"Τρομοκρατική" οικονομία: Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια νέα οικονομική καταστροφή για όλο τον κόσμο

RT
Υπάρχει ένα ρητό που έχει γίνει ουσιαστικά αξίωμα: η αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ είναι η βαθύτερη και πιο ρευστή στον κόσμο. Και ένα επακόλουθο αυτού είναι: Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ είναι "χωρίς ρίσκο".

Henry Johnston - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Αυτοί οι κάποτε δεδομένοι πυλώνες της αιώνιας αλήθειας φαίνονται τρομερά ασταθείς. Οι τεκτονικές πλάκες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θροΐζουν όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, αλλά οι κλυδωνισμοί έρχονται τώρα πιο συχνά. Στην καρδιά αυτού του όλο και πιο εύθραυστου και δυσλειτουργικού συστήματος βρίσκεται η αγορά του αμερικανικού Δημοσίου.

Όλοι έχουν παρατηρήσει την απότομη άνοδο των αποδόσεων τους τελευταίους μήνες. Στις αρχές Οκτωβρίου, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έφτασε σχεδόν στο 5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών. Αυτό είναι, φυσικά, απολύτως κατανοητό: οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι κάτι περισσότερο από μια εκδήλωση των αντιξοοτήτων των ιδιότροπων αγορών.

Καθώς οι ξένοι αγοραστές αμερικανικών κρατικών ομολόγων στερεύουν και η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει αστρονομικά ελλείμματα σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων, η αγορά κρατικών ομολόγων δέχεται όλο και μεγαλύτερη πίεση και εμφανίζει όλο και περισσότερα σημάδια δυσλειτουργίας. Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι δύσκολο να υπερτιμηθούν.

Πού έχουν πάει όλοι οι ξένοι;

Υπήρξε μια εποχή που τα κρατικά ομόλογα αποτελούσαν ουσιαστικά το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν των ΗΠΑ και χρησίμευαν ως ο μηχανισμός για το είδος του συστήματος χρηματοδότησης των προμηθευτών σε μακροοικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά και ενέργεια από τον υπόλοιπο κόσμο σε αντάλλαγμα για δολάρια - και αυτά τα δολάρια ανακυκλώνονταν υποχρεωτικά πίσω σε κρατικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος των ΗΠΑ. 

Όταν τα ελλείμματα άρχισαν να αυξάνονται τη δεκαετία του 1980 υπό τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν, πολλοί αναρωτήθηκαν πώς θα χρηματοδοτούνταν. Όμως, από τα μέσα της δεκαετίας εκείνης, ξένες κεντρικές τράπεζες -κυρίως οι ιαπωνικές- έκαναν την εμφάνισή τους και άρχισαν να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Την περίοδο 1986-2002, οι ξένες κεντρικές τράπεζες αγόρασαν το 28-30% του συνόλου των συνολικών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ που εκδόθηκαν. Από το 2002-2014, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) είχε γίνει ο κύριος αγοραστής και το ποσοστό των ξένων αγορών έφτασε το επιβλητικό 53%.

Από το 2014, το ποσοστό αυτό είναι αρνητικό 4%, πράγμα που σημαίνει πως οι ξένες κεντρικές τράπεζες σταμάτησαν να αγοράζουν σε καθαρή βάση, ενώ τα ελλείμματα των ΗΠΑ συνέχισαν να αυξάνονται. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή τη μετατόπιση. Μεγάλη προσοχή δόθηκε στην πρώτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας το 2014 και στο ότι η Μόσχα ξεκίνησε στη συνέχεια την πορεία αποεπένδυσης από το δολάριο - μια διαδικασία που το Πεκίνο παρακολουθούσε στενά. Υπήρχε όμως και μια βαθύτερη συνειδητοποίηση σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ δε θα ήθελαν ή δε θα μπορούσαν πλέον να διαχειριστούν το δολάριο προς το συμφέρον του κόσμου.

Όταν η Fed εξαπέλυσε το πρωτοφανές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο του 2009, ο πρόεδρος Μπεν Μπερνάνκι παραδέχτηκε ότι είχε "περάσει τον Ρουβίκωνα". Πέντε ημέρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος, ο Zhou Xiaochuan, ο διοικητής της PBoC, δημοσίευσε μια λευκή βίβλο με τον όχι και τόσο διακριτικό τίτλο "Μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος", ζητώντας την αναμόρφωση του μεταπολεμικού πλαισίου. Μέχρι το 2014, έχοντας παρακολουθήσει τη Fed να τετραπλασιάζει τον ισολογισμό της σε περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, η Κίνα έλαβε την στρατηγική απόφαση να σταματήσει να προσθέτει στο χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου της. Ο επιπόλαιος χαρακτήρας με τον οποίο οι Αμερικανοί τύπωναν χρήμα για καθαρά εγχώριους λόγους - υποτιμώντας έτσι εμμέσως το υπάρχον χρέος του οποίου η Κίνα κατείχε μεγάλο μέρος - σίγουρα δεν άρεσε στο Πεκίνο.

Chinese purchases of US Treasuries peaked in 2014 and have been declining since -  Source: Ycharts.com

Αν το 2014 σηματοδότησε κάτι σαν σταυροδρόμι για την ξένη ζήτηση για κρατικά ομόλογα, ήταν επίσης όταν -και αυτό σίγουρα δεν πρέπει να θεωρηθεί σύμπτωση- οι ΗΠΑ υιοθέτησαν έναν κανόνα που υποχρέωνε τις μεγάλες τράπεζες να διατηρούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας. Ένα μεγάλο μέρος αυτών θα ήταν φυσικά τα κρατικά ομόλογα. Φαινομενικά, αυτό έγινε για να διασφαλιστεί πως οι συστημικά σημαντικές τράπεζες είχαν επαρκή ρευστότητα σε ένα βραχυπρόθεσμο σενάριο πίεσης. Είχε όμως ως αποτέλεσμα να αναγκάσει τις τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα κρατικά ομόλογα - ακριβώς την στιγμή που οι μεγάλες ξένες κεντρικές τράπεζες απέφευγαν.

Η πρώτη υποψία προβλήματος ρευστότητας

Παρεμπιπτόντως, ήταν επίσης το 2014 όταν άρχισαν να εξετάζονται για πρώτη φορά τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά του Δημοσίου. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς, η αγορά συγκλονίστηκε χωρίς προφανή αιτία, κάτι που τελικά απορρίφθηκε ως ένα απλό "flash rally".

Στην πορεία υπήρξαν και αρκετοί άλλοι σημαντικοί κλυδωνισμοί - η ξαφνική κρίση των ρέπος το Σεπτέμβριο του 2019, η κατάσχεση της αγοράς του Δημοσίου το Μάρτιο του 2022 και το σπάσιμο της αγοράς Gilt του Ηνωμένου Βασιλείου το φθινόπωρο του 2022, το οποίο είχε αντίκτυπο στην αγορά του Δημοσίου, αλλά θα προχωρήσουμε γρήγορα στο 2022.

Η πιο άσχημη έξαρση του πληθωρισμού εδώ και τέσσερις δεκαετίες είχε αναγκάσει τη Fed να αυξήσει απότομα τα επιτόκια. Τα υψηλότερα επιτόκια ώθησαν τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα πάνω, και δεδομένου ότι οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις αποδόσεις, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα υπέστησαν απώλειες. Πολλές αμερικανικές τράπεζες βρέθηκαν σε βαθιά αδυναμία πληρωμής στις θέσεις τους σε κρατικά ομόλογα, γεγονός που δεν έπαιξε καθόλου μικρό ρόλο στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank νωρίτερα φέτος. Υπήρχαν πολλοί συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους κατέρρευσε η συγκεκριμένη τράπεζα - η πρακτικά ανύπαρκτη διαχείριση κινδύνου ήταν ένας από αυτούς - αλλά αυτό που αποκάλυψε το επεισόδιο είναι πως πολλές τράπεζες κάθονταν σε μεγάλες μη πραγματοποιημένες ζημίες στις θέσεις τους στο Δημόσιο.

Καθώς οι καταθέτες ζητούσαν τα χρήματά τους πίσω -τόσο για το φόβο της χρεοκοπίας των τραπεζών όσο και για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς με υψηλότερη απόδοση- οι τράπεζες θα έπρεπε να πουλήσουν τα υποβαθμισμένα κρατικά ομόλογά τους σε μια ταχέως επιδεινούμενη αγορά, όπου οι προσφορές θα ήταν λίγες.

Ωστόσο, διαισθανόμενοι αναμφίβολα την ευθραυστότητα ολόκληρου του συστήματος και μη θέλοντας μια πλήρη κατάρρευση επί των ημερών τους, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να δράσουν - και έδρασαν αποφασιστικά.

Αναπτύσσοντας ένα ακόμη ακρωνύμιο

Αλλά τι ακριβώς έκαναν; Θεσμοθέτησαν άλλο ένα από αυτά τα προγράμματα διάσωσης με ακρωνύμια, αυτό που ονομάζεται Bank Term Funding Program (BTFP). Σε μια εποχή που η Fed προσπαθούσε να αυστηροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσθέσει ρευστότητα στην αγορά, αποδεικνύοντας έτσι (λες και υπήρχε αμφιβολία) ότι η ρητορική μάτσο της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού εκτείνεται μόνο μέχρι το σημείο όπου αρχίζει η δυσλειτουργία της αγοράς.

Το BTFP επέτρεπε στις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε μονοετή δάνεια από τη Fed με την ανάρτηση ομολόγων. Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο σε αυτό - αρκετά συνηθισμένα πράγματα. Αλλά η τιμολόγηση είναι αυτή που εγείρει ερωτηματικά. Αντί να ακολουθηθεί η συνήθης πρακτική και να αναγκαστούν τα ομόλογα αυτά να αποτιμηθούν στην αγορά - δηλαδή να χρησιμοποιηθεί η αγοραία αξία και όχι η ονομαστική αξία - οι εξασφαλίσεις μπορούν να αναρτηθούν στην ονομαστική τους αξία, ανεξάρτητα από το πού διαπραγματεύονται. Έτσι, ένα ομόλογο που, ας πούμε, έχει ονομαστική αξία 100 δολαρίων, αλλά διαπραγματεύεται σήμερα στα 70 δολάρια, μπορεί να κατατεθεί στη Fed με αντάλλαγμα ένα δάνειο 100 δολαρίων.

Αλλά η ιστορία είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ενδιαφέρουσα από αυτό. Όπως επεσήμανε ο αναλυτής Luke Gromen, όταν κοιτάξει κανείς κάτω από την επιφάνεια της διευκόλυνσης BTFP, συνειδητοποιεί πως ουσιαστικά ισοδυναμεί με ήπιο έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων για τις τράπεζες - τουλάχιστον για όσες έχουν υποκαταστήματα στις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, επρόκειτο τόσο για μια διάσωση της αγοράς του Δημοσίου όσο και για μια διάσωση των τραπεζών.

Σίγουρα ήταν μια διάσωση για τις τράπεζες, οι οποίες γρήγορα παρασύρθηκαν από ένα διπλό πλήγμα κινήσεων της αγοράς σε βάρος τους και εκροών καταθέσεων και έπρεπε να καλύψουν τις σημαντικές απώλειες που είχαν από το χαρτί. Αλλά η βαθύτερη επίπτωση ήταν ότι αυτό χρησίμευσε ως ένα είδος προϊδεασμού του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων - ένα ανορθόδοξο εργαλείο πολιτικής που χρησιμοποιούν οι κεντρικές τράπεζες για να στοχεύουν με αγορές ένα συγκεκριμένο επίπεδο επιτοκίων. Ένα πράγμα πρέπει να γίνει σαφές: ο έλεγχος της καμπύλης αποδόσεων είναι το σημείο όπου οι ελεύθερες χρηματοπιστωτικές αγορές πεθαίνουν.

Παρόλο που η Fed δεν στόχευε σε ένα συγκεκριμένο επιτόκιο, αλλά προσπαθούσε να ελέγξει τη ροή των πιστώσεων, το εργαλείο πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα να περιορίσει ουσιαστικά τις αποδόσεις κάτω από την τρέχουσα τιμή της αγοράς - και αυτό είναι ένας σημαντικός προάγγελος για το πού οδεύουν τα πράγματα.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank είναι πλέον παλιά είδηση και οι αρμόδιοι έχουν παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η τραπεζική κρίση έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Αλλά τα στοιχεία του BTFP φαίνεται να λένε το αντίθετο: στις 28 Ιουνίου (τα πιο πρόσφατα στοιχεία που μπόρεσα να βρω), η απορρόφηση του προγράμματος από τις τράπεζες είχε φτάσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια - που σημαίνει ότι οι διασώσεις εξακολουθούν να γίνονται πολλούς μήνες αργότερα.

Το BTFP υποτίθεται πως θα διαρκέσει μόλις ένα έτος, αλλά ήδη γίνεται λόγος ότι θα αποτελέσει μόνιμο μέρος του χρηματοπιστωτικού τοπίου. Όπως λέει και το παλιό ρητό, δεν υπάρχει τίποτα πιο μόνιμο από ένα προσωρινό κυβερνητικό πρόγραμμα.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει επαναγορές....Τι ανακοινώνει;

Εν τω μεταξύ, πιο πρόσφατα έγινε άλλο ένα σταθερό βήμα προς την κατεύθυνση του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, όταν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα επαναγοράς τίτλων το επόμενο έτος. Κάπου στην πορεία της αργής καθόδου της αγοράς του αμερικανικού Δημοσίου προς την έλλειψη ρευστότητας και τη δυσλειτουργία ήταν αναμενόμενο να δούμε άμεσες αγορές χρέους από το Δημόσιο που κανείς στην αγορά δεν θέλει να αγοράσει - και τώρα το έχουμε.

Αυτό το εργαλείο έχει να επιστρατευτεί από το 2000, όταν έγινε υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες (η κυβέρνηση είχε πλεόνασμα και εξέδιδε κρατικά ομόλογα για να διατηρήσει την πρόσβαση στην αγορά, με τα έσοδα από τα νέα ομόλογα να χρησιμοποιούνται για την επαναγορά των παλαιών).

Τώρα, ωστόσο, αυτό γίνεται, σύμφωνα με τα σχόλια ενός αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών σε ένα φόρουμ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, για να "βοηθήσει] να γίνει η αγορά του Δημοσίου πιο ρευστή και ανθεκτική" και σε μια χαρούμενη κομματική γλώσσα, "να διασφαλιστεί ότι η αγορά του Δημοσίου παραμένει η βαθύτερη και πιο ρευστή αγορά στον κόσμο". Δηλώσεις όπως αυτές που έγιναν με έναν άνετο business-as-usual τρόπο και παρουσιάστηκαν ως ένα μικρό πρόγραμμα συντήρησης που δεν θα χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση μιας πιθανής κρίσης, διαψεύδουν πόσο πολύ αυτό αντιπροσωπεύει ένα ακόμη "πέρασμα του Ρουβίκωνα".

Αν το ξεδιαλύνετε αυτό, σημαίνει πως το Υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την πιθανότητα να μην υπάρχουν αρκετοί αγοραστές για τη χιονοστιβάδα εκδόσεων που θα βγει στην αγορά τα επόμενα τρίμηνα. Ανακοινώνοντας ένα πρόγραμμα επαναγοράς, το Υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά θέτει τις βάσεις για να γίνει ο "αγοραστής τελευταίας καταφυγής", χωρίς να το δηλώνει ρητά, κάτι που φυσικά θα τρόμαζε τις αγορές. Είναι επίσης λίγο πολύ ακριβώς αυτό που κάνει η Ιαπωνία την τελευταία δεκαετία περίπου - ουσιαστικά κρατικοποιεί το χρέος που κανείς δε θέλει.

Ο θρυλικός αναλυτής Zoltan Pozsar έχει περιγράψει αυτό που βλέπουμε ως το ότι η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών "χτίζουν σκαλωσιές γύρω από την αγορά του Δημοσίου" για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της έλλειψης ρευστότητας και της έλλειψης ενός οριακού αγοραστή. Το ερώτημα που δεν μπορεί να τεθεί αλλά πρέπει να τεθεί είναι: γιατί είναι όλα αυτά απαραίτητα στην πιο βαθιά, ασφαλή και ρευστή αγορά στον κόσμο;

Η κυβέρνηση ξοδεύει σαν να μην υπάρχει αύριο

Εν τω μεταξύ, φέτος το έλλειμμα των ΗΠΑ αναμένεται να φθάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το εκπληκτικό 8,5% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα επιβραδυνθεί. Αυτό είναι ένα πρακτικά ανήκουστο ποσοστό σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η έκδοση κρατικών ομολόγων αναμένεται να εκτοξευθεί στα ύψη τα επόμενα τρίμηνα. Εκτός από το ξεχωριστό ερώτημα του πώς οι ΗΠΑ μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις ξαφνικά μαζικά υψηλότερες πληρωμές τόκων για αυτό το χρέος - που τώρα εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε ετήσια βάση φέτος - υπάρχει και το ζήτημα της οξείας έλλειψης οριακών αγοραστών αυτού του χρέους.

Η Fed έχει εμπλακεί σε ποσοτική σύσφιξη, πράγμα που σημαίνει ότι αφήνει τα ομόλογα να ωριμάσουν και να εξαντληθούν από τον ισολογισμό της αντί να τα μετακυλίσει. Οι εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ έχουν μικρή ικανότητα ή όρεξη για περισσότερες αγορές κρατικών ομολόγων. Στην πραγματικότητα προσπαθούν να αποσύρουν τη διάρκεια από τους ισολογισμούς τους και έχουν μειώσει τα χαρτοφυλάκια του Δημοσίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, προειδοποίησε πρόσφατα πως τα επιτόκια θα μπορούσαν να ανέβουν ακόμη περισσότερο, οπότε είναι σαφές πως δεν θέλει να επενδύσει σε κρατικά ομόλογα.

Οι ΗΠΑ αρνούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σταθερά να πιστέψουν ότι είχαν δημοσιονομικό πρόβλημα και, για να είμαστε δίκαιοι, στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων και με την ξένη ζήτηση για αμερικανικό χρέος να είναι πάντα παρούσα, ίσως να μην είχαν. Οι ΗΠΑ ήταν ίσως εθισμένες στο χρέος, αλλά λειτουργικές.

Όμως, η δημιουργία τεράστιων ελλειμμάτων σε μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων είναι ένα εύφλεκτο μείγμα. Κατά κάποιον τρόπο αυτό θυμίζει τη δεκαετία του 1940, επίσης μια εποχή υψηλών ελλειμμάτων και αυξανόμενων επιτοκίων λόγω του πολέμου - και επίσης όταν ο έλεγχος της καμπύλης αποδόσεων είχε αναδειχθεί. Αλλά στην πραγματικότητα οι δύο περιπτώσεις απέχουν πολύ. Η ακόμα θεμελιωδώς υγιής και εξαιρετικά παραγωγική οικονομία των ΗΠΑ της μεταπολεμικής περιόδου επανήλθε γρήγορα στις σωστές βάσεις και τέτοιες ανορθόδοξες πολιτικές εγκαταλείφθηκαν. Η σημερινή άκρως χρηματιστικοποιημένη, βαθιά υπερχρεωμένη οικονομία των ΗΠΑ είναι σκιά του προηγούμενου εαυτού της, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ δεν φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί.

Κάποια μορφή απόλυτου ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων θα έρθει και πιθανότατα μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα. Ήδη τρυπώνει στη σφαίρα της επικρατούσας κερδοσκοπίας. Αλλά αυτή τη φορά δύσκολα θα μοιάζει με μια προσωρινή πολιτική σε καιρό πολέμου- μάλλον θα είναι μια κίνηση απελπισίας πολύ μακριά προς την απόλυτη δυσλειτουργία μιας αγοράς στην καρδιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Και αυτό θα προκαλέσει ένα ντόμινο συνεπειών. Η κατάρρευση της λειτουργίας της αγοράς κρατικών ομολόγων θα προκαλέσει την ευρέως διαδεδομένη επιφοίτηση ότι οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε κάτι παρόμοιο με το λεωφορείο που είναι παγιδευμένο από τρομοκράτες και θα εκραγεί αν επιβραδύνει κάτω από τα 50 μίλια/ώρα στην ταινία "Speed" του Keanu Reeves το 1994. Πολιτικά ανίκανες να υπαναχωρήσουν από τα δικαιώματά τους και τις στρατιωτικές τους δεσμεύσεις, αλλά και ανίκανες να τις αντέξουν οικονομικά, θα προσκρούσουν στον δημοσιονομικό τοίχο των υπερβολικών δαπανών για τόκους και της ανεπαρκούς ζήτησης για το χρέος τους.

Η Fed έχει γίνει απροσδόκητα ικανή στο να επιδιορθώνει τις αγορές και, για να παραθέσω τα λόγια του Λουκ Γκρόμεν, να εφαρμόζει την καθιερωμένη τεχνική της "επέκτασης και προσποίησης... και μετά διόγκωσης" και μπορεί να συνεχίσει να βρίσκει όλο και πιο έξυπνους τρόπους για να κρατήσει το κλονισμένο οικοδόμημα όρθιο για αρκετό καιρό. Αλλά η σήψη στην καρδιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος γίνεται όλο και πιο εμφανής για όσους έχουν τα μάτια να τη δουν.

* συντάκτης του RT. Εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και είναι κάτοχος άδειας FINRA Series 7 και Series 24.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail