Γιατί η Χαμάς κερδίζει τον πόλεμο των δημοσίων σχέσεων

pixabay / hosnysalah
Θα σας προειδοποιήσω εκ των προτέρων ότι πρόκειται να θίξω ένα πολύ ευαίσθητο, αμφιλεγόμενο ζήτημα — τον θάνατο των παιδιών, ιδιαίτερα των μωρών. Αναφέρομαι σε αυτό το θέμα γιατί βλέπω μια εμφανή διαφορά μεταξύ του πώς το Ισραήλ και η Χαμάς χειρίζονται αυτούς τους θανάτους ως μιμίδιο για να κερδίσουν πολιτική υποστήριξη.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρώτα, θέλω να θυμηθείτε τι έγραψε ο Clausewitz σχετικά με την πολιτική και τον πόλεμο:

Βλέπουμε, λοιπόν, πως ο πόλεμος δεν είναι απλώς μια πολιτική πράξη, αλλά και ένα πραγματικό πολιτικό όργανο, μια συνέχεια του πολιτικού εμπορίου, μια διεξαγωγή του με άλλα μέσα. Όλα πέρα ​​από αυτό που είναι αυστηρά ιδιόμορφο στον πόλεμο σχετίζονται απλώς με την ιδιόμορφη φύση των μέσων που χρησιμοποιεί. Το ότι οι τάσεις και οι απόψεις της πολιτικής δεν θα είναι ασύμβατες με αυτά τα μέσα, μπορεί να το απαιτήσει η Τέχνη του Πολέμου γενικά και ο Διοικητής σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, και αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι πραγματικά ασήμαντος. Όμως, όσο δυναμικά κι αν αντιδρά αυτό σε πολιτικές απόψεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, πρέπει πάντα να θεωρείται απλώς μια τροποποίησή τους γιατί η πολιτική άποψη είναι το αντικείμενο, ο πόλεμος είναι το μέσο και τα μέσα πρέπει πάντα να περιλαμβάνουν το αντικείμενο στη σύλληψή μας.

Ένα ουσιαστικό στοιχείο της πολιτικής στον πόλεμο είναι αυτό που κάνει ένα άτομο ή μια οργάνωση ή έθνος για να επηρεάσει την κοινή γνώμη για να υποστηρίξει τη χρήση βίας για την επίτευξη της νίκης. Εξ ου και ο όρος «πληροφοριακές επιχειρήσεις», γνωστός και ως προπαγάνδα. Δεν είναι όλη η προπαγάνδα ψευδής. Οι εικόνες και τα βίντεο που είδε ο κόσμος στον απόηχο της απελευθέρωσης των στρατοπέδων συγκέντρωσης Buchenwald και Dachau από τους συμμάχους στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έφεραν μια ηθική σαφήνεια σε αυτόν τον πόλεμο και δημιούργησαν πολιτική υποστήριξη που έκανε πραγματικότητα την ίδρυση του Ισραήλ.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς έχουν επισημάνει τους θανάτους παιδιών ως δικαιολογίες για τις αντίστοιχες ενέργειές τους. Αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, μίλησα με έναν από τους φίλους μου στον στρατό των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν έξαλλος με τις αναφορές ότι η Χαμάς είχε αποκεφαλίσει 40 παιδιά. Μου είπε πως οι άνδρες και οι γυναίκες υπό τις διαταγές του ήταν τυφλοί με οργή για την αναφορά. Αυτό το μιμίδιο καταλήφθηκε από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και επαναλήφθηκε πολλές φορές σε όλες τις μεγάλες εκπομπές ειδήσεων.

Το ισραηλινό ειδησεογραφικό κανάλι i24 ισχυρίστηκε το πρωί της Τρίτης πως οι Ταξιαρχίες Al-Qassam «αποκεφάλισαν πολλά Ισραηλινά μωρά» κατά τη διάρκεια επίθεσης τα ξημερώματα του Σαββάτου από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο δημοσιογράφος του i24 που έκανε πρώτος τον ισχυρισμό πήγε στο X, λέγοντας «οι στρατιώτες μου είπαν ότι πιστεύουν πως σκοτώθηκαν 40 μωρά/παιδιά».

Ώρες αργότερα, το Anadolu επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό στρατό για να ρωτήσει για τους ισχυρισμούς, με τη μονάδα εκπροσώπου τους να λέει: «Είδαμε τα νέα, αλλά δεν έχουμε λεπτομέρειες ή επιβεβαίωση για αυτό».

Εδώ είναι το πρόβλημα - το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει τη λίστα με τα ονόματα αυτών των μωρών. Τουλάχιστον περίμενα τουλάχιστον ένας ή δύο θλιμμένους παππούδες να εμφανιστούν στην τηλεόραση κρατώντας τη φωτογραφία του αγαπημένου τους εγγονιού και εκλιπαρώντας για νέα για την κατάστασή του/της. Δεν το έχω δει αυτό. Αν έχετε, προωθήστε μου ένα σύνδεσμο. Γεγονός που γεννά το ερώτημα — γιατί το Ισραήλ δε δημοσίευσε τα ονόματα, πόσο μάλλον τα φωτογραφικά στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του;

Η Χαμάς, από την άλλη πλευρά, ήταν πολύ αποτελεσματική στην απεικόνιση της ισραηλινής αντεπίθεσης στη Γάζα ως έγκλημα πολέμου που στοχεύει μωρά και νήπια. Υπάρχουν βίντεο που κατακλύζουν το Telegram και το TikTok σε καθημερινή βάση και αυτά γίνονται ορατά σε όλο τον κόσμο. Τα κύρια μέσα ενημέρωσης αγνοούν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις εικόνες, αλλά δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο παρακολουθούν και βράζουν από θυμό.

Οι υποστηρικτές της Χαμάς, όπως το Ιράν, δεν έχασαν χρόνο για να εκμεταλλευτούν αυτόν τον ανθρώπινο πόνο. Οι Tehran Times δημοσίευσαν σήμερα τα ακόλουθα, αναφέροντας τα ονόματα κάθε Παλαιστίνιου παιδιού που σκοτώθηκε μέχρι στιγμής.



Η Χαμάς μπορεί να χάνει στο πεδίο της μάχης - όντας λιγότερη αριθμητική και υπο-οπλισμένη σε σχέση με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις - αλλά φαίνεται να κερδίζει τη μάχη της προπαγάνδας σε σχέση με τις απώλειες αμάχων.

Και δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες και τα βίντεο των νεκρών βρεφών, αλλά και η Χαμάς κυκλοφόρησε με οξυδέρκεια ένα βίντεο με τρεις γυναίκες Ισραηλινές ομήρους που ανέβασαν την πολιτική ένταση στον Νετανιάχου. Μάταια έψαξα για το πραγματικό βίντεο που έχω δημοσιεύσει παρακάτω στο YouTube. Δεν μπορούσα να το βρω. Βρήκα αναφορές σχετικά με αυτό, αλλά κανένας από τους νέους οργανισμούς στο YouTube δεν παρουσιάζει τι είπε η γυναίκα στο βίντεο. Είναι αυτό λογοκρισία; Αυτό είναι το συμπέρασμά μου. Αλλά και πάλι, όπως και με τις εικόνες νεκρών, τσακισμένων παιδιών, αυτό το βίντεο ομηρίας κάνει τον γύρο των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης εκτός του ελέγχου της Δύσης.

Αν και δεν αποκλείω την πιθανότητα αυτή η γυναίκα να αναγκάστηκε να κάνει αυτό το βίντεο, το πάθος και ο θυμός που εκδηλώνει προς τον Μπίμπι Νετανιάχου δεν μου δείχνει στημένο ή εξ ανάγκης.

Ένα τελευταίο σχόλιο για την αδιαθεσία των Δυτικών προς τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς. Θυμάμαι έντονα τον απόηχο, τον Νοέμβριο του 1979, των Ιρανών φοιτητών που εισέβαλαν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και πήραν όμηρους 66 Αμερικανούς. Η κρίση που ακολούθησε συνοδεύτηκε από αδιάκοπη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Γέννησε το αργά το βράδυ ειδησεογραφικό πρόγραμμα του ABC — Nightline — και ξεκίνησε την καριέρα του Ted Koppel ως η φωνή των ομήρων που κρατούνταν από τους Ιρανούς. Το Nightline έκανε μεγαλύτερη ζημιά στις ελπίδες του Jimmy Carter να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο από οποιοδήποτε πολιτικό διαφημιστικό που προβλήθηκε από τον Ronald Reagan. (Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Ρέιγκαν έδωσε στη συνέχεια το πράσινο φως στο Ισραήλ το 1981 να πουλήσει όπλα στο Ιράν).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail