Ενοχλούν ακόμη και τα μνημεία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο

German ambassador Jorn Rohde speaks at an Armistice Day ceremony on November 11 at the Orthodox cemetery in Pristina. The memorial for Serbian soldiers used to be behind him on the left, where a new black memorial honouring French troops now stands. Photo: Twitter/@GermanAmbKOS.
Freepen.gr - Η γαλλική πρεσβεία στην Πρίστινα μετέφερε μια πέτρινη αναμνηστική πλάκα για τη μνήμη Σέρβων στρατιωτών που πέθαναν στον Α' παγκόσμιο πόλεμο και τους Βαλκανικούς Πολέμους σε νεκροταφείο στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, αφού προκάλεσε διαμάχη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν οι γαλλικές και γερμανικές πρεσβείες στο BIRN σε κοινή δήλωση τη Δευτέρα, μεταδίδει το balkaninsight.com.

Το μνημείο, το οποίο φέρει την επιγραφή "Εδώ βρίσκονται τα λείψανα Σέρβων στρατιωτών που έπεσαν στους πολέμους του 1912-18", μεταφέρθηκε μερικά μέτρα από την αρχική του θέση μέσα στο Ορθόδοξο νεκροταφείο.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η μετεγκατάσταση του μνημείου έγινε αντιληπτή το Σάββατο κατά τη διάρκεια της κοινής σήμανσης της ημέρας Ανακωχής από τις γαλλικές και γερμανικές πρεσβείες στην Πρίστινα.

"Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2022, αυτή η κοινή γαλλο-γερμανική τελετή αμαυρώθηκε από μια διαμάχη σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης στο Κοσσυφοπέδιο σχετικά με την παρουσία μιας στήλης που αποτίει φόρο τιμής στους Σέρβους στρατιώτες που πέθαναν μεταξύ 1912 και 1918", ανέφεραν οι γαλλικές και γερμανικές πρεσβείες στη δήλωσή τους στο BIRN.

"Αυτή η διαμάχη ήταν ανάξια της μνήμης όλων των στρατιωτών: των Γάλλων, Γερμανών και Σέρβων στρατιωτών που πέθαναν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και των 18 Γάλλων στρατιωτών που πέθαναν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους για την KFOR [της ΝΑΤΟϊκής Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου], στην προστασία όλων των κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου", πρόσθεσε η δήλωση που ανέφερε επίσης πως "η εγκατάσταση μιας νέας στήλης που υπενθυμίζει τη θυσία όλων των Γάλλων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο έγινε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Γαλλίας".

"Στη συνέχεια μετακινήσαμε τη στήλη σε φόρο τιμής στους Σέρβους στρατιώτες μόλις λίγα μέτρα, με τον μεγαλύτερο σεβασμό μετά την ενημέρωση του Δήμου. Δεν μετακινήθηκαν πτώματα στρατιωτών. Αυτή η στήλη παραμένει πλήρως ορατή στην ίδια τοποθεσία, όπως ο καθένας μπορεί να δει επί τόπου και στην εικόνα που επισυνάπτεται", ανέφεραν οι δύο πρεσβείες.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους πρεσβευτές των δύο χωρών, φαίνεται ότι η αναμνηστική ταμπλέτα είχε μετακινηθεί και μια νέα είχε εγκατασταθεί στην προηγούμενη θέση της.

Η επιγραφή στο νέο μνημείο λέει: "στους Γάλλους στρατιώτες που έπεσαν στο Κοσσυφοπέδιο.”

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία μητρόπολη Ράσκα-Πρίζρεν εξέφρασε την ανησυχία της την Κυριακή για τη μετεγκατάσταση του μνημείου. 

Η Επισκοπή ανέφερε μια δήλωση ότι "ούτε η σερβική κοινότητα, η οποία χρησιμοποιεί αυτό το νεκροταφείο, ούτε η Επισκοπή Ράσκα-Πρίζρεν, η οποία έχει στη δικαιοδοσία της τα Ορθόδοξα νεκροταφεία στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, συμβουλεύτηκαν για τη μετεγκατάσταση της πινακίδας μνήμης στους απελευθερωτές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι έκαναν μεγάλες θυσίες, μαζί με άλλους συμμαχικούς στρατιώτες [των δυνάμεων της Αντάντ]".

"Η επισκοπική νομική υπηρεσία θα εξετάσει κάθε επιλογή για την επιστροφή της μνημειακής πινακίδας στην αρχική της θέση και τη διατήρηση του σερβικού νεκροταφείου στην Πρίστινα με αξιοπρέπεια στο μέλλον", πρόσθεσε.

Το γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια κατήγγειλε ότι η μετεγκατάσταση της μνημειακής πλάκας ήταν μια προσπάθεια να διαγραφούν τα σημάδια της ύπαρξης των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και αντιπροσώπευε "μια βίαιη αλλαγή της ιστορίας", ανέφερε το Ράδιο ΚΙΜ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail