Η "εκεχειρία" στη Γάζα δε θα σταματήσει τον περιφερειακό πόλεμο

Ο περιφερειακός πόλεμος είναι εδώ. Ο Άξονας της Αντίστασης εκτιμά ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σκοπεύουν να παρατείνουν επ' αόριστον τον πόλεμο στη Γάζα και διαπιστώνει πως μια περιφερειακή κλιμάκωση είναι πλέον αναπόφευκτη.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεών του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Μετά την κατάληψη εδαφών στην ακτογραμμή της Γάζας, στο δυτικό τμήμα της βόρειας λωρίδας, αρχίζει τώρα η πραγματική χερσαία επιχείρηση του Τελ Αβίβ.

Hasan Illaik - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Για περισσότερες από τρεις εβδομάδες της χερσαίας επίθεσής του, ο στρατός κατοχής επιχειρεί σε περιοχές κοντά στην ακτογραμμή, σε μέρη όπου δεν μπορούν να σκαφτούν σήραγγες και, ως εκ τούτου, σε περιοχές όπου η παλαιστινιακή αντίσταση δεν έχει σημαντικές αμυντικές δυνατότητες.

Αλλά τώρα, ο στρατός κατοχής κινείται ανατολικά από την ακτή της Γάζας, επιτρέποντας στην ένοπλη αντίσταση να ελιχθεί πολύ πιο εύκολα και να προκαλέσει μεγαλύτερες απώλειες στους στρατιώτες εισβολής και τα τεθωρακισμένα οχήματά τους - όπως έχει γίνει αρκετά εμφανές τις τελευταίες ημέρες.

Εν ολίγοις, η χερσαία μάχη στη βόρεια Γάζα μόλις άρχισε και ετοιμάζεται να γίνει ακόμη πιο καυτή τις επόμενες εβδομάδες. 


Η περιοχή κλιμακώνεται

Σε υποστήριξη της αντίστασης στη Γάζα, ο στρατός της Υεμένης και μαχητές της Ansarallah κατέλαβαν ένα ισραηλινό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα στις 19 Νοεμβρίου, αφού απείλησαν να βάλουν στόχο όλα τα ισραηλινά πλοία που διέσχιζαν το στενό Bab al-Mandab.

Την τελευταία εβδομάδα, στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, η λιβανέζικη αντίσταση Χεζμπολάχ αύξησε τη συχνότητα των στρατιωτικών της επιχειρήσεων. Στις 20 Νοεμβρίου, ο στρατός κατοχής παρακολούθησε περισσότερες από 40 επιθέσεις κατά των θέσεών του, μία από τις οποίες πραγματοποιήθηκε με τέσσερις ρουκέτες, η καθεμία με εκρηκτική κεφαλή βάρους περίπου 500 κιλών. Η ομοβροντία κατέστρεψε τον ισραηλινό στρατιωτικό στρατώνα "Branit" κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε κατά μέσο όρο 12 στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ισραηλινών στόχων κάθε μέρα.

Ταυτόχρονα, οι επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης συνεχίζονται κατά αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία - πάνω από εξήντα επιχειρήσεις μέχρι σήμερα.

Ο αυξημένος ρυθμός των συγκρούσεων σε ολόκληρη τη Δυτική Ασία αγνοείται, ωστόσο, ευρέως από πολλούς δυτικούς συμμάχους του Τελ Αβίβ, των οποίων η προσοχή έχει αποσπαστεί από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής αντίστασης, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ. Αυτές οι διαπραγματεύσεις που διαρκούν εβδομάδες αντιμετωπίζονται ως απόδειξη πως η επόμενη φάση θα είναι αναγκαστικά μια αποκλιμάκωση στην Παλαιστίνη.

Οι προσδοκίες αυτές ενισχύθηκαν από μια διαρροή ότι το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συζήτησε την επικείμενη αποστράτευση ενός αριθμού εφέδρων του στρατού. Ενώ ο ισραηλινός στρατός μπορεί πράγματι να αποστρατεύσει μέρος των εφεδρικών δυνάμεων που κάλεσε μετά τις 7 Οκτωβρίου, η απόφαση αυτή δεν βασίζεται σε εκτιμήσεις για την αποκλιμάκωση. Οι περισσότεροι από 300.000 ισραηλινοί έφεδροι που είχαν αρχικά επιστρατευτεί ήταν υπερβολικά μεγάλοι για τις δυνατότητες του στρατού κατοχής, ο οποίος δεν μπόρεσε να απορροφήσει το προσωπικό αυτό στα μέτωπά του στη Γάζα, το Λίβανο και τη Δυτική Όχθη.

Παρόλα αυτά, πολλοί εξακολουθούν να προσκολλώνται αισιόδοξα στην αφήγηση της αποκλιμάκωσης. Ενθαρρύνονται περαιτέρω από τις επίσημες δηλώσεις των ΗΠΑ που επικρίνουν -αν και με αποδυναμωμένο τρόπο- τη στοχοποίηση Παλαιστινίων αμάχων από το Ισραήλ και επισημαίνουν τις περιστασιακές αποκλίσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ σχετικά με αυτό που αποκαλούν "φάση μετά τη Χαμάς" στη Γάζα ως περαιτέρω απόδειξη ότι το Τελ Αβίβ θα πρέπει να περιορίσει τον πόλεμό του.

Αλλά στο παρόν στάδιο της σύγκρουσης, αυτές οι αποκλίσεις και οι παρατηρήσεις θεωρούνται εντελώς άσχετες από τους αξιωματούχους του Άξονα Αντίστασης της περιοχής. Αντιθέτως, σημειώνουν ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να διατηρεί τον ρυθμό της οπλικής υποστήριξης του Ισραήλ, όπως κάνει από την έναρξη του πολέμου, ενώ εμμένει στην άρνησή της να διασκεδάσει οποιαδήποτε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν έχουν μειώσει ούτε το επίπεδο εμπλοκής τους στη διαχείριση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ούτε την ενίσχυση των συστημάτων πυραυλικής άμυνας για την αντιμετώπιση τυχόν επιθέσεων με πυραύλους από την Υεμένη ή το Ιράκ κατά ισραηλινών θέσεων.

Οι αξιωματούχοι του Άξονα πιστεύουν πως οι συμφιλιωτικού ήχου δηλώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες μερικές φορές υποδηλώνουν ότι επίκειται μια φάση αποκλιμάκωσης, δεν είναι παρά ένα αμερικανικό "πάρτι δημοσίων σχέσεων" για την αποκατάσταση μιας δημόσιας εικόνας που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ στη συνεχιζόμενη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ.

Αλλάζοντας ελαφρώς τον τόνο της, η Ουάσινγκτον επιδιώκει επίσης να παραπλανήσει τον Άξονα Αντίστασης, ελπίζοντας πως έτσι μπορεί να προλάβει την αύξηση των περιφερειακών εντάσεων και συγκρούσεων.

Από την "εκεχειρία" στον περιφερειακό πόλεμο

Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αντίστασης περιλαμβάνουν μια πενθήμερη "ανθρωπιστική" εκεχειρία. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κατάπαυση του πυρός ούτε μια ευκαιρία για να παραταθεί μια περαιτέρω ύφεση της βίας. Όσοι γνωρίζουν την πραγματικότητα επί τόπου στη Λωρίδα της Γάζας επιβεβαιώνουν ότι η όποια εκεχειρία θα είναι απλώς μια ευκαιρία και για τις δύο πλευρές να αναδιοργανώσουν τις τάξεις τους για να προετοιμαστούν για εντονότερες μάχες τις επόμενες εβδομάδες.

Βασίζουν τις παρατηρήσεις τους στο γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει να εμμένει στους αρχικούς στρατιωτικούς του στόχους, τροποποιημένους από το σχέδιο κατάληψης ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας. Οι στόχοι του Τελ Αβίβ σήμερα είναι, πρώτον, να καταλάβει ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Γάζας- δεύτερον, να εκτοπίσει όλους τους κατοίκους της, από τους οποίους περισσότεροι από 800.000 εξακολουθούν να ζουν υπό πολιορκία και βομβαρδισμούς.

Και τρίτον, να συνεχίσει την πολιορκία της νότιας Γάζας - ασκώντας στρατιωτική πίεση μέσω εντατικών αεροπορικών επιδρομών και ειδικών επιχειρήσεων για να αναγκάσει τη Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές αντιστασιακές ομάδες να παραδοθούν.

Το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται πλήρως από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους, καθώς και από τα αραβικά κράτη που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, ιδίως εκείνα που βρίσκονται πιο μακριά από τα σύνορα της Παλαιστίνης.

Υπό το πρίσμα αυτών των πραγματικοτήτων, ο Άξονας της Αντίστασης επιδιώκει τη δική του δυτικοασιατική κλιμάκωση για να πιέσει τους αντιπάλους του να αποκλιμακώσουν. Αυτός ο πήχης ανέβηκε σημαντικά αυτή την εβδομάδα, όταν η Ansarallah της Υεμένης κατέλαβε ένα πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ σε περιφερειακές υδάτινες οδούς.

Πρόκειται για καταστροφή για το Τελ Αβίβ, το οποίο εξαρτάται κυρίως από τις θαλάσσιες μεταφορές για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές του. Εάν αυτό γίνει πρότυπο, τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ θα είναι ανασφάλιστα και η πρόσληψη πληρωμάτων θα καταστεί αδύνατη. Είναι επίσης ένα εφιαλτικό σενάριο για την Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος στη Γάζα, ενώ η περιφερειακή της θέση απολαμβάνει πλήρη ηρεμία.

Πράγματι, οι ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν μια περιφερειακή ειρήνη, κυρίως στο Ιράκ. Ενώ η πολυσυλλεκτική ιρακινή αντίσταση στοχεύει τις αμερικανικές βάσεις κατοχής στο εσωτερικό της χώρας τους και στη Συρία, αμφότερες, η τρέχουσα αμερικανική αντίδραση είναι ήπια. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν περιορίσει τα αντίποινα των χτυπημάτων τους στο συριακό έδαφος - και μόνο αφού ενημέρωσαν εκ των προτέρων τους Ρώσους ομολόγους τους.  

Η Ουάσινγκτον έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να ανταποδώσει χτυπήματα στο ιρακινό έδαφος για να μην επισείει στόχο τα σημαντικά ιρακινά συμφέροντά της - εμπορικά, στρατιωτικά, πολιτικά - και επίσης φοβάται ότι θα προκαλέσει την ιρακινή αντίσταση να επεκτείνει τις επιχειρήσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων σε άλλα κράτη της Δυτικής Ασίας.

Δεν προβλέπεται κατάπαυση του πυρός

Η τρέχουσα εκτίμηση του Άξονα Αντίστασης για τον πόλεμο στη Γάζα είναι ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ επιδιώκουν μια παρατεταμένη σύγκρουση - ενδεχομένως ακόμη και έναν ατελείωτο πόλεμο που θα μετατρέψει τη Λωρίδα της Γάζας σε ένα μόνιμο πεδίο μάχης για να διασφαλίσει πως το Ισραήλ δεν θα αντιμετωπίζει πλέον τις αποτρεπτικές δυνατότητες των Παλαιστινίων.

Από την άλλη πλευρά, ο Άξονας συνεχίζει να επιδιώκει όλους τους τρόπους για να προωθήσει και να επιταχύνει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών επιλογών. Η σημερινή ανακοίνωση της "εκεχειρίας" δεν προέκυψε στο κενό - ακολουθεί επώδυνα πλήγματα κατά των κατοχικών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, απότομη κλιμάκωση των συγκρούσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και σταδιακή αύξηση του ρυθμού και της σοβαρότητας των επιθέσεων στην περιοχή.

Η εκεχειρία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μπορεί να ανακοινωθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν θα τερματίσει, ωστόσο, τον πόλεμο. Η εκεχειρία είναι απλώς ένα διάλειμμα για τους εμπόλεμους να προετοιμαστούν για τις πιο βίαιες μάχες που έρχονται, και αυτές δεν θα περιοριστούν στη Γάζα και τα λιβανό-παλαιστινιακά σύνορα.

Καθώς το 2023 πλησιάζει στο τέλος του, όλη η Δυτική Ασία προορίζεται για περισσότερη ένταση, μάχες και πολλαπλές εκπλήξεις. Το σενάριο αυτό μπορεί να απαλυνθεί μόνο με την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την παροχή προμηθειών και βασικών ειδών διατροφής στον τραυματισμένο πληθυσμό της. Μόνο η Ουάσιγκτον στέκεται εμπόδιο, αντιδρώντας σταθερά και εμποδίζοντας την κατάπαυση του πυρός σε κάθε ευκαιρία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail