Η Ουκρανία χάνει. Και τώρα τι γίνεται;

Russian servicemen of the Central Military District artillery unit at the unknown position in the Luhansk People's Republic, Russia. - Sputnik / Sputnik
Μπορούν η Ρωσία και οι ΗΠΑ να επιλύσουν τη σύγκρουση χωρίς να προκαλέσουν πυρηνική κρίση;

Ο δηλωμένος στόχος της πολυδιαφημισμένης ουκρανικής αντεπίθεσης ήταν να επιφέρει μια μεγάλη στρατηγική ήττα στη Ρωσία, αποκόπτοντας τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία. Αλλά σχεδόν κανείς από το δυτικό στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο με πραγματικές γνώσεις δεν πίστευε ότι το Κίεβο θα ήταν σε θέση να επιτύχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Θα ήταν παράξενο να περιμένει κανείς το αντίθετο: καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, οι Ουκρανοί δεν κατάφεραν ποτέ να διασπάσουν τις προετοιμασμένες άμυνες των ρωσικών στρατευμάτων.

Του Βασίλι Κασίν, διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών, διευθυντή του Κέντρου Συνολικών Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών, HSE - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Η επίθεση στο Χάρκοβο το Σεπτέμβριο του 2022 διεξήχθη εναντίον μιας εξαιρετικά μικρής και εκτεταμένης ρωσικής δύναμης χωρίς σοβαρό σύστημα οχύρωσης. Η ώθηση στην περιοχή της Χερσώνας τον Αύγουστο-Νοέμβριο του 2022 διεξήχθη επίσης ενάντια σε εξαντλημένους και υπερεκτεταμένους υπερασπιστές, αλλά οδήγησε σε περιορισμένες μόνο προόδους με βαριές απώλειες, μέχρι που η απειλή της καταστροφής των διαβάσεων του ποταμού Δνείπερου ανάγκασε τους Ρώσους να υποχωρήσουν στην αριστερή όχθη.

Με αυτά τα δεδομένα, φαινόταν παράξενο να περιμένει κανείς από τους Ουκρανούς να επιτύχουν υπό τις νέες συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι το καλοκαίρι του έτους: η αριθμητική ισορροπία δυνάμεων είχε μετατοπιστεί υπέρ της Μόσχας, η ρωσική αμυντική γραμμή ήταν καλά εξοπλισμένη και οχυρωμένη και η κινητοποίηση της εγχώριας βιομηχανίας είχε επίσης αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα.

Έτσι, ο πραγματικός στόχος της επίθεσης δεν ήταν να νικήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να αποκτήσει πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, αλλά να αναγκάσει τη Μόσχα να διαπραγματευτεί με ευνοϊκούς για τη Δύση όρους. Αυτό απαιτούσε, πρώτον, να καταδειχθεί πως το Κίεβο διατηρούσε τη στρατηγική πρωτοβουλία, δεύτερον, να προκληθούν βαριές απώλειες στον ρωσικό στρατό, οι οποίες θα αποσταθεροποιούσαν την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, και τρίτον, να σημειωθεί κάποια πρόοδος ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει μια μορφή νίκης.

Κρίση της ουκρανικής στρατηγικής

Η ουκρανική επίθεση είχε πρωτίστως πολιτικούς στόχους και το κύριο κριτήριο για την επιτυχία της ήταν η αλλαγή του κλίματος στη ρωσική κοινωνία και της αντίληψης της κατάστασης από την ηγεσία της χώρας. Ένας τέτοιος σχεδιασμός ήταν χαρακτηριστικός για το Κίεβο καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης. Μεγάλο μέρος της προσπάθειας της Ουκρανίας, και ίσως οι περισσότερες απώλειες της, προήλθαν από επιχειρήσεις που σχεδιάστηκαν για να δημιουργήσουν ισχυρό αντίκτυπο στα μέσα ενημέρωσης.

Η επίμονη υπεράσπιση πόλεων που ανακηρύχθηκαν "φρούρια" υπό αντίξοες συνθήκες, οι ριψοκίνδυνες εξορμήσεις ειδικά εκπαιδευμένων ανατρεπτικών μονάδων σε "παλαιά" ρωσικά εδάφη με βίντεο που αναρτήθηκαν στο TikTok και οι επιθέσεις σε συμβολικά κτίρια ρωσικών πόλεων (Κρεμλίνο, ουρανοξύστες στο Μόσχα κ.ά.) είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών. Είναι πολύ πιθανό η στρατηγική αυτή να βασίζεται στις δυτικές ιδέες για την στάση της κοινής γνώμης απέναντι στον πόλεμο, οι οποίες διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια αμερικανικών και ευρωπαϊκών υπερπόντιων εκστρατειών, όπως η παράνομη εισβολή στο Ιράκ.

Για να χρησιμοποιήσω μια κινηματογραφική μεταφορά, η Ουκρανία προσπάθησε να παίξει το ρόλο ενός δασκάλου του κουνγκ φου σε μια παλιά ταινία δράσης του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος, δείχνοντας το δάχτυλό του σε συγκεκριμένα σημεία πόνου, περιμένει να βγάλει νοκ άουτ έναν αντίπαλο μεγαλύτερης δύναμης και μεγέθους. Όμως ο δάσκαλος έχει κακή γνώση της ανατομίας, οπότε πάντα αστοχεί, χτυπώντας τα σημεία όπου υπάρχουν πολύ λίγες νευρικές απολήξεις.

Η στάση της ρωσικής κοινωνίας απέναντι στη σύγκρουση είναι τέτοια που μόνο μετά από πολλά συντριπτικά φιάσκο στο πεδίο της μάχης (περικύκλωση και ήττα μεγάλων ομάδων στρατευμάτων) θα δεχόταν να παραδεχτεί την ήττα και να αποσυρθεί. Οι μικρές αποτυχίες ενθαρρύνουν τη Ρωσία να αφιερώνει όλο και περισσότερους πόρους για τη νίκη. Και αυτοί είναι πολλές φορές ανώτεροι από αυτούς που μπορεί να συγκεντρώσει η Ουκρανία (ακόμη και με όλη τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Δύση).

Τα δυτικά οράματα για το τέλος της σύγκρουσης

Η αποτυχία της αντεπίθεσης έδειξε έτσι πως η στρατηγική του τερματισμού της σύγκρουσης με όρους αποδεκτούς από τη Δύση έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Ποιοι ήταν αυτοί οι όροι;

Η επιστροφή στα σύνορα του 1991, ή ακόμη και σε αυτά της 23ης Φεβρουαρίου 2022, δεν εξετάστηκε ποτέ σοβαρά. Ούτε η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αποτελούσε προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Όπως ακριβώς η επιθυμία προσάρτησης νέων εδαφών δεν ήταν το κύριο αρχικό κίνητρο της Μόσχας για την έναρξη της επιχείρησής της.

Η ρίζα της σύγκρουσης ήταν μια διαφωνία σχετικά με τη θέση της Ουκρανίας στο περιφερειακό σύστημα ασφαλείας. Η Ρωσία προσπάθησε να εξαλείψει την πιθανή απειλή από τη χώρα, αναγκάζοντάς την να αποδεχθεί το ουδέτερο καθεστώς και να συμφωνήσει σε περιορισμούς στην αμυντική βιομηχανία και τις ένοπλες δυνάμεις της.

Ωστόσο, είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την Ουκρανία ως δυνητικό στρατιωτικό προγεφύρωμα. Ως εκ τούτου, ένα αποτέλεσμα στο οποίο το Κίεβο χάνει σημαντικό μέρος της επικράτειάς του αλλά παραμένει αμερικανικό φυλάκιο, με επακόλουθο τον επανεξοπλισμό, τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις κ.λπ. είναι αποδεκτό από την Ουάσιγκτον. Με άλλα λόγια, για τους Αμερικανούς δεν έχει σημασία πόσα εδάφη χάνει η Ουκρανία, αρκεί να παραμείνει οικονομικά βιώσιμη και να ελέγχει τα κύρια πολιτικά της κέντρα.

Με τον τερματισμό της σύγκρουσης με τέτοιους όρους στο εγγύς μέλλον, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν προσωρινά τις δαπάνες για στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο και να "παγώσουν" τη σύγκρουση. Αυτό θα επέτρεπε στους Αμερικανούς να στρέψουν την προσοχή τους σε κρίσεις αλλού στον κόσμο και, κυρίως, να επικεντρωθούν στον περιορισμό της Κίνας.

Στο μέλλον, με την Ουκρανία ενσωματωμένη στο σύστημα των δυτικών θεσμών και υπό την κυριαρχία ενός ρωσοφοβικού εθνικιστικού καθεστώτος, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει στη χρήση της χώρας ως στρατιωτικού εργαλείου για την αποτροπή ή την στρατηγική ήττα της Ρωσίας.

Τι θέλει η Ρωσία;

Για τη Μόσχα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα σημαίνει μεγάλη πιθανότητα ενός νέου, πολύ πιο καταστροφικού πολέμου, ίσως στο όχι πολύ μακρινό μέλλον. Φυσικά, αυτό δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η σύγκρουση θα λήξει με όρους αποδεκτούς από την Ουάσιγκτον, πολλά πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά.

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναλωθούν σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή με το Ιράν και τους συμμάχους του και στην Άπω Ανατολή με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Αν τα πράγματα πάνε άσχημα για τους Αμερικανούς σε αυτές τις περιοχές του κόσμου, δε θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στο σχέδιο ανοικοδόμησης και επαναστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως πρόκειται μόνο για πιθανότητες που εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, τους οποίους η Μόσχα έχει ελάχιστα ή καθόλου υπό τον έλεγχό της.

Ο ρωσικός σχεδιασμός πρέπει να υποθέσει το χειρότερο σενάριο - την ταχεία επαναστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Κατά συνέπεια, από την σκοπιά της Μόσχας, η στρατιωτική επιχείρηση δεν μπορεί να τελειώσει μέχρι να εξαλειφθεί αυτή η απειλή.

Το Μάρτιο του 2022, η Ρωσία παραλίγο να συμφωνήσει σε μια ειρήνη υπό τους όρους της οποίας δε θα είχε αποκτήσει νέα εδάφη, αλλά θα είχε λάβει εγγυήσεις αποστρατιωτικοποίησης και ουδετερότητας της Ουκρανίας. Και αυτή η συμφωνία, όπως γνωρίζουμε πλέον με βεβαιότητα, ματαιώθηκε από την άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έκτοτε, η κατάσταση έχει αλλάξει. Η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με το καθήκον να φθάσει στα εξωτερικά σύνορα των τεσσάρων νέων συνιστωσών οντοτήτων της. Το ρωσικό σύνταγμα καθιστά αδύνατους τους εδαφικούς συμβιβασμούς. Η υψηλή απειλή προκλήσεων, σαμποτάζ και τρομοκρατικής δραστηριότητας από την πλευρά της ψευδο-Ουκρανίας μπορεί να καταστήσει αναγκαία την προσέγγιση και άλλων συνόρων. Σε κάθε περίπτωση, το εδαφικό ζήτημα θα διευθετηθεί στο πεδίο της μάχης. Τα πραγματικά σύνορα θα είναι πιθανότατα κατά μήκος της γραμμής επαφής κατά τη στιγμή της κατάπαυσης του πυρός.

Η ισορροπία δυνάμεων

Εν τω μεταξύ, η στρατηγική θέση του Κιέβου επιδεινώνεται. Τα σημάδια εξάντλησης γίνονται όλο και πιο εμφανή. Ενδεικτικό είναι ένα διάταγμα του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και επιτρέπει σε άτομα που πάσχουν από ιογενή ηπατίτιδα, ασυμπτωματικό HIV, ήπιες ψυχικές διαταραχές, ασθένειες του αίματος και του κυκλοφορικού συστήματος και μια σειρά άλλων παθήσεων να κηρύσσονται ικανά για στρατιωτική θητεία. Έχουν ληφθεί και άλλα μέτρα για την αύξηση του αριθμού των ατόμων που υπόκεινται σε επιστράτευση (φοιτητές δεύτερου και τρίτου πτυχίου, σπουδαστές σε εκπαιδευτική άδεια, γυναίκες γιατροί, εξαρτώμενα άτομα με αναπηρία κ.λπ.) Τα πιστοποιητικά αναπηρίας που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν αναθεωρούνται, οι στρατιωτικές επιτροπές επιθεωρούνται και οι ακραίες πρακτικές επιστράτευσης - επιδρομές, βίαιη παράδοση σε στρατιωτικές επιτροπές και ξυλοδαρμοί λιποτακτών - είναι ευρέως διαδεδομένες.

Είναι σαφές ότι οι μη ανακτήσιμες απώλειες είναι σημαντικές σε σύγκριση με τους πόρους επιστράτευσης που διαθέτει το Κίεβο.
Ταυτόχρονα, ο σημερινός ρυθμός αύξησης των απωλειών είναι τέτοιος που η Ουκρανία δε θα μπορέσει να τον αντέξει για πολύ. Ίσως το όριο των αντοχών της να μην είναι χρόνια, αλλά μήνες.

Φυσικά, το φάσμα των ανθρώπων που θα μπορούσαν να επιστρατευτούν θα μπορούσε να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Παραγουανικού Πολέμου του 1864-1870, η Παραγουάη κατάφερε να επιστρατεύσει έως και το 90 % του ανδρικού πληθυσμού της. Όταν αυτοί χάθηκαν, προς το τέλος της σύγκρουσης έστειλε γυναίκες και παιδιά στη μάχη.  

Αλλά η ικανότητα του ουκρανικού κράτους να ελέγχει την κοινωνία είναι πιο περιορισμένη. Υπάρχει μαζική διαφθορά και αποφυγή της στρατιωτικής θητείας. Επιπλέον, η συνεχής αναπλήρωση του καταλόγου των κατηγοριών πολιτών που υπόκεινται σε επιστράτευση οδηγεί σε μείωση της ποιότητας των στρατεύσιμων και σε περαιτέρω αύξηση των απωλειών. Η αποστολή όλο και λιγότερων υγιών και εκπαιδευμένων νεοσύλλεκτων στον στρατό μπορεί να αγοράσει μια μικρή αναστολή από την ήττα με κόστος μεγάλες θυσίες.

Δυτικοί πολιτικοί και ειδήμονες επαναλαμβάνουν τώρα σαν μάντρα: τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι ανίκανες να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Το πρώτο μέρος αυτής της θέσης επιβεβαιώθηκε από την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία βάση για να συμπεράνουμε ότι η Ρωσία είναι ανίκανη να πραγματοποιήσει μια πρόοδο στο πεδίο της μάχης. Από άποψη αριθμών και οπλισμού, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να κερδίζει δύναμη σε σχέση με τον εχθρό.

Από την άνοιξη, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποκτούν μεγάλες ποσότητες όπλων που προηγουμένως είτε απουσίαζαν εντελώς (π.χ. καθολικές μονάδες σχεδιασμού και διόρθωσης για βόμβες) είτε χρησιμοποιούνταν σε μικρές ποσότητες (πυρομαχικά μπαράζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV). Σε ορισμένους προηγουμένως προβληματικούς τομείς (χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αναγνώριση), η Ρωσία έχει φτάσει, αν όχι ξεπεράσει, την Ουκρανία.

Σημαντικό επίτευγμα ήταν η μετάβαση της Ρωσίας, αν κρίνουμε από πρόσφατα δημοσιευμένο υλικό, στη χρήση νέων τύπων πυρομαχικών μπαράζ, ικανών να επιτίθενται αυτόνομα σε έναν στόχο, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και αναγνώρισης προτύπων.

Τέλος, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που ξέσπασε τον περασμένο μήνα και η αυξανόμενη απειλή μιας μείζονος στρατιωτικής και πολιτικής κρίσης γύρω από την Ταϊβάν έχουν ήδη οδηγήσει σε ανακατανομή των στρατιωτικών πόρων των ΗΠΑ και σε μείωση της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Η ικανότητα να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ρωσικό στρατό που θα αναπτύξει νέες τακτικές για να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση θέσης. Εάν βρεθούν τέτοιες τεχνικές, η δυναμική της σύγκρουσης θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά.

Μια επικίνδυνη φάση

Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία έχει εντείνει τη συζήτηση στη Δύση σχετικά με τους τρόπους επίλυσης της σύγκρουσης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων. Αλλά εμποδίζονται από τη μόνιμη εσωτερική κρίση στις ΗΠΑ, την εσωτερική διαμάχη στη σημερινή αμερικανική κυβέρνηση και τον φόβο αποδυνάμωσης της δυτικής ενότητας.

Το ζήτημα της μελλοντικής θέσης της Ουκρανίας στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, το οποίο αποτελεί κλειδί για τον τερματισμό της σύγκρουσης, επιλύεται μερικώς καθώς η σύγκρουση προχωρά. Οι υποδομές της χώρας καταστρέφονται. Οι βομβαρδισμοί των ενεργειακών εγκαταστάσεων το φθινόπωρο-χειμώνα του 2022-2023 δεν οδήγησαν σε κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος μόνο επειδή η πτώση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως από τη βιομηχανία, ήταν τόσο σοβαρή που ξεπέρασε τις ζημιές στην παραγωγική ικανότητα και τα δίκτυα που προκάλεσαν οι ρωσικοί πύραυλοι.

Το δημογραφικό δυναμικό συνεχίζει να συρρικνώνεται. Οι Ουκρανοί μετανάστες στη Δυτική Ευρώπη εγκαθίστανται (βρίσκουν εργασία, τα παιδιά τους φοιτούν σε τοπικά σχολεία) και η πιθανότητα να επιστρέψουν μειώνεται. Ο τερματισμός της σύγκρουσης και το άνοιγμα των συνόρων μπορεί να μην οδηγήσει σε επιστροφή προσφύγων, αλλά αντίθετα σε έξοδο του ανδρικού πληθυσμού που εξακολουθεί να είναι παγιδευμένος στην Ουκρανία.

Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες επηρεάζουν επίσης το επιχειρηματικό κλίμα. Η Ουκρανία παραμένει μια απίστευτα διεφθαρμένη χώρα. Ταυτόχρονα, υπό την κάλυψη των συγκρούσεων και των έκτακτων εξουσιών του στρατού και των υπηρεσιών αντικατασκοπείας, λαμβάνει χώρα μια μαζική και βίαιη αναδιανομή της περιουσίας. Αυτές δεν είναι σαφώς οι συνθήκες για μια μεταπολεμική οικονομική ανάκαμψη.

Ως αποτέλεσμα, η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας μπορεί να είναι πιο δύσκολη και χρονοβόρα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Αλλά αυτοί οι παράγοντες είναι δύσκολο να προβλεφθούν, οπότε η Ρωσία θα επιδιώξει εγγυήσεις πως δε θα υπάρξει επαναστρατιωτικοποίηση της χώρας σε πλήρη κλίμακα.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα είναι επώδυνη για την Ουάσιγκτον και τους εταίρους της. Πιθανώς δε θέλουν να δουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά η ανάληψη μιας τέτοιας δέσμευσης προς τη Μόσχα είναι απαράδεκτη γι' αυτούς. Επιπλέον, το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ είναι αρνητικό. Τα μέρη μπορεί να υποπτεύονται το ένα το άλλο για έλλειψη προθυμίας διαπραγμάτευσης και για πρόθεση να διαρρεύσουν απλώς πληροφορίες σχετικά με τον διάλογο, προκειμένου να επιτύχουν ένα γρήγορο πολιτικό αποτέλεσμα.

Ως αποτέλεσμα, η σύγκρουση εισέρχεται σε μια επικίνδυνη φάση. Ο αντίπαλος αντιλαμβάνεται ότι η κατάστασή του επιδεινώνεται και μπορεί να προσπαθήσει να σπάσει το αδιέξοδο με μια απότομη κλιμάκωση.

Ήδη βλέπουμε όλο και περισσότερες απόπειρες επίθεσης σε ρωσικό έδαφος εντός των συνόρων του Φεβρουαρίου 2022. Η μεταφορά νέων πυραυλικών όπλων στην Ουκρανία θα πρέπει επίσης να εξεταστεί σε αυτό το πλαίσιο.

Οι ανατρεπτικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες αποκτούν επικίνδυνο χαρακτήρα. Η πρόσφατη αποτυχημένη προσπάθεια της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας να οργανώσει μια μαζική δηλητηρίαση αποφοίτων και καθηγητών της Σχολής Αεροπορίας της Αρμαβίρ είναι ένα σημάδι ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας κινούνται προς την κατεύθυνση της οργάνωσης μαζικών τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως ήταν χαρακτηριστικό κατά την περίοδο των πολέμων στον Βόρειο Καύκασο.

Μια απότομη αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων στο πεδίο της μάχης υπέρ της Ρωσίας θα μπορούσε επίσης να επαναφέρει το ενδεχόμενο κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ να στείλουν στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ στα πρόθυρα μιας πυρηνικής κρίσης. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό τόσο για τη Μόσχα όσο και για την Ουάσινγκτον, οπότε αυτό θα αποδεικνυόταν πρωτοφανώς επικίνδυνο.

Μια τέτοια κρίση μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν τα κύρια μέρη της σύγκρουσης ξεκινήσουν έναν διάλογο που θα λαμβάνει υπόψη τις αντικειμενικά επικρατούσες συνθήκες.

* Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από το Profile.ru, μεταφρασμένο και επιμελημένο στα αγγλικά από την ομάδα του RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail