Πάνω και κάτω από τη Θάλασσα. Η πρόκληση των ΗΠΑ στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ

Αποτροπή. Αυτή είναι η στρατηγική του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Έχοντας δώσει στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός υποβρυχίου κλάσης Ohio στη διώρυγα του Σουέζ, βορειοανατολικά του Καΐρου, είναι ένα σαφές μήνυμα προς το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Τα ίχνη του υποβρυχίου δεν αποκαλύπτονται ποτέ. Ωστόσο, αυτή τη φορά η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να δείξει σε όλο τον κόσμο τη ναυτική της ανάπτυξη για την υποστήριξη του Ισραήλ. Με ένα αιχμηρό σημείωμα για τον Τύπο, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (USCENTCOM) ανακοίνωσε ότι ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Οχάιο έφτασε στην περιοχή ευθύνης της. Ο αμερικανικός στρατός σπάνια ανακοινώνει τις κινήσεις ή τις επιχειρήσεις του υποβρυχιακού του στόλου.

Γράφει ο Piero Messina - southfront.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Πράγματι, τα πυρηνοκίνητα πλοία λειτουργούν σχεδόν με πλήρη μυστικότητα. Αλλά στα νερά της ανατολικής Μεσογείου οι θάλασσες είναι άγριες πάνω και κάτω από τη στάθμη του νερού. Στις αρχές Νοεμβρίου εντοπίστηκε η παρουσία ενός πυρηνοκίνητου επιθετικού υποβρυχίου κλάσης Barracuda του γαλλικού ναυτικού, το οποίο αναχώρησε από την Τουλόν της Γαλλίας. Το εν λόγω σκάφος έχει επίσης αποτρεπτική λειτουργία, για να επιδείξει την πλήρη ικανότητα αντίδρασης του ΝΑΤΟ και των κρατών σε περίπτωση πιθανής στρατιωτικής κλιμάκωσης με το Ιράν. Και είναι ολόκληρη η ζώνη της Μεσογείου που επηρεάζεται από τη διέλευση των υποβρυχίων. Τις τελευταίες ημέρες, στη Σαρδηνία, η ακτοφυλακή εξέδωσε συναγερμό για ένα υποβρύχιο που πέρασε πάνω από τις ανατολικές ακτές. Ο συναγερμός ανέφερε δύο ημέρες απόλυτης απαγόρευσης στη θάλασσα στην ανατολική ακτή από την Olbia έως το Villasimius για την Κυριακή 5 και τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου.Δεν έγινε ποτέ γνωστό ποιανού υποβρύχιο ήταν.

Η παρουσία του υποβρυχίου κλάσης Οχάιο ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές και στρατηγικές αρχές της αμερικανικής CENTCOM, της στρατιωτικής ομάδας διοίκησης που ιδρύθηκε εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου την 1η Ιανουαρίου 1983. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η USCENTCOM καλύπτει την "κεντρική" περιοχή του πλανήτη που βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών, αφρικανικών και ινδο-ειρηνικών διοικήσεων. Οι αποστολές προτεραιότητας της USCENTCOM είναι: η αποτροπή του Ιράν, η αντιμετώπιση βίαιων εξτρεμιστικών οργανώσεων, ο στρατηγικός ανταγωνισμός, η διεξαγωγή εποικοδομητικών δραστηριοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο, η παροχή ολοκληρωμένων συστημάτων αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας καθώς και η αντιμετώπιση της μη επανδρωμένης αεροπορικής απειλής.

Η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η CENTCOM δείχνει ένα από τα τέσσερα σκάφη κλάσης Ohio που έχουν τροποποιηθεί σε "υποβρύχια οπλοστάσιο" για τη μεταφορά και την εκτόξευση έως και 154 πυραύλων κρουζ Tomahawk (TLAM) από 22 θέσεις εκτόξευσης. Επιπλέον, τα σκάφη αυτά έχουν τροποποιηθεί ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου εξήντα χειριστές των Ειδικών Δυνάμεων (κυρίως τις Navy Seals) με τα οχήματά τους να μεταφέρονται στεγνά μέσα στο καταφύγιο ξηράς αποβάθρας (αφαιρούμενο), ενισχύοντας την επιχειρησιακή τους ευελιξία.

Η μετακίνηση ενός από τα SSGN κλάσης Ohio επιβεβαιώνει την επιθυμία του Πενταγώνου να προετοιμάσει μια ισχυρή αεροναυτική ανάπτυξη μεταξύ της Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας, της Αραβικής Χερσονήσου και του Περσικού Κόλπου, ικανή να εκτελεί αποστολές επίθεσης ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς σε ολόκληρη την περιοχή ενδιαφέροντος.

Οι ΗΠΑ είναι μια ναυτική ανάπτυξη ανοικτού πολέμου. Πάνω από τη θαλάσσια γραμμή ξεχωρίζει η παρουσία της Carrier Strike Group του αεροπλανοφόρου Dwight D. Eisenhower από τη διώρυγα του Σουέζ προς την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ η CSG του αεροπλανοφόρου Gerald R. Ford παραμένει αναπτυγμένη σε επιχείρηση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου και Ισραήλ.

Η πρώτη ομάδα κρούσης διοικείται από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower. Η Ομάδα Κρούσης Αεροπλανοφόρου (CSG) περιλαμβάνει το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Philippine Sea (CG 58), τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων USS Mason (DDG 87) και USS Gravely (DDG 107) της Μοίρας Αντιτορπιλικών (DESRON) 22, την Αεροπορική Πτέρυγα Αεροπλανοφόρου (CVW) 3 με τις εννέα μοίρες της και τον Διοικητή Πληροφοριακού Πολέμου.

Η δεύτερη ομάδα οδηγείται από το USS Gerald R. Ford. Η ομάδα - σύμφωνα με την Us Centcom - φτάνει στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα προκειμένου να αποτρέψει κάθε παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει την κατάσταση ή να διευρύνει αυτόν τον πόλεμο. Οι δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή περιλαμβάνουν το αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS Gerald R. Ford (CVN 78), με 8 μοίρες αεροσκαφών επίθεσης και υποστήριξης, και το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Ticonderoga USS Normandy (CG 60), καθώς και τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) και USS Roosevelt (DDG 80).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail