Οι Ισραηλινοί μπορεί να ρωτήσουν ποιοι είναι οι πραγματικοί όμηροι: η Χαμάς ή το καθεστώς Νετανιάχου;

Photo: Social media
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο προωθούν μια περιορισμένη χερσαία εισβολή στη Γάζα – παρόλο που αυτό θα σημάνει καταστροφή για χιλιάδες ακόμη αθώες ζωές, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 Ισραηλινών ομήρων.

Finian Cunningham - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να προσπαθεί να καθυστερήσει το δραστικό ελιγμό για να δώσει περισσότερες ευκαιρίες για διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων. Αλλά ο Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο οδηγούνται από τον ιδεολογικό τους φανατισμό και την ανάγκη να σώσουν την εικόνα τους.

Από τις επιθέσεις στο Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο κόσμος περίμενε μια χερσαία εισβολή από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας. Πάνω από 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών της Χαμάς. Υπολογίζεται ότι 230 όμηροι συνελήφθησαν από τους μαχητές πίσω στη Γάζα όπου κρατούνται σε μυστικές τοποθεσίες πιθανώς σε ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων.

Τρεις εβδομάδες έντονων αεροπορικών βομβαρδισμών της παλαιστινιακής παράκτιας επικράτειας έχουν προκαλέσει άνευ προηγουμένου θάνατο και καταστροφή στη Γάζα. Πάνω από 8.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί με το 70% του απολογισμού να αφορά γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σύμφωνα με τους υγειονομικούς αξιωματούχους της Γάζας.

Η κατάσταση των ομήρων δημιουργεί ένα δίλημμα για τον Νετανιάχου. Προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους Ισραηλινούς πως το «δεύτερο στάδιο» του «πολέμου κατά της Χαμάς» – δηλαδή η χερσαία εισβολή – θα επιτύχει τόσο τους στόχους της νίκης της Χαμάς όσο και τη διάσωση των ομήρων.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός ηγέτης και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο εξαπατούν κυνικά το λαό τους. Εάν ο Ισραηλινός Στρατός προχωρήσει περαιτέρω στην επίγεια επιχείρηση του, οι όμηροι πιθανότατα θα πεθάνουν.

Ήδη εκπρόσωποι της Χαμάς έχουν υποστηρίξει ότι 50 όμηροι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ανηλεών αεροπορικών επιδρομών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Η Χαμάς απελευθέρωσε τέσσερις από τους ομήρους για ανθρωπιστικούς λόγους.

Οι σκληρές πυρομαχίες που αναμένονται ανάμεσα στα ερείπια της Γάζας και σε όλο το λαβύρινθο των τούνελ δεν προοιωνίζονται καλά σημάδια για την ασφαλή επιστροφή των υπόλοιπων αιχμαλώτων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οικογένειες των ομήρων και πολλοί υποστηρικτές του ισραηλινού κοινού καλούν τον Νετανιάχου να εγκαταλείψει τη χερσαία επιχείρηση και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή κρατουμένων.

Αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν προσφέρει την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την ελευθερία όλων των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται από τους Ισραηλινούς. Οι Ισραηλινοί συνέλαβαν περίπου 5.000 Παλαιστίνιους πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αριθμός αυξήθηκε δραματικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες λόγω μιας κατασταλτικής πολιτικής αντιποίνων από το ισραηλινό κράτος. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι στον άλλο θύλακα της Κατεχόμενης Δυτικής Όχθης έχουν τεθεί υπό κράτηση υπό έκτακτες εξουσίες.

Οι ισραηλινές οικογένειες θυμώνουν όλο και περισσότερο με τον τρόπο που ο Νετανιάχου και οι υπουργοί του χειρίζονται την κρίση. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο έξω από το υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ. Ένας γονέας απαίτησε: «Θέλουμε όλους αυτούς [τους ομήρους] πίσω μαζί μας σήμερα. Θέλουμε εσείς, το Υπουργικό Συμβούλιο, η κυβέρνηση, να φανταστείτε ότι αυτά είναι τα παιδιά σας».

Πολλοί Ισραηλινοί έχουν επισημάνει πώς οι γιοι του Νετανιάχου, Γιάιρ και Αβνέρ, απέφυγαν ανεξήγητα τις στρατιωτικές κλήσεις κατά τη διάρκεια της λεγόμενης κατάστασης πολέμου που κήρυξε το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο μεγαλύτερος γιος του Νετανιάχου, Γιάιρ (32) βρίσκεται σε παρατεταμένες διακοπές στο Μαϊάμι από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Άλλοι είναι αγανακτισμένοι με τη φαινομενικά σκληρή στάση απέναντι στις οικογένειες. «Αισθάνονται σαν να έχουν μείνει πίσω και κανείς δε νοιάζεται πραγματικά για αυτούς», είπε ο Miki Haimovitz, πρώην βουλευτής. «Κανείς δεν εξηγεί τι συμβαίνει», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Associated Press.

Ένας άλλος βουλευτής, ο Ofer Cassif, είπε στο Strategic Culture Foundation πως η κυβέρνηση Νετανιάχου εντείνει τις δυνάμεις καταστολής ενάντια σε κάθε μορφή αντίθεσης στις στρατιωτικές πολιτικές και τις πολιτικές ασφαλείας της.

Ο Cassif λέει ότι οι δημόσιες συναντήσεις σε όλο το Ισραήλ απαγορεύονται για όποιες ομάδες ζητούν να τερματιστεί η βία και να επικρατήσουν οι διαπραγματεύσεις. Λέει ότι η δίωξη είναι ιδιαίτερα έντονη κατά των Παλαιστινίων που ζουν στο ισραηλινό έδαφος. Ωστόσο, όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων που μιλούν ανοιχτά κατά του πολέμου, ενδέχεται να κατηγορηθούν ως «τρομοκράτες».

Σε μια δήλωση, ο Cassif, μέλος του κοινοβουλίου (Κνεσέτ) του κόμματος Hadash είπε: «Ο Νετανιάχου και οι κακοποιοί του χρησιμοποιούν το προπέτασμα καπνού του πολέμου για να επιβάλουν στρατιωτικό νόμο στους Ισραηλινούς πολίτες, κυρίως Παλαιστίνιους: οι διαδηλώσεις απαγορεύονται και μπορούν τώρα να απαντώνται με πραγματικά πυρά, εργαζόμενοι και φοιτητές τίθενται σε αναστολή και οι αντιφρονούντες διώκονται για αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο. Παρακαλώ τον κόσμο – η υποστήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης δεν είναι υποστήριξη του ισραηλινού λαού – υποστηρίζει τον φασισμό, τον θάνατο και τη δικτατορία. Εάν θέλετε να βοηθήσετε τον ισραηλινό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή – υποστηρίξτε το κίνημα της ειρήνης, όχι τους πολεμοκάπηλους που διεξήγαγαν πόλεμο εναντίον του λαού τους».

Παρά την καταστολή, δημιουργείται ένα κύμα δημόσιας αντιπολίτευσης εναντίον του Νετανιάχου και της κυβέρνησης του συνασπισμού, που περιλαμβάνει ακραίους Σιωνιστές όπως ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich και ο υπουργός Εσωτερικών Itamar Ben-Gvir.

Πέρυσι, ο Νετανιάχου εξέπληξε τη μαζική αντίθεση σε αυτό που θεωρήθηκε από το κοινό ως αρπαγή δικτατορικών εξουσιών στο πλαίσιο της λεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος του κράτους. Ο Νετανιάχου έχει αποφύγει τη δικαστική δίωξη για αρκετές υποθέσεις διαφθοράς, παρατείνοντας τον χρόνο του στο πολιτικό αξίωμα. Το έκανε αυτό συνάπτοντας μια συμφωνία με εξτρεμιστές που ήθελαν εδώ και καιρό να εξαλείψουν υπολειπόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη για να εκπληρώσουν ένα σιωνιστικό σχέδιο σχηματισμού του «Eretz Israel» (Μεγάλου Ισραήλ).

Όταν έγιναν οι δολοφονίες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, πολλοί Ισραηλινοί αρχικά συσπειρώθηκαν πίσω από τον Νετανιάχου και το Πολεμικό του Υπουργικό Συμβούλιο.

Όμως, παρά το κατασταλτικό κλίμα στο Ισραήλ, πολλοί άνθρωποι κάνουν τώρα ερωτήσεις στον Νετανιάχου και το καθεστώς του. Πώς ήταν δυνατή μια τέτοια αποτυχία ασφαλείας στις 7 Οκτωβρίου; Ο Νετανιάχου, ως πονηρός και ολισθηρός χαρακτήρας που είναι, προσπάθησε να εξοντώσει την στρατιωτική του ομάδα μόνο για να μην του αντεπιτεθούν.

Σε ακραία υπεραντιστάθμιση για την αποτυχία, ο Νετανιάχου και το φανατικό υπουργικό συμβούλιο του πηγαίνουν σκληρά στη Γάζα για να επιδείξουν δύναμη, ανεξάρτητα από τα αθώα βάσανα και τα αυξανόμενα εγκλήματα πολέμου. Προφανώς και η μοίρα των Ισραηλινών ομήρων είναι αδιάφορη.

Η εγκληματική απερισκεψία του Νετανιάχου και του καθεστώτος του θα ανακάμψει με εκδίκηση. Περισσότεροι από τους μισούς ομήρους που κρατά η Χαμάς είναι αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών και Βρετανών πολιτών.

Ο θάνατος και η καταστροφή στη Γάζα θα μπορούσαν να σταματήσουν αμέσως εάν το Ισραήλ συμμορφωθεί με την έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για άμεση κατάπαυση του πυρός. Όμως, διαβολικά, οι Παλαιστίνιοι, οι Ισραηλινοί και μάλιστα η ευρύτερη περιοχή κρατούνται όμηροι ενός ψυχοπαθούς καθεστώτος με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail