Οι ξένοι αγοραστές απομακρύνονται από το αμερικανικό χρέος - WSJ

pixabay / geralt
Freepen.gr - Η ζήτηση για το ανεξόφλητο κρατικό χρέος των ΗΠΑ από αγοραστές του εξωτερικού έχει μειωθεί σημαντικά, με το μερίδιο των κρατικών ομολόγων που κατέχουν ξένοι ιδιώτες επενδυτές και κεντρικές τράπεζες να πέφτει σε περίπου 30% από περίπου 43% πριν από δέκα χρόνια, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Wall Street Journal, επικαλούμενη στοιχεία από την Securities Industry and Financial Markets Association.

Την ίδια στιγμή, η προσφορά έχει γίνει όλο και πιο ανεξάντλητη, σημειώνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο καθαρό νέο χρέος ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εκδόθηκε από το αμερικανικό Δημόσιο φέτος. Το ποσό αυτό σηματοδότησε υψηλό όλων των εποχών, αν εξαιρέσουμε το σχετιζόμενο με την πανδημία ξεφάντωμα δανεισμού που σημειώθηκε το 2020.

"Η αμερικανική έκδοση έχει αυξηθεί κατά πολύ και η ξένη ζήτηση δεν έχει αυξηθεί", δήλωσε στο περιοδικό ο Μπραντ Σέτσερ, ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. "Και σε ορισμένες βασικές κατηγορίες -κυρίως η Ιαπωνία και η Κίνα- δε φαίνεται πιθανό να είναι καθαροί αγοραστές, στο μέλλον".

Η ζήτηση για τις αμερικανικές υποχρεώσεις από ξένους επενδυτές και κεντρικές τράπεζες, αδηφάγους αγοραστές αμερικανικού χρέους στη δεκαετία του 2000 και στις αρχές της δεκαετίας του 2010, αναμένεται να είναι "πιο περιορισμένη", σύμφωνα με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών, μια ομάδα στελεχών της Wall Street που συμβουλεύουν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail