Τελευταίο "break" του Nord Stream: προπαγάνδα, εξιλαστήριο θύμα ή αλήθεια;

Ex-intelligence officer Roman Chervinsky spoke about the operation at the Kanatove airfield with Censor.Net before his arrest.

( https://censor.net/en/v3414307/You Tube)

Η εφημερίδα επικαλείται ανώνυμες πηγές για να δείξει τον ανώτερο αξιωματικό του στρατού που βρίσκεται ήδη στη φυλακή.

Η Washington Post έχει μια νέα αποκάλυψη-βόμβα: ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός που συνδέεται με τα υψηλότερα επίπεδα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών - ο οποίος τυχαίνει επίσης να βρίσκεται στη φυλακή για άλλες κατηγορίες - υποτίθεται ότι έπαιξε βασικό ρόλο στο σαμποτάζ του αγωγού Nord Stream πέρυσι.

Kelley Beaucar Vlahos - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με "άτομα που γνωρίζουν τον σχεδιασμό", ο Roman Chervinsky, "ένας παρασημοφορημένος 48χρονος συνταγματάρχης που υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις επιχειρήσεων της Ουκρανίας", ήταν ο συντονιστής της επιχείρησης, αλλά δεν ήταν ο "σχεδιαστής". Αυτό πήγαινε ακόμη ψηλότερα από αυτόν - σε αξιωματικούς που υπάγονται στον ανώτατο στρατιωτικό αξιωματικό, τον στρατηγό Valery Zaluzhny - αλλά όχι μέχρι τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky, ο οποίος σκόπιμα έμεινε εκτός του κύκλου.

Ο Τσερβίνσκι, μέσω δικηγόρου, διέψευσε την ιστορία αυτή και την αποκαλεί "ρωσική προπαγάνδα". 

Οι αγωγοί ανατινάχθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2022. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, αλλά η Δύση είχε εξαρχής τοποθετήσει τους Ρώσους ως ενόχους. Αυτό άλλαξε καθώς έγινε πιο σαφές μέσω ερευνών ότι επρόκειτο για κρατικό παράγοντα, αλλά πιθανότατα όχι για τη Μόσχα. Ο βετεράνος δημοσιογράφος Sy Hersh συνέταξε μια εκτενή έκθεση τον Φεβρουάριο του 2023, κατηγορώντας μια μυστική ομάδα δυτών του αμερικανικού ναυτικού, με την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης Biden, για το σαμποτάζ. Σχεδόν αμέσως μετά, το δυτικό κύριο ρεύμα επικεντρώθηκε σε μια "κακόβουλη" φιλο-ουκρανική οργάνωση, και πιο πρόσφατα, στη συνενοχή του ουκρανικού στρατού.

Η Washington Post εστιάζει σε αυτή την τελευταία θεωρία, χρησιμοποιώντας εν μέρει τις διαρροές της άνοιξης του Discord, οι οποίες φάνηκε να δείχνουν πως οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ότι η Ουκρανία σχεδίαζε μια τέτοια επίθεση, ως απόδειξη πως ο Τσερβίνσκι μπορεί να βοήθησε τελικά να πραγματοποιηθεί. Η εφημερίδα θίγει και άλλες μυστικές επιχειρήσεις στις οποίες φέρεται να ηγήθηκε ο Τσερβίνσκι, συμπεριλαμβανομένου ότι "σχεδίασε και υλοποίησε" επίσης επιχειρήσεις για τη δολοφονία φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών στην Ουκρανία και για την "απαγωγή μάρτυρα" στην κατάρριψη της πτήσης 17 των Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς το 2014.

Ο Τσερβίνσκι εκτίει τώρα ποινή φυλάκισης επειδή συμμετείχε σε μια συνωμοσία που υποτίθεται ότι θα δελέαζε έναν Ρώσο πιλότο να αυτομολήσει στην Ουκρανία, αλλά κατέληξε σε μια ρωσική επίθεση εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων που σκότωσε έναν Ουκρανό στρατιώτη και άλλους 17. Ο Τσερβίνσκι και άλλοι λένε πως η επιχείρηση εγκρίθηκε από τον στρατό. Σύμφωνα με την WaPo:

Ο Chervinsky έχει πει ότι δεν ήταν υπεύθυνος για τη ρωσική επίθεση και πως στην προσπάθειά του να πείσει τον πιλότο να πετάξει στην Ουκρανία και να παραδώσει το αεροσκάφος του, ενεργούσε βάσει εντολών. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη σύλληψη και τη δίωξή του πολιτική τιμωρία για την κριτική που άσκησε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την κυβέρνησή του. Ο Τσερβίνσκι έχει δηλώσει δημοσίως ότι υποπτεύεται τον Αντρίι Γέρμακ, έναν από τους στενότερους συμβούλους του Ζελένσκι, πως κατασκοπεύει για λογαριασμό της Ρωσίας. Έχει επίσης κατηγορήσει την κυβέρνηση Ζελένσκι ότι δεν κατάφερε να προετοιμάσει επαρκώς τη χώρα για την εισβολή της Ρωσίας.

Τώρα ο ίδιος κατηγορείται από ανώνυμες πηγές που η WaPo αποκαλεί "άτομα που γνωρίζουν την επιχείρηση". (Υπενθυμίζεται ότι η καταδικαστική έκθεση του Hersh πέρυσι είχε αποδοκιμαστεί από τις κυρίαρχες ειδήσεις και το σχολιαστικό κοινό επειδή βασίστηκε σε μία ανώνυμη πηγή). Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν σχολιάζουν αυτές τις πρόσφατες αποκαλύψεις, οι οποίες συνεχίζουν να κρατούν τις ΗΠΑ μακριά από την κηλίδα της συνενοχής. Σύμφωνα με την WaPo:

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατά καιρούς κατ' ιδίαν επιπλήξει τους Ουκρανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού για την εξαπόλυση επιθέσεων που ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν τη Ρωσία να κλιμακώσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Αλλά η ανησυχία της Ουάσινγκτον δεν αποθάρρυνε πάντα το Κίεβο.

Τον Ιούνιο του 2022, η ολλανδική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, η MIVD, έλαβε πληροφορίες πως η Ουκρανία μπορεί να σχεδίαζε επίθεση κατά του Nord Stream. Αξιωματούχοι της CIA μετέφεραν στον Zaluzhny μέσω ενός μεσάζοντα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε μια τέτοια επιχείρηση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις αυτές.

Προφανώς θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με το αν ο Τσερβίνσκι χρησιμοποιείται ως βολικό εξιλαστήριο θύμα και τη χρονική στιγμή που αυτές οι ανώνυμες πηγές εμφανίζονται ξαφνικά με πληροφορίες που αναζητούνται εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε μυριάδες επίσημες και ειδησεογραφικές έρευνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail