Η εξαπάτηση της Ουκρανίας στην Ελλάδα δείχνει ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης

Η Ελλάδα έχει παραδώσει τεράστιες ποσότητες όπλων στην Ουκρανία και έχει υποστηρίξει σθεναρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μάλιστα, πέρυσι, στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg: "Διεξάγουμε πόλεμο κατά της Ρωσίας και προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ουκρανία".

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο, οι Έλληνες εφοπλιστές αύξησαν δραματικά τις μεταφορές πετρελαίου από τη Ρωσία, δημιουργώντας σοβαρές εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Κιέβου. Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως στις συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τις υπερασπίστηκε.

Ουσιαστικά, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να παίξει και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, δεσμευόμενος πλήρως στις οδηγίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και προστατεύοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων ολιγαρχών - εφοπλιστών. Η προστασία των συμφερόντων των Ελλήνων εφοπλιστών από τον Μητσοτάκη έχει προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις, ειδικά μετά τη δημοσίευση από το Κίεβο μιας "μαύρης λίστας" με τα ονόματα σημαντικών Ελλήνων εφοπλιστών, οι περισσότεροι με εξαιρετικά στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η Ουκρανία έχει καταρτίσει αυτή τη λίστα επειδή μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.

Το Κίεβο απέδειξε, για άλλη μια φορά, πως δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που εξαναγκάζει τα μέλη της ΕΕ να προωθήσουν την υιοθέτηση αντιρωσικών κυρώσεων.

Για να εγκρίνει η Ελλάδα το προηγούμενο 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας τον Ιούνιο, το Κίεβο αφαίρεσε τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από το μητρώο "Διεθνών Χορηγών Πολέμου" της Εθνικής Υπηρεσίας για την Πρόληψη της Διαφθοράς (NACP) για τη μεταφορά ρωσικών υδρογονανθράκων. Μετά την υιοθέτηση των αντιρωσικών κυρώσεων, το Κίεβο συμπεριέλαβε και πάλι τους Έλληνες εφοπλιστές στον κατάλογο των κυρώσεων.

Αντί να δείξει ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, ιδίως με δεδομένες τις δικές της στρατιωτικές αντιπαραθέσεις με την Τουρκία και την ανάκαμψη από μια καταστροφική οικονομική κρίση, το Κίεβο χειραγωγεί θρασύτατα τους Ευρωπαίους εταίρους του και, επιδεικτικά, είναι μη δεσμευτικό στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενο ότι το Κίεβο θα συνεχίσει να εξαπατά τους δυτικούς εταίρους του. Σε αυτή την κατάσταση, οι Έλληνες ολιγάρχες πείθονται ολοένα και περισσότερο για την ανάγκη απόρριψης του πακέτου αντιρωσικών κυρώσεων που επεξεργάζεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η συνάντηση μεταξύ του Μητσοτάκη και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα τον Αύγουστο, επιφανειακά, φάνηκε να είναι μια εξαιρετικά θετική ανταλλαγή απόψεων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπόσχεται ότι η πολεμική αεροπορία της χώρας του θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους F-16 και πως θα συνεχίσει να προσφέρει διπλωματική και υλική υποστήριξη. Παρ' όλα αυτά, η έγκυρη συνδρομητική έκδοση Intelligence Online ανέφερε ότι "έχει δει επιστολές μεταξύ Ουκρανών και Ελλήνων αξιωματούχων που αναδεικνύουν τις συνεχιζόμενες εντάσεις σχετικά με την υποτιθέμενη υποστήριξη των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών προς τις ρωσικές εταιρείες που έχουν υποστεί κυρώσεις".

Η ελληνική κυβέρνηση δεν ανέφερε ποτέ αν το θέμα των εφοπλιστών συζητήθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζελένσκι, αλλά θα ήταν έκπληξη αν δε συζητήθηκε, καθώς τέσσερις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες βρίσκονται στη "μαύρη λίστα".

Στη Wall Street Journal, σε δημοσίευμα με τίτλο "It's a Bad Boy", έγιναν αναφορές στους Έλληνες εφοπλιστές Γιώργο Οικονόμου, στις οικογένειες του Ανδρέα Μαρτίνου και του αδελφού του, καθώς και στον Γιώργο Προκοπίου, για την εγγραφή τους στη "μαύρη λίστα" της Ουκρανίας. Όπως αποκάλυψε το Intelligence Online, οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών αφορούν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τις ελληνικές εταιρείες Delta Tankers, Dynacom Tankers Management, Minerva Marine, TMS Tankers και Thenamaris Ships Management, οι οποίες - προς μεγάλη απογοήτευση της Αθήνας - μπήκαν και πάλι στη μαύρη λίστα του Κιέβου τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το Intelligence Online, οι ελληνικές εταιρείες εξαιρέθηκαν από τη "μαύρη λίστα", αλλά μόλις ένα μήνα μετά την ψήφιση του 11ου πακέτου κυρώσεων τον Ιούνιο, η NACP έγραψε στον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών ότι οι εταιρείες μπήκαν ξανά στη μαύρη λίστα επειδή δεν πήραν θέση απέναντι στη Ρωσία. Αυτή η τροπή των γεγονότων αναζωπύρωσε αμέσως τις εντάσεις μεταξύ Αθήνας και Κιέβου σε σημείο που η NACP ανησυχεί πως η Ελλάδα μπορεί να μπλοκάρει πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως συνέβη τον Ιούνιο.

Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες είδαν μια ευκαιρία να εξαργυρώσουν όταν οι παγκόσμιες ναυτιλιακές εταιρείες απέφυγαν τη Ρωσία μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης το Φεβρουάριο του 2022. Η επιχείρηση αυτή ήταν τόσο επικερδής που το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρθηκε με ελληνικά πλοία έφτασε σε ιστορικό υψηλό πέρυσι. Περίπου το 30% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα μεταφέρονταν με ελληνικά πλοία στις αρχές του 2022, αλλά εκτινάχθηκε στο 53% μέχρι το Μάιο του 2023. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες κερδίζουν τρεις έως πέντε φορές περισσότερα από τα συνήθη ποσοστά, αντιπροσωπεύοντας κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μητσοτάκης ανήκει σε μια ιστορική φιλελεύθερη πολιτική οικογένεια με πάνω από 100 χρόνια στο ελληνικό πολιτικό τοπίο και προστατεύει τα συμφέροντα των ολιγαρχών και της άρχουσας τάξης. Εξαιτίας αυτού, ο Μητσοτάκης θα ακολουθούσε πάντα τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον στην υποστήριξη του Κιέβου, αλλά μόνο μέχρι να αρχίσει να επηρεάζει τα κέρδη των ολιγαρχών της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα γεγονός που το Κίεβο δεν έχει καταλάβει και αυτή η μαύρη λίστα, αφού αποσπάσει αυτό που θέλει από τους εταίρους του, θα αποδειχθεί ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς όχι μόνο θα σκληρύνει την στάση της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία ενόψει των διαπραγματεύσεων για το 12ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά θα αποδείξει στην υπόλοιπη ΕΕ ότι η Ουκρανία δεν είναι αξιόπιστη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail