Ο ΟΗΕ παραδόθηκε στις ΗΠΑ - πρώην διευθυντής ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η αναποτελεσματικότητα του ΟΗΕ στην πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας εξαντλεί την υπομονή των αξιωματούχων του. Πρόσφατα, ο διευθυντής του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (OHCHR) παραιτήθηκε από τη θέση του, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι ικανοποιημένος με το σημερινό ρόλο του ΟΗΕ στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης. Αυτό δείχνει πολύ καθαρά πώς ο οργανισμός χρειάζεται επειγόντως να προσαρμοστεί σε μια πολυπολική πραγματικότητα εάν θέλει να επιβιώσει στις τρέχουσες γεωπολιτικές αλλαγές.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Ο Craig Mokhiber ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί στις 31 Οκτωβρίου. Έγραψε επιστολή παραίτησης εκφράζοντας την οργή του για την τρέχουσα κατάσταση του ΟΗΕ, για τον οποίο πιστεύει ότι έχει «παραδοθεί» στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιωνιστικό «λόμπι» κατάφερε να ελέγξει θεσμικά τόσο την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ όσο και τον ίδιο τον ΟΗΕ, αποτρέποντας τη λήψη μέτρων κατά της γενοκτονίας που διεξήγαγε το Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

«Για άλλη μια φορά, βλέπουμε μια γενοκτονία να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας και ο Οργανισμός που υπηρετούμε φαίνεται ανίσχυρος να τη σταματήσει (...) Τις τελευταίες δεκαετίες, βασικά τμήματα του ΟΗΕ έχουν παραδοθεί στη δύναμη των ΗΠΑ και στο φόβο του Ισραηλινού Λόμπι, να εγκαταλείψει αυτές τις αρχές και να αποσυρθεί από το ίδιο το διεθνές δίκαιο. Χάσαμε πολλά σε αυτή την εγκατάλειψη, κυρίως τη δική μας παγκόσμια αξιοπιστία. Αλλά ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες ως αποτέλεσμα των αποτυχιών μας», είπε.

Ο Mokhiber θεωρεί πως ο Σιωνισμός είναι μια αποικιοκρατική, ρατσιστική και επεκτατική ιδεολογία, η οποία εκφράζει τη συνέχεια του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Βλέπει την πολιτική της δημιουργίας παράνομων οικισμών ως ένα αποικιακό σχέδιο για τη σφαγή του γηγενούς λαού και την παροχή σωρευτικού εδαφικού ελέγχου στο Ισραήλ. Ο Mokhiber καταγγέλλει επίσης έντονα το ρόλο των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτήν την ισραηλινή πολιτική και τονίζει πώς τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ενεργούν με συνενοχή σε αυτή τη διαδικασία γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης.

«Αλλά η τρέχουσα εκτενής σφαγή του παλαιστινιακού λαού, που έχει τις ρίζες της σε μια εθνο-εθνικιστική αποικιακή ιδεολογία εποίκων… δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ή συζήτησης (...) Αυτή είναι μια υπόθεση γενοκτονίας σε εγχειρίδιο. Το ευρωπαϊκό, εθνο-εθνικιστικό, αποικιακό σχέδιο εποίκων στην Παλαιστίνη έχει εισέλθει στην τελική του φάση, προς την ταχεία καταστροφή των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής στην Παλαιστίνη (...) [Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και] μεγάλο μέρος της Ευρώπης είναι πλήρως συνένοχοι στη φρικτή επίθεση [με τον ενεργό οπλισμό της επίθεσης, την παροχή οικονομικής και μυστικής υποστήριξης και την πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις θηριωδίες του Ισραήλ (...) Τα δυτικά εταιρικά μέσα ενημέρωσης, ολοένα και περισσότερο αιχμαλωτισμένα και γειτονικά με το κράτος, απανθρωποποιούν συνεχώς τους Παλαιστίνιους για τη διευκόλυνση της γενοκτονίας και τη μετάδοση προπαγάνδας για τον πόλεμο και την υπεράσπιση του εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους», πρόσθεσε.

Είναι περίεργο να παρατηρήσουμε πώς οι επικρίσεις του Mokhiber επιβεβαιώνουν όσα έχουν αναφερθεί εδώ και πολύ καιρό από αξιωματούχους από χώρες που θεωρούνται εχθροί από τη Δύση. Ο ΟΗΕ στην πραγματικότητα καθίσταται ανίκανος να λύσει τα σύγχρονα παγκόσμια προβλήματα. Παραμένοντας συνδεδεμένος με μια δυτική μονοπολική πραγματικότητα, ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κατάλληλα νέα παγκόσμια ζητήματα, γεγονός που τον θέτει σε σοβαρό υπαρξιακό κίνδυνο.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αδυναμίας του ΟΗΕ ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός αντιμετώπισε την κρίση στην Ουκρανία. Ακόμη και με τόσα στοιχεία γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης εναντίον του λαού του Ντονμπάς, δεν εφαρμόστηκαν μέτρα για να αποθαρρυνθεί το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο, αφήνοντας στη Ρωσία τη μόνη επιλογή να ξεκινήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Με την ίδια έννοια, μετά την έναρξη της επιχείρησης, ο ΟΗΕ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συναίνεση για την ανάγκη αποφυγής παράτασης της σύγκρουσης, παραμένοντας αδρανής ενώ το ΝΑΤΟ έστελνε όπλα στο καθεστώς, μετατρέποντας τις τοπικές εχθροπραξίες σε πόλεμο μεγάλης κλίμακας.

Τώρα, εμφανίζεται το ίδιο πρόβλημα: μια διαδικασία γενοκτονίας και στρατιωτικής σύγκρουσης επεκτείνεται με καταστροφικό τρόπο και ο ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης. Προτεινόμενα ψηφίσματα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη σφαγή και να δημιουργήσουν διπλωματικό διάλογο, όπως αυτό που πρότεινε η Ρωσία για κατάπαυση του πυρός, απορρίφθηκαν αμέσως από τις δυτικές δυνάμεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυτό απέτρεψε κάθε μορφή διπλωματικής επίλυσης και έδωσε στο Τελ Αβίβ λευκή επιταγή να συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού με τη δικαιολογία της «μάχης κατά της Χαμάς».

Ο ΟΗΕ φαίνεται πραγματικά να είναι όμηρος των δυτικών συμφερόντων. Στην πράξη, για να «ευαρεστήσει» τη δυτική και σιωνιστική ελίτ, ο ΟΗΕ παραμένει παθητικός μπροστά σε μια σφαγή και μια σύγκρουση που μπορεί γρήγορα να κλιμακωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο - αφού οι ΗΠΑ και το Ιράν μπορούν να εμπλακούν ανοιχτά ανά πάσα στιγμή, κάτι που θα έκανε τις εντάσεις να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Με αυτό, ο ΟΗΕ φαίνεται να οδεύει προς το ίδιο τέλος με τον προκάτοχό του, την Κοινωνία των Εθνών, που ιδρύθηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με στόχο να αποτρέψει μια νέα παρόμοια σύγκρουση, έχοντας αποτύχει να ματαιώσει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για να αποφευχθεί αυτή η τραγική μοίρα, υπάρχει μόνο ένας δρόμος για τον ΟΗΕ: μια βαθιά μεταρρύθμιση, η οποία τον προσαρμόζει στην πολυπολική γεωπολιτική πραγματικότητα και δημιουργεί αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την πρόληψη συγκρούσεων και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail