ΗΠΑ και Ιράν: είμαστε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου;

Σε έναν κόσμο που μαστίζεται από κλιμακούμενες εντάσεις, ένα καίριο ερώτημα αιωρείται βαριά: "ΗΠΑ και Ιράν: Είμαστε στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου;" Η πρόσφατη ψήφιση του ψηφίσματος 559 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει παγκόσμιες ανησυχίες. Το ψήφισμα αυτό δηλώνει απερίφραστα ότι μια πυρηνική Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι απαράδεκτη για τις ΗΠΑ, οδηγώντας σε έναν καταιγισμό ερωτημάτων. Γιατί αυτός ο ξαφνικός επείγων χαρακτήρας; Αποτελεί πράγματι απειλή ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν ή υπάρχει κάτι περισσότερο στην ιστορία;

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ας γυρίσουμε πίσω στην περασμένη Τετάρτη, μια ημέρα που σηματοδότησε μια σημαντική τροπή των γεγονότων στις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έριξε μια βόμβα ψηφίζοντας το ψήφισμα 559 της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το ψήφισμα αυτό δηλώνει με τόλμη πως μια πυρηνική Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι απολύτως εκτός διαπραγμάτευσης. Αλλά εδώ είναι το εντυπωσιακό - το ψήφισμα δεν σταματά μόνο εκεί. Ουσιαστικά φωνάζει ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να κάνουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Δηλώνει μια σταθερή πολιτική: μια πυρηνική Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είναι αποδεκτή.

Γιατί όμως οι ΗΠΑ ανησυχούν τόσο έντονα για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν;
Ένα ερώτημα που παραμένει στο μυαλό πολλών. Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν έχει σημάνει συναγερμό, με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επιβεβαιώνει τον Μάιο ότι το Ιράν συνεχίζει να εμπλουτίζει ουράνιο σε καθαρότητα 60%. Το ψήφισμα, ωστόσο, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, επικαλούμενο ερευνητές του ΙΑΕΑ που βρήκαν τον Ιανουάριο σωματίδια ουρανίου εμπλουτισμένα σε ένα εντυπωσιακό ποσοστό 83,7%. Μια ασυμφωνία που μας κάνει να κάνουμε μια παύση, αμφισβητώντας την ακρίβεια των πληροφοριών που έχουμε στα χέρια μας.

Βλέπετε, το έγγραφο αναφέρει πως τον Ιανουάριο του 2023, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι "Ένα πράγμα είναι αλήθεια, πως έχουν συγκεντρώσει αρκετό πυρηνικό υλικό για αρκετά πυρηνικά όπλα".

Τώρα, κρατήστε αυτές τις ημερομηνίες στο μυαλό σας. Λένε ότι το γνώριζαν ήδη από τον Ιανουάριο και τόσο καιρό το γνώριζαν οι ΗΠΑ από τον Ιανουάριο. Αλλά, όταν ο Ραφαέλ Γκρόσι συζήτησε αυτό το θέμα τον Μάρτιο του 2023, πήγε στο Ιράν και έδωσε συνέντευξη Τύπου όπου ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το αν το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο στο 60% και η απάντησή του ήταν "Αυτό είναι εντάξει".

Το Μάρτιο του 2023, ο Γκρόσι επισκέφθηκε το Ιράν και όταν ρωτήθηκε για τον εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου στο 60%, ο Γκρόσι αναπάντεχα απέκρουσε τις ανησυχίες, δηλώνοντας πως το Ιράν δε χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις στις ΗΠΑ. Μια δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο ψήφισμα της Βουλής, δημιουργώντας υποψίες για τα κίνητρα πίσω από την κλιμάκωση της έντασης.

Αν λοιπόν δεν ανησυχεί ο ίδιος, τότε γιατί ανησυχεί το Κογκρέσο; Είναι λοιπόν δυνατόν οι ΗΠΑ να προετοιμάζουν το σκηνικό για τον πόλεμο με το Ιράν με βάση μια προβοκάτσια;

Προχωρώντας γρήγορα στην πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, μπορεί ο Πούτιν να έτριψε αλάτι στις πληγές του Μπάιντεν.

Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, οι ΗΠΑ πέρασαν όχι μία, αλλά τρεις απειλές προς το Ιράν μέσα σε μία μόνο ημέρα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Pat Ryder εξέφρασε ανησυχίες για επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ και του συνασπισμού από ιρανικές δυνάμεις πληρεξουσίων, υποδεικνύοντας μια πιθανή κλιμάκωση στο εγγύς μέλλον. Η δεύτερη απειλή ήρθε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ενίσχυσε το μήνυμα, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το προσωπικό τους γρήγορα και αποφασιστικά σε περίπτωση επίθεσης. Η τρίτη απειλή ήρθε από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, επαναλαμβάνοντας το ίδιο κλίμα, τονίζοντας την υποτιθέμενη συνενοχή του Ιράν στην κατάσταση.

Για τους μη γνωρίζοντες, οι απειλές αυτές ήρθαν λίγο μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού στην Τεχεράνη, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.

"Στοχεύουμε σε ολόκληρο το φάσμα των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων, παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών συμμάχων τους", δήλωσε ο Shoigu. 

"Η πίεση των κυρώσεων προς τη Ρωσία και το Ιράν δείχνει τη ματαιότητά της, ενώ η αλληλεπίδραση Ρωσίας-Ιράν φτάνει σε νέο επίπεδο".

Ο Shoigu συναντήθηκε με τον κορυφαίο αξιωματούχο ασφαλείας του Ιράν, Ali Akbar Ahmadian, την Τετάρτη, δηλαδή ακριβώς την ημέρα που οι ΗΠΑ πέρασαν τρεις απειλές προς το Ιράν μέσα σε μία ημέρα. Η Ρωσία και το Ιράν συζήτησαν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ιδίως για τις εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας επισκέφθηκε επίσης την Τετάρτη την Αεροδιαστημική Δύναμη του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Αεροδιαστημικής Δύναμης, Amirali Hajizadeh, και του επιδείχθηκαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι πύραυλοι και τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν.

Παρά τις αντιδράσεις του δυτικού κόσμου, η Ρωσία και το Ιράν προχωρούν με τις προγραμματισμένες δραστηριότητες, ενοχλώντας περαιτέρω τις ΗΠΑ. Αυτή η αυξανόμενη συμμαχία φαίνεται να προκαλεί ανησυχία στην Ουάσινγκτον, ωθώντας ενδεχομένως τις ΗΠΑ να εξετάσουν δραστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου πολέμου με το Ιράν. Καθώς πλοηγούμαστε μέσα σε αυτές τις πολύπλοκες εξελίξεις, ένα ερώτημα παραμένει: Βρισκόμαστε πράγματι στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν; Με το Ιράν και τη Ρωσία να συνάπτουν συμμαχία, οι ΗΠΑ δε φαίνονται και τόσο ενθουσιασμένες. Φαίνεται πως ο θείος Σαμ μπορεί να ετοιμάζεται για καυγά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail