Μπορεί το Ισραήλ να αντέξει την αυξανόμενη διπλωματική πίεση και απομόνωση;

pixabay - Ri_Ya
Το Ισραήλ βρίσκεται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Έχει ορκιστεί να καταστρέψει στρατιωτικά τη Χαμάς, αλλά έχει δεσμευτεί σε έναν εξοντωτικό πόλεμο που προκαλεί μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων, οι οποίες με τη σειρά τους κινητοποιούν τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο να υποστηρίξει ένα παλαιστινιακό κράτος. Η οικονομία του Ισραήλ πλήττεται ως συνέπεια του πολέμου, στερούμενη πλέον Παλαιστίνιων εργαζομένων και Ισραηλινών εφέδρων που κλήθηκαν σε ενεργό υπηρεσία.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Με την πλειονότητα των Παλαιστινίων πολιτών της Γάζας να έχει πλέον οχυρωθεί στο νότιο τμήμα της Γάζας, το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα δίλημμα - αν κλιμακώσει τις επιθέσεις στο νότιο τμήμα θα αυξήσει δραματικά τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων (και θα τροφοδοτήσει την οργή του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου), ή θα δεσμευτεί σε έναν εξοντωτικό πόλεμο που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, πράγμα που σημαίνει πως η ισραηλινή οικονομία θα υποστεί δυνητικά ανεπανόρθωτη ζημιά.

Εάν το Ισραήλ προχωρήσει στην εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα μέσω συνεχών βομβαρδισμών σε μη στρατιωτικές περιοχές, η απομόνωσή του θα αυξηθεί και υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να διστάσουν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν μια τέτοια προσπάθεια.

Εικόνες και βίντεο όπως συνεχίζουν να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο.

Ο Anderson Cooper του CNN πήρε συνέντευξη από τον πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Rami Igra, ο οποίος επέμεινε ότι:

Ο "μη μαχητικός" πληθυσμός είναι πραγματικά ανύπαρκτος, όλοι οι κάτοικοι της Γάζας ψήφισαν τη Χαμάς, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στη λωρίδα της Γάζας είναι Χαμάς.

Ο Ίγκρα και οι συνάδελφοί του Σιωνιστές είναι τόσο τυφλωμένοι από το μίσος τους για τους Παλαιστίνιους που δεν εκτιμούν πως οι ενέργειές τους σφυρηλατούν μια νέα και πρωτοφανή ενότητα μεταξύ των αραβικών και μουσουλμανικών κρατών. Καθώς γράφω αυτό το κείμενο, οι υπουργοί Εξωτερικών των ισλαμικών χωρών και η αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας βρίσκονται στο Πεκίνο της Κίνας και συζητούν με την Κίνα για την κατάσταση των Παλαιστινίων. Αυτό έρχεται σε συνέχεια μιας προηγούμενης συνάντησης της ομάδας στη Σαουδική Αραβία. Δεδομένου ότι η Κίνα χρειάζεται μια αξιόπιστη προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, μπορείτε να είστε βέβαιοι πως ο Xi Jingping θα δώσει μεγάλη προσοχή σε αυτά που λένε οι Ισλαμιστές υπουργοί Εξωτερικών και είναι πιθανό να σταθμίσει στο πλευρό τους.

Το διπλωματικό κύρος του Ισραήλ και η εκστρατεία δημοσίων σχέσεών του πλήττονται από βίντεο όπως εκείνο όπου ένας Ισραηλινός στρατιώτης καλεί τον Νετανιάχου να καταλάβει πλήρως τη Γάζα και να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους.

Υποθέτω ότι οι ισραηλινοί στρατιωτικοί διοικητές δεν κατάλαβαν πως είναι μια πολύ ηλίθια ιδέα να δίνεις στους στρατιώτες πρώτης γραμμής την ευκαιρία να βιντεοσκοπούν και να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτι τέτοιο. Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει αυστηρή πολιτική τύπου "όχι κινητά τηλέφωνα". Βασίζονται σε GoPros και πλάνα από drone για να δημιουργήσουν τη δημοσιότητά τους σχετικά με το τι συμβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ίσως οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να μάθουν ένα ή δύο πράγματα από το ρωσικό Γενικό Επιτελείο.

Ποιο είναι λοιπόν το επόμενο βήμα; Το λιγότερο που πιστεύω είναι ότι άλλες ισλαμικές ομάδες, όπως η Χεζμπολάχ, θα εντείνουν τις επιθέσεις τους στο Ισραήλ και θα προσπαθήσουν να αναγκάσουν το Ισραήλ να διαιρέσει τις δυνάμεις του προκειμένου να μειώσει την πίεση στους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Θα το δούμε. Το ίδιο και για τις αμερικανικές βάσεις στην ανατολική Συρία και το δυτικό Ιράκ. Περιμένω οι επιθέσεις να κλιμακωθούν, δε θα μειωθούν. Η συνάντηση στο Πεκίνο θα καταλήξει πιθανότατα στο ότι η Κίνα θα δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στα Ηνωμένα Έθνη για να συγκεντρώσει υποστήριξη για σκληρότερη διπλωματική δράση κατά του Ισραήλ. Η σκληρή αλήθεια είναι απλή - ο χρόνος δεν είναι φίλος του Ισραήλ και ο αυξανόμενος αριθμός νεκρών και τραυματισμένων Παλαιστινίων θα δημιουργήσει περισσότερη εχθρότητα προς το Ισραήλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail