Το Κρεμλίνο αποκλείει την ελεύθερη έξοδο δυτικών εταιρειών από τη Ρωσία

pixabay / serbuxarev
Freepen.gr - Οι δυτικές εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία πρέπει να συμφωνήσουν για την τιμή πώλησης της επιχείρησής τους σε ρωσικά ρούβλια, αναφέρουν οι Financial Times .

Οι δυτικές εταιρείες που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά θα πρέπει να συμμορφωθούν με ορισμένους όρους που παρουσίασε η ρωσική κυβέρνηση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επίσημος εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέκοφ .

«Δεν υπάρχει ελεύθερη έξοδος τώρα και η επιτροπή ρυθμίζει αυστηρά αυτή τη [διαδικασία]», είπε ο Πεσκόφ, αναφέρει το Interfax.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις, πρόσθεσε.

"Ίσως κάποιος θα πει ότι αυτό ακούγεται κάπως αντιφατικό σήμερα, αλλά δεν είναι. Άλλες εταιρείες έρχονται να καλύψουν τις θέσεις που έχουν εκκενωθεί εδώ μετά την αποχώρηση άλλων εταιρειών από την αγορά. Εάν φύγουν εταιρείες από ορισμένες χώρες, τότε εταιρείες από άλλες χώρες παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον», είπε ο Ντμίτρι Πέκοφ.

Η Ρωσία δημιουργεί άνετες συνθήκες για τέτοιες εταιρείες, αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική για εκείνες τις δυτικές εταιρείες που αποφασίζουν να φύγουν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον οιονεί πόλεμο που διεξάγει η συλλογική Δύση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού πολέμου, υπάρχουν ειδικές συνθήκες που λειτουργούν για τις δυτικές εταιρείες που πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία υπό την πίεση των κυβερνήσεών τους», είπε ο Ντμίτρι Πέκοφ.

Οι Financial Times ανέφεραν νωρίτερα ότι οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στις δυτικές εταιρείες να αποσύρουν έσοδα σε δολάρια και ευρώ όταν πουλούσαν τις επιχειρήσεις τους στη Ρωσία. Η κίνηση ήρθε ως μέτρο πρόσθετων νομισματικών ελέγχων σε μια προσπάθεια να υποστηριχθεί η αποδυνάμωση του ρουβλίου, σημειώνει η εφημερίδα.

Οι δυτικές εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσουν για μια επιχειρηματική τιμή πώλησης σε ρούβλια. Όσοι επιμένουν να λαμβάνουν ξένο νόμισμα θα αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις και ακόμη και οικονομικές απώλειες προτού μπορέσουν να μεταφέρουν τα ποσά τους στο εξωτερικό, αναφέρει το άρθρο.

Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης από τη Ρωσία στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν πληθώρα κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πολλές δυτικές εταιρείες ανακοίνωσαν αργότερα σχέδια είτε να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη ρωσική αγορά είτε να την εγκαταλείψουν εντελώς.

Όλες οι συναλλαγές επιχειρηματικής πώλησης που συνάπτονται από εταιρείες από μη φιλικές προς τη Ρωσία χώρες (η λίστα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ και μια σειρά από άλλα κράτη) υπόκεινται σε έγκριση από την υποεπιτροπή της Κυβερνητικής Επιτροπής για τις Ξένες Επενδύσεις.

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την υποχρεωτική πώληση εσόδων σε ξένο νόμισμα από 43 ομίλους εταιρειών. Το Κρεμλίνο είπε πως ο συγκεκριμένος κατάλογος των ομίλων εταιρειών δε θα αποκαλυφθεί. Ο Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα στο πλαίσιο της αποδυνάμωσης της ισοτιμίας του ρωσικού ρουβλίου, όταν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 100 ρούβλια ανά δολάριο/ευρώ στα τέλη του καλοκαιριού.

Ο σκοπός του διατάγματος είναι να λυθεί το πρόβλημα της ανισορροπίας των ταμειακών ροών, εξήγησε ο Πρόεδρος Πούτιν. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου παρουσιάζει διακυμάνσεις επειδή τα κέρδη από συνάλλαγμα δεν επιστρέφουν σε επαρκείς ποσότητες, είπε ο αρχηγός του κράτους.

Στις 31 Οκτωβρίου, το δολάριο ΗΠΑ διαπραγματεύονταν με 92,71 ρούβλια ανά δολάριο.

* απόδοση από english.pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail