Ο Λίβανος θα μπορούσε να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο κατά του Ισραήλ πολύ σύντομα

Στο τρέχον σενάριο, ο αραβικός κόσμος καταδικάζει έντονα τις ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τη σύγκρουσή του με τη Χαμάς. Χώρες όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και άλλες απαίτησαν την άμεση διακοπή του πολέμου του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, παρόλο που ήταν η Χαμάς που ξεκίνησε τις εχθροπραξίες. Απειλές για άνοιγμα δεύτερου πολεμικού μετώπου διατυπώνονται, αν και η πιθανότητα ενός τέτοιου γεγονότος παραμένει χαμηλή.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Λίβανος, αντίθετα, παρουσιάζει μια μοναδική κατάσταση. Με βάσιμους λόγους, θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία να επιτεθεί στο Ισραήλ, θέτοντας το υπόβαθρο για μια πιθανή κλιμάκωση. Ο πόλεμος Ισραήλ-Γάζας, που συνεχίστηκε για περίπου ένα μήνα, ξεκίνησε όταν οι δυνάμεις της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ, παίρνοντας ομήρους και με αποτέλεσμα το θάνατο 50 ατόμων.

Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και θύματα, συνολικά 6000. Το Ισραήλ προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη Γάζα, αλλά πολλοί επέλεξαν να παραμείνουν. Εν μέσω διεθνούς καταδίκης, το Ιράν απείλησε να καταστρέψει το λιμάνι της Χάιφα, αντανακλώντας την οργή του αραβικού κόσμου.

Ενώ η πιθανότητα ενός ενιαίου αραβικού μετώπου κατά του Ισραήλ παραμένει μακρινή, ο Λίβανος ξεχωρίζει ως δυνητικός επιτιθέμενος, ενδεχομένως κλιμακώνοντας περαιτέρω την κατάσταση. Η σύγκρουση συνεχίζεται, με την ένταση να είναι υψηλή και η διεθνής κοινότητα να παρακολουθεί στενά την κατάσταση για τυχόν εξελίξεις.

Ισραήλ vs Λίβανος: Μια πραγματική πιθανότητα

Ο Λίβανος τραβάει την προσοχή στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας για πολλούς επιτακτικούς λόγους. Πρώτον, η Χεζμπολάχ, η τρομοκρατική ομάδα με έδρα το Λίβανο, έχει υποσχεθεί αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για τις ενέργειές του με τη Χαμάς, δημιουργώντας μια ασταθή κατάσταση. Δεύτερον, ο Λίβανος έχει στρατηγικά συμφέροντα στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ισραήλ, γεγονός που οδηγεί σε θαλάσσια διαμάχη για τα κοιτάσματα Karish και Qana.

Αν θυμάται κανείς, οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου κλιμακώθηκαν όταν η Χεζμπολάχ, που φέρεται να έχει 100.000 στρατεύματα ετοιμοπόλεμα, δεσμεύτηκε να διαφυλάξει τα δικαιώματα του Λιβάνου στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι Ισραηλινοί ηγέτες, από τον πρώην πρωθυπουργό Yair Lapid που απειλούσε το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό μέχρι τον Benny Gantz που προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες για το Λίβανο, ενέτειναν την ατμόσφαιρα.

Η σύγκρουση έφτασε σε ένα κρίσιμο σημείο καθώς οι διαπραγματεύσεις έφτασαν στο όριο, αυξάνοντας τους φόβους για στρατιωτική κλιμάκωση. Η διαφαινόμενη απειλή στρατιωτικής δράσης είτε από το Ισραήλ είτε από τη Χεζμπολάχ κράτησε τη διεθνή κοινότητα σε αιχμή.

Ωστόσο, προέκυψε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, εκτονώνοντας προσωρινά την κατάσταση. Η εμπλοκή του Λιβάνου στη σύγκρουση υπογραμμίζει τις δυνατότητές του να αλλάξει σημαντικά την περιφερειακή δυναμική. Οι συνεχιζόμενες εντάσεις, οι περίπλοκες διαπραγματεύσεις και η λεπτή ισορροπία που διατηρεί η διεθνής διπλωματία καθιστούν το Λίβανο κομβικό σημείο για τους παγκόσμιους παρατηρητές.

Όχι ενέργεια, αλλά ελιξίριο: Εξηγείται ο όρκος του Λιβάνου να συντρίψει το Ισραήλ

Ο Λίβανος θεωρεί το ζήτημα Karish και Qana ως ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή του λόγω των δεινών οικονομικών συνθηκών. Με περίπου το 80% του πληθυσμού του να ζει σε συνθήκες φτώχειας, το έθνος αντιμετωπίζει συνεχείς διακοπές ρεύματος, αυξανόμενη εγκληματικότητα και πολιτικές αναταραχές.

Τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα έχουν γίνει σπάνια, ωθώντας ορισμένους να ψάχνουν σε κάδους σκουπιδιών ή να παλεύουν για ψωμί. Σε αυτό το πλαίσιο, ο έλεγχος ενός πιθανού κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρείται κρίσιμος για την οικονομική αναζωογόνηση και σταθερότητα του Λιβάνου. 

 

Πηγή: Offshore Technology

Αυτός ο αγώνας εντείνεται καθώς το Ισραήλ, οικονομικά πιο σταθερό, αντιστέκεται στο να θέσει σε κίνδυνο τον έλεγχό του σε αυτά τα ύδατα. Για τη Βηρυτό, η πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους δεν αφορά μόνο την οικονομική ευημερία, είναι θέμα ζωής και θανάτου, προσφέροντας σανίδα σωτηρίας εν μέσω εκτεταμένης φτώχειας και κακουχιών.

Η υπόσχεση του Λιβάνου να επιτεθεί στο Ισραήλ προσθέτει μια ανησυχητική διάσταση. Εάν ο Λίβανος ακολουθήσει, είναι πιθανό να στοχεύσει τα αμφισβητούμενα πεδία Karish και Qana, αυξάνοντας το διακύβευμα. Το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές νέες προκλήσεις που θέτουν οι αντίπαλοί του.

Η προοπτική μιας σύγκρουσης Λιβάνου-Ισραήλ διαφαίνεται, με μεγάλες πιθανότητες κλιμάκωσης. Η κατάσταση απαιτεί προσεκτικό έλεγχο, καθώς τυχόν επιθετικές κινήσεις του Λιβάνου θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την περιφερειακή δυναμική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail