Γιατί οι Δυτικοευρωπαίοι φοβούνται την Κίνα αλλά όχι τις ΗΠΑ;

ΝΟΕL CELIS / PΟΟL / ΑFΡ
Μια παγκόσμια έρευνα δείχνει αυξανόμενη αναγνώριση της δύναμης του Πεκίνου, αλλά χωρίς την ήπια ισχύ να την υποστηρίξει, προκαλεί περισσότερο φόβο παρά σεβασμό

Το Pew Research Center δημοσίευσε πρόσφατα μια ολοκληρωμένη έρευνα σε 24 χώρες σχετικά με τις απόψεις τους για τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αυτές οι έρευνες γίνονται τακτικά και είναι καλές για την παρακολούθηση των μεταβολών της κοινής γνώμης που αφορούν τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών.

Του Timur Fomenko, πολιτικού αναλυτή - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Βέβαια, το φάσμα των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι σχετικά στενό, καθώς σχεδόν όλες βρίσκονται στην Ευρώπη ή είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, εκτός από τη Νιγηρία, την Κένυα, τη Νότια Αφρική και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Φυσικά, εκτός από τις λίγες τελευταίες, μια τέτοια επιλογή χωρών αντανακλά σε μεγάλο βαθμό αρνητικές απόψεις για την Κίνα και θετικές αντιλήψεις για τις ΗΠΑ, όχι μόνο λόγω των επιχειρήσεων επιρροής της ίδιας της Αμερικής στις χώρες αυτές. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα προχώρησε βαθιά πέρα από την απλή "έγκριση/αποδοκιμασία" και διερεύνησε θέματα όπως το ποιος θεωρείται ως η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, ποιος έχει τον ισχυρότερο στρατό και ποιος διαθέτει τα καλύτερα τεχνολογικά αγαθά.

Εδώ, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καθοριστικά όσο θα μπορούσε κανείς να υποθέσει, με πολλές ερωτήσεις να καταλήγουν σε μια ισορροπία ή ακόμη και να τοποθετούν την Κίνα μπροστά. Ενώ η έρευνα αποκαλύπτει ότι, φυσικά, τα δυτικά έθνη δεν εγκρίνουν την Κίνα από ιδεολογική ή πολιτική άποψη, αποκαλύπτει πώς η αντίληψη της παγκόσμιας δύναμης και επιρροής της Κίνας αυξάνεται με τρόπο που προκαλεί ανησυχία στην Ουάσινγκτον. 

Πολλά δυτικοευρωπαϊκά έθνη βλέπουν ολοένα και περισσότερο την Κίνα ως μεγαλύτερη οικονομική και τεχνολογική δύναμη από τις ίδιες τις ΗΠΑ και σχεδόν ισότιμη σε στρατιωτικό επίπεδο. Ωστόσο, μια πρόκληση για την Κίνα, που επισημάνθηκε αξιοσημείωτα από την έρευνα, είναι ότι εξακολουθεί να υπολείπεται των ΗΠΑ στην ήπια ισχύ και την πολιτιστική επιρροή.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν μεγαλύτερη παγκόσμια δημοτικότητα από την Κίνα, ακόμη και σε χώρες που είναι ευνοϊκές για την Κίνα, επειδή κατέχουν το μονοπώλιο στο παγκόσμιο πολιτιστικό και πληροφοριακό τοπίο.

Σε όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τον πολιτικό τους προσανατολισμό, είναι γεγονός ότι τα αγγλικά είναι η προεπιλεγμένη δεύτερη γλώσσα που πρέπει να μάθει κανείς, αν δεν είναι ήδη επίσημη εθνική γλώσσα. Μέσω των ταινιών του Χόλιγουντ, της τηλεόρασης και της μουσικής, οι ΗΠΑ έχουν μια άνευ προηγουμένου πολιτιστική δύναμη και, χωρίς να κρύβουν τη φύση τους ως μια κτηνώδης καπιταλιστική πλουτοκρατία με ιστορία βίας, ρατσισμού και πολεμοκαπηλίας, έχουν καταφέρει να παρουσιάζονται ως το αποκορύφωμα των ανθρώπινων προσδοκιών και επιτευγμάτων - με άλλα λόγια, "το αμερικανικό όνειρο".

Εξαιτίας αυτού, οι ΗΠΑ κατάφεραν να μεταφράσουν την πολιτιστική ισχύ σε ισχύ λόγου, χρησιμοποιώντας το τοπίο των μέσων ενημέρωσης στο οποίο κυριαρχούν για να εξάγουν την ιδεολογία τους και να προωθήσουν τους πολιτικούς και εξωτερικούς τους στόχους. Η Κίνα, ως μια χώρα που μόλις τώρα ανεβαίνει στο καθεστώς του ανεπτυγμένου έθνους και με την πολιτική δομή ενός κομμουνιστικού κράτους που περιορίζει όλο και περισσότερο την πολιτιστική έκφραση, δεν έχει αυτή την ικανότητα και, κατά συνέπεια, αγωνίζεται να προωθήσει την αφήγησή της στο εξωτερικό, ακόμη και σε χώρες που έχουν ευνοϊκές διαθέσεις απέναντί της. Αυτό γίνεται σαφές στο τμήμα της έρευνας που ρωτά ποια χώρα έχει τον καλύτερο πολιτισμό και ψυχαγωγία, με τις απόψεις να κλίνουν συντριπτικά υπέρ των ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει σταματήσει την αυξανόμενη αντίληψη για τη δύναμη της Κίνας. Η πρόοδος της χώρας να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, καθώς και η μετατροπή της σε έναν ολοένα και πιο εξελιγμένο εξαγωγέα αγαθών υψηλής τεχνολογίας, δεν μπορεί παρά να αφήσει ισχυρή εντύπωση, ανεξάρτητα από τις όποιες ελλείψεις δημοσίων σχέσεων. Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι για όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα των ΗΠΑ, η Κίνα θεωρείται τώρα πως προηγείται σε αυτόν τον τομέα σχεδόν σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η άποψη αυτή υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του κοινού ακόμη και στους πιο αφοσιωμένους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία.

Υπήρχαν βέβαια και ορισμένοι αρνητικοί, με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και το Ισραήλ να επιμένουν σθεναρά στην αμερικανική πρωτοκαθεδρία στον τομέα της τεχνολογίας, κυρίως επειδή οι ίδιες είναι χώρες υψηλής τεχνολογίας που στηρίζονται στις ΗΠΑ για γεωπολιτικούς λόγους για να διατηρήσουν τα δικά τους πλεονεκτήματα.

Ομοίως, από στρατιωτική άποψη, με εξαίρεση την πρώτη, οι περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ βλέπουν επίσης την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο ως σχεδόν ισότιμους. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι απόψεις κλίνουν υπέρ της Αμερικής κατά μόλις 4% και στη Γερμανία κατά μόλις 1%. Αυτό αποδεικνύει στη συνέχεια πώς η κοινή γνώμη έχει αναπτυχθεί για να ενσωματώσει την Κίνα ως υπερδύναμη. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά ευνοϊκότητας που αναφέρθηκαν παραπάνω, το ζήτημα που αντιμετωπίζει το Πεκίνο είναι ότι θεωρείται ως μια υπερδύναμη την οποία φοβούνται παρά την αγκαλιάζουν.

Από την έρευνα βλέπουμε ότι για χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία και η Κένυα, οι πληθυσμοί αυτών των χωρών είναι απόλυτα άνετοι με την άνοδο της Κίνας, δεν είναι ανταγωνιστικοί προς καμία από τις δύο χώρες, ωστόσο για τη Δύση και τις χώρες που βρίσκονται κοντά στις ΗΠΑ, αυτό αναμφίβολα εκλαμβάνεται ως στρατηγική πρόκληση. Υπάρχει ένας υποβόσκων φόβος ότι η άνοδος της Κίνας θα εξαντλήσει τα πλεονεκτήματα που η Δύση κατείχε επί αιώνες, πράγμα που σημαίνει πως ο απώτερος στρατηγικός στόχος του Πεκίνου πρέπει να είναι να καθησυχάσει αυτές τις χώρες ότι στην πραγματικότητα δεν αποτελεί απειλή γι' αυτές, και έτσι να επιτύχει στον τομέα της ήπιας ισχύος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail