«Πληρώστε για τον πόλεμο ή αντιμετωπίστε το κρύο»: Η ερμηνεία του τελεσιγράφου της Ουκρανίας προς την ΕΕ για το φυσικό αέριο

Αέριο Ουκρανίας: Σε μια τεταμένη αντιπαράθεση, η ευρωπαϊκή πολεμική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει σταματήσει λόγω της άρνησης της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας να αποδεσμεύσουν 52 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να πείσει και τα δύο έθνη να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση του πολέμου. Στο μεταξύ, η Ουκρανία, με το χαρακτηριστικό της στυλ, έχει καταφύγει σε απειλές.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Κίεβο έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη, σηματοδοτώντας τις προθέσεις για εξασφάλιση κεφαλαίων, και αυτό επίσης μακροπρόθεσμα.

Η εθνική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας, NJSC «Naftogaz of Ukraine», δήλωσε την άρνησή της να παρατείνει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου πέρα ​​από τη λήξη της σύμβασης του 2024. Ο πρόεδρος Oleksiy Chernyshov επιβεβαίωσε αυτή την απόφαση, αποδίδοντάς την στην υποτιθέμενη μη συμμόρφωση της Ρωσίας με τους όρους της σύμβασης.

Συγκεκριμένα, η Gazprom δεν έχει πληρώσει για παράδοση φυσικού αερίου μέσω του σταθμού μέτρησης αερίου «Sokhranivka» στα κατεχόμενα.

Παρά τους οικονομικούς περιορισμούς, η Naftogaz έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις διαμετακόμισης και έχει κινήσει νομικές ενέργειες κατά της Gazprom. Η διαμετακόμιση φυσικού αερίου, ζωτικής σημασίας για τις χειμερινές προετοιμασίες ορισμένων ευρωπαίων εταίρων, συνεχίζεται, αλλά η Ουκρανία έχει εκδώσει ένα σαφές τελεσίγραφο.

Το δίλημμα της ΕΕ για το φυσικό αέριο: Η Ουκρανία υποχωρεί

Και με το τυπικό της ύφος, η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για συμβατικές παραβιάσεις, για να ξεσπάσει η κατάσταση. Η αδυναμία της Naftogaz να επεκτείνει τη σύμβαση αποτελεί πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ η ΕΕ σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027, η παγκόσμια αβεβαιότητα εμποδίζει τις εναλλακτικές λύσεις.

Πρώτον, υπάρχουν περιορισμένες επιλογές για εναλλακτικές λύσεις. Δεύτερον, πολλά κράτη μέλη δε θέλουν να απομακρυνθούν γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: η εξάρτηση από το ουκρανικό σημείο διέλευσης παραμένει, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα μιας λύσης.

Ο Τσερνίσοφ εκφράζει τους περιορισμούς της Naftogaz, τονίζοντας πως κάποιος πρέπει να επωμιστεί το οικονομικό βάρος. Η Ουκρανία σχεδιάζει να εγείρει ανησυχίες για τις πληρωμές τους επόμενους μήνες και αναμένει από την ΕΕ να αναλάβει δράση.

Πληρώνεις: Αυτό εννοούσε ο Ζελένσκι;

Εν ολίγοις, η Ουκρανία θέλει η ΕΕ να πληρώσει για το ρωσικό αέριο στην Ουκρανία. Έξυπνη κίνηση πραγματικά.

Επιπλέον, αυτή η ανακοίνωση αποκτά σημασία λόγω του χρονισμού της. Αυτή η ανεπαίσθητη απειλή ήρθε την στιγμή που τα 27 μέλη του Μπλοκ συνεδρίασαν για να συζητήσουν περαιτέρω πολεμική βοήθεια στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συζητούνταν η ατζέντα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε στη σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και δεν επανεξέτασαν το ζήτημα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι την ημέρα λήξης της συνόδου κορυφής. Συγκεκριμένα, η Σλοβακία και η Ουγγαρία είχαν επίσης απορρίψει την πρόταση της ΕΕ για σχέδιο πολεμικής βοήθειας 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Και έτσι, η Ουκρανία αντιμετώπισε μια τόσο τρομακτική απειλή. Το πρόσφατο τελεσίγραφο της Ουκρανίας να κλείσει το σημείο διέλευσης εγείρει ανησυχίες εν μέσω της συνεχιζόμενης υποστήριξης της ΕΕ από την έναρξη του πολέμου του 2022. Παρά αυτή την υποστήριξη, η προθυμία του Προέδρου Ζελένσκι να αποξενώσει την ΕΕ είναι μπερδεμένη.

Η έκκλησή του για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία δείχνει την προθυμία της Ουκρανίας να διατηρήσει τους δεσμούς, ωστόσο, η μεταβαλλόμενη παγκόσμια δυναμική περιορίζει την επιρροή της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail