Ολόκληρος ο αραβικός κόσμος περιφρονεί την Παλαιστίνη και δε θα επέμβει

Photo: Openverse
Η κλιμάκωση της αιματηρής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται. Το Ισραήλ απειλεί να εξαφανίσει τη Λωρίδα της Γάζας από προσώπου γης. Θα επέμβουν οι αραβικές χώρες για να σταματήσουν το Ισραήλ από τη γενοκτονία των Παλαιστινίων; Ποιες θέσεις παίρνουν η Ρωσία και η Κίνα όσον αφορά τη σύγκρουση; Γιατί ολόκληρος ο αραβικός κόσμος μισεί την Παλαιστίνη; Η αρχισυντάκτρια του Pravda.Ru Inna Novikova έθεσε αυτές και άλλες ερωτήσεις στον Andrey Suzdaltsev, πολιτικό επιστήμονα στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή.
 
Inna Novikova - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

"Η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώνεται από τις 7 Οκτωβρίου. Πώς αξιολογείτε αυτήν την κατάσταση;"

"Το βλέπω ως μια θετική κατάσταση για τη Ρωσία. Η Χαμάς προετοιμάζεται για αυτήν την επιχείρηση εδώ και δύο χρόνια. Δεν πιστεύω ότι τόσο οι ισραηλινές όσο και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αγνοούσαν τις επικείμενες επιθέσεις. Αυτό σημαίνει πως οι Αμερικανοί ήθελαν να συμβούν όλα αυτά. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά είναι, φυσικά, ήρωες για τους κατοίκους της Γάζας.

«Για να επιλυθεί η σύγκρουση μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, χρειάζεται να δημιουργηθούν δύο κράτη, όπως είπε ο Πρόεδρος Πούτιν. Ωστόσο, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα κράτος στη βάση της Λωρίδας της Γάζας, καθώς πρόκειται για ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης διαστάσεων 10 επί 40 χιλιομέτρων. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να παραχωρήσει κανείς τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών.Οι Εβραίοι δεν θα συμφωνήσουν σε αυτό, και αυτό μας οδηγεί στο ζήτημα της μετά την εκκαθάριση της Γάζας.


"Γιατί οι Αμερικανοί τα χρειάζονται όλα αυτά; Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να λυγίσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία. Επομένως, πρέπει να επιλύσουν αυτή την κατάσταση με κάποιο τρόπο, καθώς έρχονται εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες τον επόμενο χρόνο. Χρειάζονται κάτι για να καλύψουν την αποτυχία τους Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πρόβλημα το Ισραήλ να εξολοθρεύσει τη Χαμάς. Ωστόσο, οι ΗΠΑ φοβούνται ότι άλλες αραβικές χώρες θα έρθουν να βοηθήσουν τη Χαμάς. Ο Μπλίνκεν περιόδευσε σε διάφορα αραβικά κράτη, μετά έφτασε ο Μπάιντεν και μετά εμφανίστηκαν δύο ομάδες αερομεταφορέων για να φρουρήσουν αυτή τη σύγκρουση. ΗΠΑ και οι Αμερικανοί συνεχίζουν να ρίχνουν όλο και περισσότερο λάδι στη φωτιά που άναψαν χωρίς να αφήνουν άλλους να συμμετάσχουν, ειδικά το Ιράν. Ο στόχος είναι να κερδίσουμε αυτή τη σύγκρουση και να μπούμε στη χρονιά των εκλογών με τουλάχιστον μία νίκη το στήθος».

"Όμως δεν είναι μόνο οι αραβικές χώρες, αλλά και οι αφρικανικές χώρες που υποστηρίζουν τη Λωρίδα της Γάζας. Το Πακιστάν ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να χρησιμοποιήσει όπλα. Καταλαβαίνω ότι οι διαδηλώσεις στην Ευρώπη δεν αλλάζουν τίποτα, αλλά δεν πρόκειται οι αραβικές χώρες και το Ιράν να παρέμβουν στη σύγκρουση;»

"Δε θα επέμβουν. Κοιτάξτε τη Χεζμπολάχ — πυροβόλησαν λίγο τα όπλα τους, και αυτό ήταν. Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι οργανώσεις περιφρονούν η μία την άλλη. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ είναι εχθροί. Όλοι μισούν την κυβέρνηση Αμπάς στη Δυτική Όχθη. Εκεί δεν υπάρχει ενότητα και δεν υπήρξε ποτέ. Ο αραβικός κόσμος δεν είναι ομοιογενής. Όλοι μισούν τους Παλαιστίνιους, και αυτό επηρεάζει τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις. Συρία, Λίβανος, Ιορδανία - όλοι περιφρονούν την Παλαιστίνη, παρόλο που σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Ιορδανίας, συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσάς τους, κατάγονται από την Παλαιστίνη. Η Ιορδανία και η Αίγυπτος συμφώνησαν αμέσως να αποκλείσουν οποιαδήποτε διείσδυση προσφύγων από τη Γάζα στο έδαφός τους.

"Φυσικά, αυτό που προτείνουν οι Ισραηλινοί είναι αγριότητα. Αυτή είναι μια τρομερή τραγωδία. Προτείνουν να στείλουν 2 εκατομμύρια 200 χιλιάδες Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας στην έρημο του Σινά. Είναι πραγματικά μια έρημος εκεί. Η Παλαιστίνη δεν έχει επίσης πλούσιο έδαφος. αλλά υπάρχει τουλάχιστον λίγο νερό και μπορεί κανείς να καλλιεργήσει τροφή. Το Σινά είναι μια άψυχη έρημος. Το να στείλεις ανθρώπους εκεί σημαίνει να τους εξολοθρεύσεις όλους.

"Φυσικά, ο Παγκόσμιος Νότος αποδοκιμάζει μια τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι ο Νότος συγκεντρώνεται τώρα γύρω από την Κίνα. Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής Belt and Road έδειξε πως 130 χώρες αναζητούν ένα νέο κέντρο. Η Κίνα δεν αντιστέκεται στη Χαμάς - η Κίνα υποστηρίζει τον Παλαιστινιακό λαό. Η Ρωσία υποστηρίζει την ιδέα δύο κυρίαρχων κρατών. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι είναι υπεύθυνες — παίρνουν αποφάσεις πολύ γρήγορα. Τα κράτη δε θα κοιτάξουν το Πακιστάν και την Αφρική. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να το κάνουν στην Ουκρανία, αλλά μπορούν να προσπαθήσουν ξανά τουλάχιστον στη Μέση Ανατολή. Χρειάζονται κάποιου είδους νίκη».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail