Η Δύση μπορεί να αναγκαστεί να αναζητήσει μια διευθέτηση στην Ουκρανία, αλλά τι γίνεται αν η Ρωσία πει όχι;

Στανισλάβ Κρασιλνίκοφ / Σπούτνικ
Η σύγκρουση έφερε αρχικά τακτικά κέρδη για τις ΗΠΑ, αλλά τώρα οδήγησε σε αυξανόμενες στρατηγικές απώλειες

Η τελευταία εξέλιξη της Παλαιστινιακής-ισραηλινής σύγκρουσης αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης ανισορροπίας στο υπάρχον σύστημα διεθνών σχέσεων. Αυτό χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση νέων πολέμων, την επανάληψη μακροχρόνιων αντιπαραθέσεων με σημαντικά ανθρώπινα θύματα και τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης. Υποστηρίζοντας τη διεθνή ηγεσία και το ρόλο του εγγυητή της υπάρχουσας διεθνούς τάξης, οι ΗΠΑ απέτυχαν και πάλι να αποτρέψουν την έκρηξη άλλου ενός σημείου ανάφλεξης. Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα η νέα κρίση να απομονωθεί και να αποτραπεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη μάχη μεταξύ μεγάλων περιφερειακών παραγόντων. Αλλά το ίδιο το γεγονός πως μια τέτοια κατάσταση αναδύεται υποδηλώνει ότι ο ιστός της τάξης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο σκίζεται όλο και πιο συχνά στα συντρίμμια του διπολικού συστήματος, που κάποτε διοικούνταν από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον. Τέτοιες εξελίξεις γίνονται όλο και πιο δύσκολο να επιδιορθωθούν.

Από τον Ιβάν Τιμοφέεφ, διευθυντή προγράμματος της Λέσχης Βαλντάι - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή έχουν ωθήσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία στο πίσω μέρος της ατζέντας των μέσων ενημέρωσης. Εν τω μεταξύ, ακόμη και εκεί, η κατάσταση δύσκολα υποστηρίζει τη μονιμότητα του παλιού status quo. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν η Ρωσία είχε επιστρέψει στο καθεστώς μιας ηττημένης δύναμης και το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του είχαν τελικά εδραιώσει τα αποτελέσματα της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Αλλά τα γεγονότα λένε μια διαφορετική ιστορία. Η υψηλού προφίλ και δαπανηρή αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού απέτυχε να επιτύχει τους στόχους της. Η ρωσική στρατιωτική δύναμη σιγά-σιγά αλλά αναπόφευκτα δημιουργεί πίεση στο μέτωπο. Οι οικονομικές κυρώσεις δεν έχουν προκαλέσει την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας. Παρά τις μεγάλες ζημιές, προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες συνθήκες. Οι προσπάθειες πολιτικής απομόνωσης της Μόσχας δε λειτούργησαν ούτε. Για τους δυτικούς εταίρους των αρχών στο Κίεβο, η σύγκρουση γίνεται όλο και πιο δαπανηρή. Το κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απογυμνώνονται από εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής και η ανάγκη για νέες προμήθειες αυξάνεται. Η οικονομία της Ουκρανίας χρειάζεται επίσης εξωτερικές εισφορές μετρητών ενόψει στρατιωτικών απωλειών, δημογραφικής αποτυχίας και επίμονων προβλημάτων διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς.

Εάν η ουκρανική σύγκρουση ήταν η μόνη πρόκληση των ΗΠΑ για τον έλεγχο της μετα-διπολικής τάξης, μπορεί να υπήρχαν λιγότεροι κίνδυνοι. Οι Δυτικοί Σύμμαχοι θα μπορούσαν να επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση της Μόσχας. Αλλά η διάδοσή τους σε άλλες κατευθύνσεις περιπλέκει σοβαρά το πρόβλημα. Οι πόροι θα πρέπει να διασκορπιστούν όχι μόνο για να περιοριστεί η Κίνα αλλά και για να σβήσουν οι πυρκαγιές εκεί που δεν έπρεπε να είχαν ξεκινήσει. Κατά πάσα πιθανότητα, η Ουάσιγκτον θα είναι σε θέση να παρέχει στο Ισραήλ σημαντική στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη, περιορίζοντας έτσι το ξέσπασμα άλλης μιας σύγκρουσης. Αλλά οποιαδήποτε τέτοια πυρκαγιά απαιτεί συγκέντρωση υλικών και οικονομικών πόρων που είναι περιορισμένοι ακόμη και για μια δύναμη όπως οι ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο επειδή υπάρχουν και άλλα ανεπίλυτα προβλήματα.

Χρόνια προσπαθειών για την αποτροπή της στρατιωτικής ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας (ΛΔΚ) απέτυχαν. Η Πιονγκγιάνγκ έχει τώρα πυρηνικά όπλα και τα μέσα για να τα χρησιμοποιήσει. Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας παρέχει στη Ρωσική Δημοκρατία της Κορέας ένα παράθυρο ευκαιρίας-μια πιθανή αύξηση της συνεργασίας με τη Ρωσία θα είναι αντίθετη με τους στόχους των ΗΠΑ. Αντίθετα, σε αυτόν τον τομέα, η Μόσχα αποτελούσε πολύ λιγότερο πρόβλημα για την Ουάσιγκτον. Η κατάσταση με το Ιράν είναι παρόμοια. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το JCPOA το 2018 δεν οδήγησε στο Ιράν να εγκαταλείψει τις θέσεις του σχετικά με το πυραυλικό του πρόγραμμα και την πολιτική του στη Μέση Ανατολή. Αντίθετα, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της Τεχεράνης στην πυρηνική της ανάπτυξη. Στην περίπτωση τόσο της ΛΔΚ όσο και του Ιράν, μια στρατιωτική λύση στο πρόβλημα δεν είναι καθόλου η βέλτιστη.

Άλλες πυρκαγιές παραμένουν. Το Αφγανιστάν έχει σε μεγάλο βαθμό ξεχαστεί, αλλά δυνάμεις εχθρικές προς τις ΗΠΑ και τη Δύση γίνονται ισχυρότερες εκεί. Στη Συρία, η κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Άσαντ παραμένει στην εξουσία παρά τις κυρώσεις και τις προσπάθειες απομόνωσης. Στην Αφρική, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ χάνουν την επιρροή τους. Οι τρομοκράτες, οι διακινητές ναρκωτικών και τα διακρατικά εγκληματικά δίκτυα δεν έχουν εξαφανιστεί. Ήταν δυνατό να τους καταπολεμήσουμε σε στενό συντονισμό με άλλους σημαντικούς παράγοντες και να συντονίσουμε την πολιτική μαζί τους στη βάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλά το προηγούμενο επίπεδο εμπιστοσύνης έχει υπονομευθεί. Και υπό τις τρέχουσες συνθήκες του "υβριδικού πολέμου" με τη Ρωσία και των αυξανόμενων αντιφάσεων με την Κίνα, θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά αυτά τα προβλήματα.

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική σύγκρουση φαίνεται να είναι το κλειδί για την μετα-διπολική τάξη. Η έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας το 2022 έδωσε στις ΗΠΑ αρκετά άμεσα τακτικά πλεονεκτήματα. Η Ουάσιγκτον έχει ισχυρό μοχλό επιρροής στους συμμάχους της στην Ευρώπη. Στο ΝΑΤΟ δόθηκε νέα πνοή και η διαδικασία διεύρυνσης του μπλοκ βρίσκεται σε εξέλιξη. Η παρατεταμένη αντίσταση των μεγάλων χωρών της Δυτικής Ευρώπης στις επίμονες απαιτήσεις των ΗΠΑ για αύξηση των αμυντικών δαπανών και των αγορών όπλων έχει τελικά σπάσει. Έτσι, η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. Αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιες, εκτρέποντας πόρους από πολιτικές προτεραιότητες. Οι συνθήκες είναι ώριμες για τους Αμερικανούς να αναλάβουν τουλάχιστον μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, αυτό που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε μόνο να ονειρευτεί, έχει επιτευχθεί σχεδόν εν μία νυκτί.

Μια άλλη κρίσιμη τακτική επιτυχία ήταν ο απόλυτος έλεγχος του Κιέβου. Οι ΗΠΑ καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων και διατήρησης της οικονομίας. Ο έλεγχος της Ουκρανίας, ή ενός σημαντικού μέρους της, καταστρέφει τις προοπτικές αναβίωσης της "σοβιετικής αυτοκρατορίας", τουλάχιστον στο Ευρωπαϊκό Θέατρο.

Στρατηγικά, ωστόσο, η σύγκρουση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για τις ΗΠΑ. Το κυριότερο είναι η απώλεια της Ρωσίας ως πιθανού συμμάχου, ή τουλάχιστον ως δύναμης που δεν παρεμβαίνει στα της Ουάσινγκτον. Στις αρχές του 20ου και του 21ου αιώνα, υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για έναν τέτοιο δεσμό με τη Μόσχα. Επιπλέον, η ίδια η Ρωσία ήταν έτοιμη για ισότιμες εταιρικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι εξετάστηκαν τα συμφέροντά της, ειδικά στον μετασοβιετικό χώρο. Η Μόσχα δεν έχει θέσει ως στόχο την "αναβίωση της ΕΣΣΔ" ούτε προσπάθησε να αναδιαμορφώσει την πρώην ΕΣΣΔ. Σε όλα τα βασικά ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας, η Ρωσία είτε συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ είτε απέφυγε την ενεργό αντιπολίτευση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί κανείς να διαφωνήσει για το ποιος φταίει για την αυξανόμενη αμοιβαία αντιπαράθεση – αλλά οι θέσεις των μερών είναι διαμετρικά αντίθετες. Αυτό που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα: οι ΗΠΑ κατέληξαν με μια μεγάλη δύναμη μεταξύ των αδυσώπητων αντιπάλων τους με τη μορφή της Ρωσίας.

Η Μόσχα οικοδομεί στενούς δεσμούς με την Κίνα, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί ως μακροπρόθεσμη απειλή. Το κόστος της σύγκρουσης με τη Ρωσία για τις ΗΠΑ θα μετρηθεί όχι μόνο από την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, αλλά και από το τεράστιο τίμημα της συγκράτησης της ρωσοκινεζικής συνεργασίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα οποία η Ρωσία μπορεί να βλάψει με ενθουσιασμό τις ΗΠΑ. Το γεγονός πως η ίδια η Ρωσία χάνει επίσης, εν μέρει, δεν βελτιώνει την κατάσταση για την Ουάσιγκτον.

Εν ολίγοις, τα τακτικά κέρδη από τη σύγκρουση στην Ουκρανία αποδείχθηκαν συνδυασμένα με μια μεγάλη διπλωματική ήττα για την Ουάσιγκτον με τη μορφή πολλαπλασιασμού ισχυρών αντιπάλων όταν υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να αποφευχθεί. Για την ΕΕ, το στρατηγικό κόστος είναι ακόμη πιο σημαντικό. Η γεωγραφική εγγύτητα των μαχών και οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ασφάλεια μιας σκόπιμης ή ακούσιας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία παίζουν ρόλο εδώ. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, ενισχύει τη θέση της. Το Πεκίνο έχει αποκτήσει ηρεμία στα τεράστια βόρεια σύνορά του, μια μεγάλη ρωσική αγορά και τη διασπορά των αμερικανικών πόρων.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι υπό τέτοιες συνθήκες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επανεξετάσουν τις αντιλήψεις τους για την ήττα της Ρωσίας στη σύγκρουση της Ουκρανίας με κάθε κόστος. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Μόσχα θα αλλάξει την προσέγγισή της. Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί για τα συμφέροντά της μακροπρόθεσμα. Η εμπιστοσύνη σε οποιεσδήποτε δυτικές προτάσεις είναι κοντά στο μηδέν. Η καύση της αμερικανικής ηγεσίας στη σόμπα της παγκόσμιας πολιτικής κουζίνας μειώνει περαιτέρω το κίνητρο για υποστήριξη τυχόν συμβιβασμών χωρίς την πλήρη εξέταση ρωσική συμφέροντα. Το αποτέλεσμα της ουκρανικής σύγκρουσης, όποτε έρθει, θα είναι ένα κομβικό στάδιο της τάξης που διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail