Υποστηρίζοντας τη γενοκτονία του Ισραήλ, η Γερμανία δε διδάχθηκε τίποτα από την ιστορία

German Chancellor Olaf Scholz is pictured at a commemoration ceremony for the 85th anniversary of the November pogrom at the Beth Zion synagogue in Berlin on 9 November 2023 (ΑFΡ)
Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι καθώς η γερμανική κυβέρνηση στοχεύει τους μετανάστες και καταπνίγει τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, κάποιες ζωές είναι πιο πολύτιμες από άλλες

Νωρίτερα αυτό το μήνα, εν μέσω της εξελισσόμενης γενοκτονίας στη Γάζα, οι Γερμανοί ηγέτες συγκεντρώθηκαν σε μια συναγωγή του Βερολίνου για να τιμήσουν την 85η επέτειο του πογκρόμ του Νοεμβρίου του 1938, το οποίο αποτέλεσε μέρος της γενοκτονίας που διέπραξε η Γερμανία εναντίον των Εβραίων στην Ευρώπη. 

Josephine Valeske - middleeasteye.net / Παρουσίαση Freepen.gr

Φαίνεται όμως ότι απέτυχαν να διδαχθούν από τη δική τους ιστορία. Σε μια ομιλία μνήμης για τα θύματα εκείνης της νύχτας και του Ολοκαυτώματος που ακολούθησε, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε πως "η θέση της Γερμανίας είναι στο πλευρό του Ισραήλ".

Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ της Παλαιστίνης, είπε: "Οποιαδήποτε μορφή αντισημιτισμού δηλητηριάζει την κοινωνία μας, όπως ακριβώς οι ισλαμιστικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις", πριν συνεχίσει να απειλεί τους μετανάστες με απέλαση εάν επιδείξουν αντισημιτική συμπεριφορά.

Η γερμανική κυβέρνηση συνηθίζει να συγχέει τον ιουδαϊσμό με το σιωνιστικό σχέδιο στο Ισραήλ και έχει υιοθετήσει έναν ορισμό εργασίας για τον αντισημιτισμό που περιλαμβάνει το μίσος ή τις επιθέσεις κατά του κράτους του Ισραήλ. Η καταστολή της παλαιστινιακής αλληλεγγύης - από διαμαρτυρίες μέχρι μνημόσυνα και πολιτιστικές εκδηλώσεις - και ο επικίνδυνος περιορισμός της ελευθερίας του λόγου έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς.

Αλλά όπως αποκάλυψε η ομιλία του Scholz, αυτή η καταστολή έχει επίσης μια ισλαμοφοβική, αντιμεταναστευτική διάσταση, σε μια εποχή που η κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών έχει υιοθετήσει μια σκληρή στάση στο μεταναστευτικό σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει ψήφους από τη Δεξιά.

Στις 25 Οκτωβρίου, έπειτα από μια αύξηση της υποστήριξης του ακροδεξιού κόμματος AfD και μια πανικόβλητη συζήτηση σχετικά με την αύξηση του αριθμού των μεταναστών, η κυβέρνηση συμφώνησε σε μια νομοθετική πρόταση που θα διευρύνει τις εξουσίες της αστυνομίας να ψάχνει, να συλλαμβάνει και να απελαύνει ανθρώπους χωρίς χαρτιά.

Δύο εβδομάδες αργότερα, μια σύνοδος κορυφής μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων έληξε με την ανακοίνωση περαιτέρω περικοπών στην οικονομική στήριξη των αιτούντων άσυλο και την πιθανή ανάθεση των διαδικασιών ασύλου σε τρίτες χώρες - μια δυνητικά παράνομη διαδικασία παρόμοια με τη διαβόητη, και τελικά αποτυχημένη, συμφωνία της Ρουάντα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Περιορισμένα δικαιώματα

Αλλά για πολλούς κεντροδεξιούς πολιτικούς, αυτό δεν πάει αρκετά μακριά. Πλαισιώνουν τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους ως αντισημιτικές και τις εργαλειοποιούν για να απαιτήσουν περαιτέρω περιορισμούς των δικαιωμάτων.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο, ο αντικαγκελάριος Robert Habeck από το Κόμμα των Πρασίνων κάλεσε τις μουσουλμανικές ενώσεις να αποστασιοποιηθούν ρητά από τη Χαμάς και απείλησε με απελάσεις και ανάκληση των αδειών παραμονής για όσους εκφράζουν την υποστήριξή τους στην ομάδα.

Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Γερμανίας, η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), προτείνει νομοθεσία που θα αυξάνει την ποινή για τα αντισημιτικά εγκλήματα και θα οδηγεί στην απώλεια ή την άρνηση διεθνούς προστασίας για τους πρόσφυγες εάν διαπράξουν τέτοια εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απέλασης.

Παρόμοιες κινήσεις φαίνεται να λαμβάνουν ήδη χώρα στην πράξη: Ο Zaid Abdulnasser, συντονιστής του Δικτύου Αλληλεγγύης Παλαιστίνιων Κρατουμένων Samidoun, το οποίο απαγορεύτηκε πρόσφατα στη Γερμανία, φέρεται να έλαβε εντολή απέλασης λόγω του ακτιβισμού του.

Σύμφωνα με την πρόταση του CDU, τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για τη γερμανική υπηκοότητα θα πρέπει να δεσμεύονται ότι υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει και θα μπορούσαν να τους αρνηθούν την υπηκοότητα εάν δεν το πράξουν ή εάν θεωρηθεί πως έχουν "αντισημιτική νοοτροπία". Οι Γερμανοί που έχουν διπλή υπηκοότητα και διαπράττουν αντισημιτικό έγκλημα θα μπορούν να χάσουν το γερμανικό διαβατήριό τους εάν καταδικαστούν σε φυλάκιση άνω του ενός έτους.

Πριν από δύο εβδομάδες, επικαλούμενο ρητά τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, το CDU απαίτησε την ακύρωση ενός εκκρεμούς νόμου που θα επέτρεπε στους αλλοδαπούς να επισπεύδουν τις αιτήσεις τους για υπηκοότητα. Επιπλέον, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος πρότεινε να περιοριστεί η ελευθερία του συνέρχεσθαι μόνο στους Γερμανούς πολίτες.

Ενώ οι Γερμανοί πολιτικοί ξεπερνούν ο ένας τον άλλον στο να κατηγορούν για αντισημιτισμό τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, τους Άραβες ή οποιονδήποτε δεν είναι λευκός, αγνοούν βολικά το γεγονός ότι ο αντισημιτισμός μεταξύ των λευκών, χριστιανών και άθεων Γερμανών είναι στην πραγματικότητα ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Περισσότερο από το 80% των αντισημιτικών εγκλημάτων το 2022 διαπράχθηκαν από άτομα του δεξιού φάσματος, συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων ετών.

Όταν τον Αύγουστο έγινε γνωστό πως ο Hubert Aiwanger, ο αναπληρωτής κυβερνήτης του κρατιδίου της Βαυαρίας, είχε μοιραστεί αντισημιτική προπαγάνδα τη δεκαετία του 1980, το ποσοστό του κόμματός του αυξήθηκε στις επόμενες εκλογές και η κυβέρνηση τον επιβράβευσε με ένα τέταρτο υπουργείο.

Ιστορική ευθύνη

Αν η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για την προστασία των Εβραίων, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό που προέρχεται από την πλειοψηφία του λευκού, δεξιού πληθυσμού, αντί να υποκινεί το μίσος κατά των μειονοτικών ομάδων. Παρόμοιο μήνυμα μετέφερε πρόσφατα η εβραϊκή Bund κατά τη διάρκεια μιας δράσης με τίτλο "Δεν μας προστατεύετε" μπροστά από το κοινοβούλιο.

Η δεξιά βία παραμένει παραδοσιακά ανεξέλεγκτη από τις αρχές, είτε παίρνει τη μορφή αντισημιτισμού είτε άλλων εγκλημάτων μίσους.

Η κυβέρνηση απέτυχε να λάβει ανάλογη δράση όταν έγινε γνωστό το 2011 ότι οι νεοναζί έκαναν επί επτά χρόνια δολοφονικές επιδρομές, ενώ προστατεύονταν από την υπηρεσία πληροφοριών, όταν από το 2014 και μετά δεκάδες χιλιάδες δεξιοί ξεκίνησαν τη Δευτέρα πορείες κατά της "ισλαμοποίησης της Δύσης", όταν ένας φανατικός δεξιός πυροβόλησε θανάσιμα εννέα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο στο Χάναου το 2020 ή όταν μια μελέτη του 2023 έδειξε ότι ο ρατσισμός κατά των μαύρων στη Γερμανία είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 50% από το 2016, μεταξύ άλλων παραδειγμάτων. Οι λευκοί, χριστιανοί και άθεοι Γερμανοί δεν κλήθηκαν ποτέ να αποστασιοποιηθούν από κανένα από αυτά τα περιστατικά.

Πράγματι, γίνεται όλο και πιο σαφές τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές πολιτικές συζητήσεις πως για τη γερμανική κυβέρνηση, κάποιες ζωές είναι πιο πολύτιμες από άλλες. Η δαιμονοποίηση (όσων θεωρούνται) μουσουλμάνοι ή μετανάστες και η καταστολή των διαδηλώσεων αλληλεγγύης συμβαδίζει με την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Γερμανίας προς το Ισραήλ.

Ενώ πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τα πυρά εν μέσω της ανελέητης στρατιωτικής του επίθεσης, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα, ο Σολτς επιβεβαίωσε την αντίστασή του σε κάθε τέτοια έκκληση. Αντιθέτως, η κυβέρνησή του έχει δεκαπλασιάσει τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ σε σχέση με το 2022, με το 85% των αδειών να χορηγούνται μετά την επίθεση της Χαμάς και την επακόλουθη στρατιωτική εκστρατεία.

Ογδόντα πέντε χρόνια μετά το πογκρόμ του Νοεμβρίου, η Γερμανία θα έπρεπε να έχει μάθει ότι μια γενοκτονία δεν μπορεί να εξιλεωθεί επιτρέποντας μια άλλη γενοκτονία. Ομοίως, όσοι πιστεύουν πως η υποδαύλιση των ισλαμοφοβικών και αντιμεταναστευτικών αισθημάτων θα εκπληρώσει την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό δεν έχουν μάθει τίποτα από την ιστορία.

Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να δίνει μόνο λόγια για τη δέσμευσή της στα ανθρώπινα δικαιώματα και να αλλάξει δραστικά τη στάση της τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail