν κυρίως από την εύνοια της Δύσης προς το Πακιστάν και τη χρηματοδότηση περιφερειακών τζιχαντιστικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η επιτυχία της επίσκεψης του Jaishankar στη Μόσχα θα κριθεί τελικά από τα αποτελέσματα των συναντήσεων, όπως το αν θα υπογραφεί μια σημαντική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως τομή. Παρόλο που το εμπόριο ενέργειας φαίνεται να αντικαθιστά την άμυνα ως βασικό πυλώνα των σχέσεων Νέου Δελχί-Μόσχας, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι η Ρωσία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Ινδία, αυτό δεν μειώνει την ασφάλεια ως μείζον ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ασφάλειας, ιδίως ενόψει της πίεσης των ΗΠΑ. Ωστόσο, ακόμη και μια επαναστατική συμφωνία είναι απίθανο να συγκεντρώσει σημαντικές δημόσιες αντιδράσεις στη Δύση, καθώς τώρα καταλαβαίνουν πως δεν μπορούν να αποτρέψουν τις αυξανόμενες σχέσεις μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι το εμπόριο αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων να γίνει 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail