Μερικά γεγονότα για το Ιράν και την τρομοκρατία

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ — Το παρακάτω είναι ένα κομμάτι που δημοσίευσα στο blog του Pat Lang τον Ιανουάριο του 2020. Είναι λίγο παλιό, αλλά το κεντρικό σημείο του άρθρου ισχύει. Φοβάμαι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ πρόκειται να χτυπήσουν το Ιράν και δεν έχουν υπολογίσει σωστά τη βούληση και την ικανότητα του Ιράν να ανταποκριθεί. Εάν συμβεί αυτό, θα εξετάσουμε μια επικίνδυνη επέκταση των πολέμων που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη στην Ουκρανία και τη Γάζα]

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Όταν κυριαρχεί το συναίσθημα, τα γεγονότα της ημέρας δεν έχουν σημασία. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όταν μιλάμε για το Ιράν και την τρομοκρατία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να δηλώνουν ότι το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της τρομοκρατίας. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό είναι ψέμα. Συνειδητοποιώ πως το να αποκαλώ αυτόν τον ισχυρισμό ψέμα με εκθέτει σε κατηγορίες ότι είμαι απολογητής του Ιράν. Αλλά απλά κοιτάξτε τα γεγονότα.

Εδώ είναι ο πιο πρόσφατος ισχυρισμός του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με το Ιράν και την τρομοκρατία:

Το Ιράν παραμένει το χειρότερο κράτος χορηγός της τρομοκρατίας στον κόσμο. Το καθεστώς ξοδεύει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για να υποστηρίξει τρομοκρατικές ομάδες που χρησιμεύουν ως πληρεξούσιοι του και επεκτείνουν την κακοήθη επιρροή του σε όλο τον κόσμο. Η Τεχεράνη έχει χρηματοδοτήσει διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Έχει επίσης εμπλακεί σε δικές της τρομοκρατικές συνωμοσίες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Τον Ιανουάριο, οι γερμανικές αρχές ερεύνησαν 10 ύποπτους στελέχη της δύναμης Qods του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Το καλοκαίρι, οι αρχές στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία απέτρεψαν μια ιρανική συνωμοσία για βομβαρδισμό σε μια πολιτική συγκέντρωση κοντά στο Παρίσι της Γαλλίας. Τον Οκτώβριο, ένας Ιρανός πράκτορας συνελήφθη για σχεδίαση δολοφονίας στη Δανία και τον Δεκέμβριο, η Αλβανία απέλασε δύο Ιρανούς αξιωματούχους επειδή σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Επιπλέον, η Τεχεράνη συνέχισε να επιτρέπει σε ένα δίκτυο διευκόλυνσης της AQ να λειτουργεί στο Ιράν, το οποίο στέλνει μαχητές και χρήματα σε ζώνες συγκρούσεων στο Αφγανιστάν και τη Συρία, και έχει επεκτείνει το καταφύγιο σε μέλη της AQ που κατοικούν στη χώρα.

Παρατηρείτε τι απουσιάζει; Μια λίστα με συγκεκριμένες επιθέσεις που προκάλεσαν πραγματικά θύματα. Τα σχέδια και οι πλοκές δεν ταυτίζονται με τις πράξεις. Εάν η κακόβουλη επιρροή του Ιράν ήταν τόσο ισχυρή, θα μπορούσαμε να υποδείξουμε συγκεκριμένες επιθέσεις και συγκεκριμένα θύματα. Αλλά δε θα βρείτε αυτά τα γεγονότα στην έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ επειδή δεν υπάρχουν.

Το στατιστικό παράρτημα που περιγράφει λεπτομερώς τις επιθέσεις και τις υπεύθυνες ομάδες αναφέρει τα ακόλουθα:

Οι Ταλιμπάν ήταν υπεύθυνοι για 8.509 θανάτους και 4.943 τραυματισμούς, περίπου το 25 τοις εκατό των συνολικών απωλειών που αποδίδονται στην τρομοκρατία παγκοσμίως το 2018. Με 647 τρομοκρατικές επιθέσεις, το ISIS ήταν η επόμενη πιο ενεργή τρομοκρατική οργάνωση, υπεύθυνη για 3.585 θανάτους και 1.761 τραυματισμούς. Έχοντας πραγματοποιήσει 535 επιθέσεις, η al-Shabaab ήταν υπεύθυνη για 2.062 θανάτους και 1.278 τραυματισμούς. Η Μπόκο Χαράμ ήταν μεταξύ των πέντε κορυφαίων δραστών τρομοκρατών, με 220 περιστατικά, 1.311 θανάτους και 927 τραυματισμούς. Πρέπει να σημειωθεί πως οι τοπικές πηγές δεν κάνουν πάντα διαφοροποίηση μεταξύ Μπόκο Χαράμ και ISIS-Δυτικής Αφρικής.

Δεν έχει εντοπιστεί ούτε μία ομάδα που να συνδέεται με το Ιράν ή να υποστηρίζεται από το Ιράν. Δείτε αυτόν τον πίνακα από το στατιστικό παράρτημα:



Καμία Χεζμπολάχ και καμία Χαμάς. Εάν μια χώρα πρόκειται να «υποστηρίξει» την τρομοκρατία, τότε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα είναι κατά κύριο λόγο από σουνιτικές συνδεδεμένες ομάδες που έχουν δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και όχι με το Ιράν.

Η εξήγηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την ιρανική υποστήριξη στην τρομοκρατία αποκαλύπτει ποιο είναι το πραγματικό ζήτημα (παραθέτω την έκθεση του 2016, αλλά, αν διαβάσετε τις εκδόσεις του 2017 ή του 2018, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά):

Ορισμένο ως Κράτος Χορηγός της Τρομοκρατίας το 1984, το Ιράν συνέχισε τη δραστηριότητά του που σχετίζεται με την τρομοκρατία το 2016, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς τη Χεζμπολάχ, τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα και διάφορες ομάδες στη Συρία, το Ιράκ και σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Το Ιράν χρησιμοποίησε τη Δύναμη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC-QF) για να εφαρμόσει στόχους εξωτερικής πολιτικής, να παρέχει κάλυψη σε επιχειρήσεις πληροφοριών και να δημιουργήσει αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν έχει αναγνωρίσει τη συμμετοχή του IRGC-QF στις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία και το IRGC-QF είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός του Ιράν για την καλλιέργεια και την υποστήριξη τρομοκρατών στο εξωτερικό.

Το 2016, το Ιράν υποστήριξε διάφορες ιρακινές σιιτικές τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Kata'ib Hizballah, ως μέρος μιας προσπάθειας για την καταπολέμηση του ISIS στο Ιράκ και την ενίσχυση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Το Ιράν βλέπει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία ως κρίσιμο σύμμαχο και τη Συρία και το Ιράκ ως κρίσιμες οδούς για την προμήθεια όπλων στη Χεζμπολάχ, τον κύριο τρομοκρατικό εταίρο του Ιράν. Το Ιράν διευκόλυνε και εξανάγκασε, μέσω οικονομικών δελεασμών ή παραμονής, κυρίως σιίτες μαχητές από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν να συμμετάσχουν στη βάναυση καταστολή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Οι σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά κυρίως Σουνιτών πολιτών και οι ιρανικές δυνάμεις έχουν υποστηρίξει άμεσα τις επιχειρήσεις πολιτοφυλακής στη Συρία με τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναστατωμένες με το Ιράν επειδή απέτρεψαν τη μυστική δράση των ΗΠΑ στη Συρία. Ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, που βοήθησαν στην ανάφλεξη και την κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Γιατί; Οι Σαουδάραβες και οι Ισραηλινοί ανησυχούσαν όλο και περισσότερο το 2011 για την επέκταση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή. Και ποιος έδωσε τη δυνατότητα στο Ιράν να το κάνει αυτό; Εμείς. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν τον Σαντάμ Χουσεΐν και κατέστρεψαν το κίνημα των Μπααθ στο Ιράκ, η κυβέρνηση Μπους θεώρησε ότι ήταν μια περίεργη ιδέα να εγκαταστήσει τους Ιρακινούς Σιίτες σε ηγετικές θέσεις. Κανένας από τους βασικούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην αμερικανική πλευρά της εξίσωσης δεν εξέφρασε ενδοιασμούς σχετικά με το γεγονός ότι αυτοί οι Ιρακινοί πολιτικοί και στρατιωτικό προσωπικό είχαν μακροχρόνιες σχέσεις με το Ιράν, οι οποίες περιελάμβαναν οικονομική υποστήριξη.

Το Ιράν είχε επίσης μακροχρόνια σχέση με τη Συρία. Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον αποφάσισαν πως αν μπορούσαμε να εξαλείψουμε τον Μπασάρ Άσαντ, τον Σύριο ηγέτη, τότε θα αποδυναμώναμε το Ιράν. Αυτή ήταν μια πολιτική που υποστήριξαν πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, κυρίως ο John McCain και ο Lindsey Graham. Αλλά το σχέδιο για την αποδυνάμωση του Ιράν απέτυχε. Το Ιράν, μαζί με τη Ρωσία, ήρθαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Συρίας σε μια πλήρη εκστρατεία κατά της εξέγερσης. Το Ιράν, οι Ρώσοι και η συριακή κυβέρνηση πολεμούσαν ριζοσπάστες σουνίτες ισλαμιστές, πολλοί από τους οποίους χρηματοδοτούνταν από τη δυτική συμμαχία.

Η στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν προς την κυβέρνηση της Συρίας ταράζει ξεκάθαρα τους πολιτικούς των ΗΠΑ, αλλά δεν είναι «τρομοκρατία». Είναι καθαρή αντιεξέγερση.

Η Wikipedia προσφέρει πρόσθετα στοιχεία σχετικά με την πραγματική φύση της διεθνούς τρομοκρατίας. Εξέτασα τους καταλόγους των περιστατικών, οι οποίοι περιλαμβάνουν την περιγραφή των επιθέσεων, τους δράστες και τον αριθμό των θυμάτων για το 2016-2018. Μπόρεσα μόνο να βάλω τα περιστατικά του 2016 σε ένα υπολογιστικό φύλλο. Εδώ είναι τα πραγματικά γεγονότα.

Το 2016 σημειώθηκαν επτά τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν τουλάχιστον 100 θύματα. Όλες αποδίδονταν στο ISIL, γνωστό και ως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε. Κανένας δε συνδέθηκε με το Ιράν ή με οποιαδήποτε ομάδα που λάμβανε οικονομική υποστήριξη από το Ιράν. Το 2016 σημειώθηκαν συνολικά 1753 τρομοκρατικές επιθέσεις και τουλάχιστον 15.993 θάνατοι.

Ακολουθεί η μηνιαία ανάλυση για το 2016:

Ιανουάριος —105 τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 1.351 ανθρώπων. Δεν υπήρξαν επιθέσεις που να συνδέονται με την Καταΐμπ Χεζμπολάχ, τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ. Οι επτά επιθέσεις στο Ισραήλ που άφησαν 7 νεκρούς αποδίδονται σε έναν «παλαιστίνιο» μοναχικό λύκο.

Φεβρουάριος —72 επιθέσεις που άφησαν 1075 νεκρούς. Δεν υπήρξαν επιθέσεις που να συνδέονται με την Καταΐμπ Χεζμπολάχ, τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ. Υπήρξαν επτά επιθέσεις και 3 νεκροί που αποδίδονται σε Παλαιστίνιους «μοναχικούς λύκους».

Μάρτιος —112 επιθέσεις με τουλάχιστον 778 νεκρούς. Δεν υπήρξαν επιθέσεις που να συνδέονται με την Καταΐμπ Χεζμπολάχ, τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ. Υπήρξαν 13 επιθέσεις στο Ισραήλ που προσδιορίστηκαν ως Παλαιστίνιοι «μοναχικοί λύκοι». Δεν υπάρχουν σημαντικές ισραηλινές απώλειες.

Απρίλιος —152 επιθέσεις που προκάλεσαν τουλάχιστον 1012 θανάτους. Δεν υπήρξαν επιθέσεις που να συνδέονται με την Καταΐμπ Χεζμπολάχ, τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ.

Μάιος —202 επιθέσεις με τουλάχιστον 1600 νεκρούς. Δεν υπήρξαν επιθέσεις που να συνδέονται με την Καταΐμπ Χεζμπολάχ, τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ.

Ιούνιος —187 επιθέσεις και τουλάχιστον 1693 θάνατοι. Δεν υπήρξαν επιθέσεις που να συνδέονται με την Καταΐμπ Χεζμπολάχ, τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ.

Ιούλιος —187 επιθέσεις με τουλάχιστον 1684 θανάτους. Δεν υπήρξαν επιθέσεις που να συνδέονται με την Καταΐμπ Χεζμπολάχ, τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ.

Αύγουστος —139 τρομοκρατικές επιθέσεις με αποτέλεσμα 1224 νεκρούς. Δεν υπήρξαν επιθέσεις που να συνδέονται με την Καταΐμπ Χεζμπολάχ, τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ.

Σεπτέμβριος —128 τρομοκρατικές επιθέσεις, που προκάλεσαν τουλάχιστον 849 θανάτους. Δεν υπήρξαν επιθέσεις που να συνδέονται με την Καταΐμπ Χεζμπολάχ, τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ.

Οκτώβριος —166 τρομοκρατικές επιθέσεις και τουλάχιστον 2139 θάνατοι. Δεν υπήρξαν επιθέσεις που να συνδέονται με την Καταΐμπ Χεζμπολάχ, τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ.

Νοέμβριος —153 τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν τουλάχιστον 1446. Δεν υπήρξαν επιθέσεις που να συνδέονται με την Κατάιμπ Χεζμπολάχ, τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ.

Δεκέμβριος —147 τρομοκρατικές επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 930 θανάτους. Δεν υπήρξαν επιθέσεις που να συνδέονται με την Καταΐμπ Χεζμπολάχ, τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχίζει να επιμένει ότι το Ιράν παρέχει έμμεση υποστήριξη στην Αλ Κάιντα. Αυτό είναι σκέτη ανοησία. Το Ιράν πολεμά και σκοτώνει δυνάμεις της Αλ Κάιντα μέσα στη Συρία. Δεν έχουν ιδεολογική συγγένεια με την Αλ Κάιντα.

Εύχομαι ο αμερικανικός λαός να αφιερώσει χρόνο για να ενημερωθεί σχετικά με την πραγματική φύση και την έκταση της «διεθνούς τρομοκρατίας». Υπήρξε μια εποχή στη δεκαετία του 1980 όταν το Ιράν ήταν πολύ ενεργό στη χρήση της τρομοκρατίας ως όπλο για να επιτεθεί σε στρατιωτικούς και διπλωματικούς στόχους των ΗΠΑ. Αλλά ακόμη και αυτές οι επιθέσεις επικεντρώθηκαν σε περιοχές όπου διακυβεύονταν τα εθνικά συμφέροντα του Ιράν. Δε δικαιολογώ ούτε υποστηρίζω τις ενέργειές τους. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε πως η τρομοκρατία συνήθως έχει ένα πλαίσιο. Δεν είναι οι πράξεις ενός ψυχικά άρρωστου ατόμου που είναι θυμωμένο και επιτίθεται στον πλησιέστερο διαθέσιμο στόχο. Αυτές οι επιθέσεις ήταν προγραμματισμένες και πολύ υπολογισμένες.

Το πραγματικό ζήτημα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι αν μπορούμε ή όχι να σταματήσουμε την επέκταση της επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Αυτό παραμένει μια σημαντική ανησυχία για το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ στοιχηματίζουν ότι η απομόνωση του Ιράν διπλωματικά, η αύξηση της οικονομικής πίεσης και η χρήση λίγης στρατιωτικής ισχύος θα ενεργοποιήσει κατά κάποιο τρόπο την αντιπολίτευση του καθεστώτος και θα οδηγήσει στην ανατροπή των Μουλάδων. Δοκιμάσαμε την ίδια πολιτική με την Κούβα. Δε λειτούργησε εκεί και πιθανότατα δε θα λειτουργήσει τώρα στο Ιράν.

Το Ιράν έχει επιλογές και τις επιδιώκει επιθετικά. Η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες αντιμετωπίζουν τον δικό τους εκφοβισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήδη βοηθούν το Ιράν να αλλάξει την στάση της κυβέρνησης Τραμπ. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική άσκηση. Οι Ιρανοί ήταν πολύ ξεκάθαροι σχετικά με την άποψή τους για αυτή τη συνεργασία:

«Το πιο σημαντικό επίτευγμα αυτών των ασκήσεων . . . είναι αυτό το μήνυμα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν μπορεί να απομονωθεί», είπε ο αντιναύαρχος Gholamreza Tahani, αναπληρωτής διοικητής του ναυτικού. «Αυτές οι ασκήσεις δείχνουν πως οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας έχουν φτάσει σε νέο υψηλό επίπεδο, ενώ αυτή η τάση θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια».

Η Κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να σταματήσει με τις νηπιακές ατάκες της για το Ιράν και την τρομοκρατία. Τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην περιοχή έχουν ελάχιστη σχέση με την τρομοκρατία. Οι πολιτικές και οι ενέργειές μας έναντι του Ιράν επιταχύνουν τη συνεργασία τους με την Κίνα και τη Ρωσία, χωρίς να τη μειώνουν. Δεν νομίζω ότι αυτό εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών ή των συμμάχων μας στη Μέση Ανατολή.

[ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΟΣ — Θέλει κανείς να υποστηρίξει ότι το συμπέρασμά μου στην προηγούμενη παράγραφο ήταν λάθος; ]

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail