Το προτεινόμενο εμπάργκο του Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις αγορές πετρελαίου

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τα ισλαμικά μέλη του ΟΠΕΚ να σταματήσουν αμέσως τις εξαγωγές πετρελαίου προς το Ισραήλ. Δεδομένου ότι το Ισραήλ δεν αγοράζει ουσιαστικά κανένα από τα πετρέλαιά του από τα ισλαμικά μέλη του ΟΠΕΚ - αγοράζοντας αντ' αυτού κυρίως από το Αζερμπαϊτζάν, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Νιγηρία και την Αγκόλα - αυτή η απειλή φαίνεται από μόνη της κάπως περίεργη. Αλλά αυτή δεν είναι η πραγματική απειλή που διατυπώνεται από τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν, με την πλήρη υποστήριξη των πρακτικών φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 - του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC). 

Simon Watkins - oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πραγματική απειλή είναι πως το Ιράν επιδιώκει ένα πλήρες εμπάργκο πετρελαίου από όλα τα ισλαμικά κράτη μέλη του ΟΠΕΚ στις χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της ισλαμικής μαχητικής ομάδας Χαμάς. Η Σαουδική Αραβία έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα το 1973 για τον ίδιο ακριβώς λόγο - έναν πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ισλάμ, όπως επίσης προσπάθησε να τον παρουσιάσει - με καταστροφικά αποτελέσματα για τις τιμές του πετρελαίου, τις δυτικές οικονομίες και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές συμμαχίες για τις επόμενες δεκαετίες, όπως αναλύεται πλήρως στο νέο μου βιβλίο για τη νέα παγκόσμια τάξη της αγοράς πετρελαίου.

Πίσω στο 1973, αιγυπτιακές στρατιωτικές δυνάμεις μετακινήθηκαν στη χερσόνησο του Σινά, ενώ συριακές δυνάμεις μετακινήθηκαν στα Υψίπεδα του Γκολάν - δύο εδάφη που είχαν καταληφθεί από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967. 

Επιτιθέμενοι από πολλαπλά σημεία την ιερότερη ημέρα της εβραϊκής πίστης, το Γιομ Κιπούρ (η ίδια μέθοδος επίθεσης και θρησκευτική ημερομηνία με τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που χρησιμοποιήθηκε 50 χρόνια αργότερα), οι δύο αραβικές χώρες πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να αιφνιδιάσουν το Ισραήλ. Και το έκαναν, για λίγο τουλάχιστον, βρίσκοντας αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη από τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο και την Κούβα και ευρύτερη υποστήριξη από την Αλγερία, την Ιορδανία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Κουβέιτ, την Τυνησία και τη Βόρεια Κορέα. Ο πόλεμος έληξε στις 25 Οκτωβρίου 1973 με κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου την ίδια εποχή, όμως, τα μέλη του ΟΠΕΚ - καθώς και η Αίγυπτος, η Συρία και η Τυνησία - άρχισαν εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου προς τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Ολλανδία ως απάντηση στη συλλογική προμήθεια όπλων, πληροφοριών και υλικοτεχνικής υποστήριξης στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου μειώθηκαν, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε δραματικά, γεγονός που επιδεινώθηκε από τις σταδιακές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από τα μέλη του ΟΠΕΚ κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν επίσης, καθώς ιστορικά περίπου το 70 τοις εκατό τους αποτελείται από την τιμή του πετρελαίου. Μέχρι τη λήξη του εμπάργκο το Μάρτιο του 1974, η τιμή του πετρελαίου είχε αυξηθεί κατά περίπου 267%, από περίπου 3 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι (pb) σε σχεδόν 11 δολάρια ΗΠΑ pb. Αυτό, με τη σειρά του, φούντωσε τη φωτιά μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, ιδιαίτερα αισθητής στις χώρες της Δύσης που ήταν καθαροί εισαγωγείς πετρελαίου.

Κάποιοι αργότερα χαρακτήρισαν το εμπάργκο αποτυχία, καθώς δεν είχε ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να επιστρέψει όλα τα εδάφη που είχε κερδίσει στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Ωστόσο, υπό μια ευρύτερη έννοια, όπως αναλύεται επίσης διεξοδικά στο νέο μου βιβλίο για τη νέα τάξη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, ο ευρύτερος πόλεμος είχε κερδηθεί από τη Σαουδική Αραβία, τον ΟΠΕΚ και άλλα αραβικά κράτη με τη μετατόπιση της ισορροπίας δυνάμεων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου από τους μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου (κυρίως στη Δύση εκείνη την εποχή) στους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου (κυρίως στη Μέση Ανατολή εκείνη την εποχή). Η μετατόπιση αυτή συνοψίστηκε με ακρίβεια από τον τότε Σαουδάραβα Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Αποθεμάτων, Σεΐχη Αχμέντ Ζακί Γιαμανί, στον οποίο αποδόθηκε ευρέως η διαμόρφωση της στρατηγικής του εμπάργκο. Τόνισε πως οι επιπτώσεις του πετρελαϊκού εμπάργκο στην παγκόσμια οικονομία σηματοδότησαν μια θεμελιώδη μετατόπιση της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος μεταξύ των αναπτυσσόμενων εθνών που παρήγαγαν πετρέλαιο και των ανεπτυγμένων βιομηχανικών εθνών που το κατανάλωναν.

Το τέλος του πετρελαϊκού εμπάργκο το 1974 σηματοδότησε επίσης μια αποφασιστική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Μέσης Ανατολής. Από τον Απρίλιο περίπου του 1933 (όταν η αμερικανική Standard Oil κατέβαλε εφάπαξ ποσό 275.000 δολαρίων στη Σαουδική Αραβία - που ισοδυναμεί με περίπου 6,5 εκατομμύρια δολάρια το 2023 - για να εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για γεωτρήσεις σε ολόκληρο το Βασίλειο), η τύχη των πετρελαϊκών προμηθειών της Μέσης Ανατολής διέπονταν σε μεγάλο βαθμό από τα διάφορα επίσημα και ανεπίσημα δίκτυα με επίκεντρο τις δυτικές διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες (IOC), όπως ακριβώς είχε πει ο σεΐχης Γιαμανί.

Αυτό είχε αλλάξει μετά την άρση του εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Μάρτιο του 1974, αλλά, όπως αναλύεται επίσης διεξοδικά στο νέο μου βιβλίο για τη νέα τάξη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, υπό την καθοδήγηση του Χένρι Κίσινγκερ (Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από το 1969 έως το 1975 και Υπουργός Εξωτερικών από το 1973 έως το 1977) η νέα εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Μέσης Ανατολής είχε ως μοναδικό στόχο να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δε θα ήταν ποτέ ξανά όμηροι των πετρελαιοπαραγωγών της Μέσης Ανατολής. Η πολιτική αυτή, όπως αναλύεται πλήρως στο βιβλίο, ήταν μια παραλλαγή της τριγωνικής διπλωματίας που ο Κίσινγκερ είχε χρησιμοποιήσει με μεγάλη επιτυχία στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, με τη χρήση της "εποικοδομητικής ασάφειας" στη γλώσσα που χρησιμοποιούνταν στις συναλλαγές με τις εμπλεκόμενες χώρες. Εν ολίγοις, αυτό σήμαινε πως οι ΗΠΑ εμφανίζονταν να είναι στο πλευρό διαφόρων στοιχείων του αραβικού κόσμου αλλά, στην πραγματικότητα, προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες αδυναμίες τους για να στρέψουν το ένα εναντίον του άλλου. 

Παρόλο που αυτή η στρατηγική παρείχε επιτυχία για πολλές δεκαετίες, αμφισβητήθηκε πιο πρόσφατα από τη Ρωσία και στη συνέχεια από την Κίνα, με σημαντική επιτυχία στο να προσελκύσει αρκετές μεγάλες πετρελαϊκές χώρες της Μέσης Ανατολής από τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και να τις περάσουν στη δική τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι δύο χώρες-δυναμίτης της περιοχής - το Ιράν και η Σαουδική Αραβία - οι οποίες στις 10 Μαρτίου συμφώνησαν σε μια εκπληκτική ιστορική συμφωνία για την αποκατάσταση των σχέσεων, με τη μεσολάβηση αποκλειστικά της Κίνας.

Όπως είναι τώρα τα πράγματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί ένα στρατιωτικό ή διπλωματικό σφάλμα στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που μπορεί να οδηγήσει σε διεύρυνση της σύγκρουσης. Αυτό θα ήταν το τέλειο σημείο για το Ιράν να πιέσει για μια ταυτόχρονη διεύρυνση του εμπάργκο πετρελαίου μόνο στο Ισραήλ σε ένα ευρύτερο εμπάργκο που θα καλύπτει όλους τους υποστηρικτές του στη Δύση. Ήδη, στις 16 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε ότι το περιφερειακό δίκτυο των πολιτοφυλακών του θα ανοίξει "πολλαπλά μέτωπα" κατά του Ισραήλ, εάν οι επιθέσεις του συνεχίσουν να σκοτώνουν αμάχους στη Γάζα. Φαίνεται πολύ πιθανό πως το πρώτο νέο μέτωπο θα είναι η πλήρης ενεργοποίηση της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, στα βόρεια του Ισραήλ - μια πολύ καλά εξοπλισμένη πολεμική δύναμη 100.000 ανδρών που χρηματοδοτείται και εκπαιδεύεται από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν και επισκιάζει τις πολεμικές δυνατότητες της Χαμάς από κάθε άποψη. 

Το Ισραήλ έχει ήδη δηλώσει ότι η αποστολή του είναι να "εκμηδενίσει τη Χαμάς" και έχει ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στην Παλαιστίνη για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να το πετύχει. Επιπλέον, στις 21 Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, Nir Barkat, δήλωσε πως αν η Χεζμπολάχ συμμετάσχει πλήρως στον πόλεμο, τότε το Ισραήλ θα "κόψει το κεφάλι του φιδιού" και θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν. Ένα τρίτο μέτωπο θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το Ιράν, χρησιμοποιώντας το δικό του IRGC και τις στρατιωτικές δυνάμεις πληρεξουσίων που σταθμεύουν στη Συρία, στα βορειοανατολικά του Ισραήλ.

Πώς θα ήταν λοιπόν ένα ευρύτερο εμπάργκο πετρελαίου; Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια απώλεια της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου 6-8 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα - την οποία αναφέρει ως σενάριο "μεγάλης διαταραχής" συγκρίσιμο με την πετρελαϊκή κρίση του 1973 - θα είχε ως αποτέλεσμα μια αύξηση των τιμών κατά 56-75% σε 140 έως 157 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, μια διεύρυνση του εμπάργκο στο Ισραήλ από τα ισλαμικά μέλη του ΟΠΕΚ, όπως ζητά το Ιράν, θα οδηγούσε πιθανότατα σε πολύ μεγαλύτερη απώλεια της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου από ό,τι έχει υπολογίσει η Παγκόσμια Τράπεζα. Τα ισλαμικά μέλη του ΟΠΕΚ είναι η Αλγερία, με μέσο ρυθμό παραγωγής αργού πετρελαίου περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια (bpd), το Ιράν (3,4 εκατομμύρια bpd), το Ιράκ (4,1 εκατομμύρια bpd), το Κουβέιτ (2,5 εκατομμύρια bpd), η Λιβύη (1,2 εκατομμύρια bpd), η Σαουδική Αραβία (9 εκατομμύρια bpd) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (2,9 εκατομμύρια bpd). Το σύνολο αυτό ανέρχεται σε λίγο πάνω από 24 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα - ή περίπου το 30% - της τρέχουσας μέσης συνολικής παγκόσμιας παραγωγής των περίπου 80 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail