Η Ρωσία δίνει στη Δύση την ευκαιρία να συνέλθει εδώ και 16 χρόνια

Sputnik/Press service of the EU Delegation to the Russian Federation
Είναι αδύνατο να δημιουργηθεί μια λειτουργική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας όταν τα περισσότερα κράτη ελέγχονται από έναν εξωτερικό παράγοντα χωρίς άμεση συμμετοχή στο παιχνίδι

Η Συνθήκη του 1990 για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη, ένα περίεργο δημιούργημα της εποχής μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, έπαψε να υφίσταται.

Του διευθυντή προγράμματος της Λέσχης Βαλντάι, Timofey Bordachev - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Την εποχή που δημιουργήθηκε, οι αυτοαποκαλούμενοι νικητές εκείνης της περιόδου - οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ - αναζητούσαν πυρετωδώς τρόπους για να κάνουν τον θρίαμβό τους τουλάχιστον λίγο πολιτισμένο, ενώ η ηττημένη ΕΣΣΔ προσπαθούσε να τον κάνει λιγότερο ταπεινωτικό. Το αποτέλεσμα αυτών των εξίσου μάταιων προσπαθειών ήταν ένα έγγραφο καταδικασμένο να αποτελέσει μια σύντομη και μάλλον άδοξη υποσημείωση στην ιστορία. Ένα χρόνο αργότερα, η Σοβιετική Ένωση - και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας του οποίου ηγείτο - έπαψαν να υπάρχουν.

Στη συνέχεια, μέσα σε πέντε χρόνια ελήφθη η απόφαση να επεκταθεί το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990 η Δύση είχε εγκαταλείψει οριστικά κάθε ψευδαίσθηση σχετικά με τη δυνατότητα οικοδόμησης ενός κοινού χώρου ασφαλείας στην Ευρώπη.

Είχε κανείς μια τέτοια ελπίδα από την αρχή; Όχι απαραίτητα. Αλλά το ιστορικό πλαίσιο σήμαινε ότι φαινόταν λογικό να προσπαθήσουμε να τερματίσουμε τον Ψυχρό Πόλεμο με έναν τρόπο που να διαφέρει από όλες τις μεγάλες στρατιωτικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις του παρελθόντος. Ειδικά στη διεθνή πολιτική, δεν μπορεί ποτέ να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο οι φαινομενικά ανεπιτυχείς προσωρινές λύσεις να αποτελέσουν τη βάση για μια πιο σταθερή τάξη πραγμάτων. Αυτό δεν συνέβη στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Όμως η ρωσική εξωτερική πολιτική θα πρόδιδε τον εαυτό της και την κουλτούρα της αν ήταν πολύ πρόθυμη να αποχωριστεί τη συνθήκη πριν χαθεί κάθε ελπίδα αναβίωσής της.

Τώρα η Ευρώπη έχει επιστρέψει στην ιστορικά γνωστή αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και των συνδυασμένων δυνάμεων της Δύσης. Η χώρα μας είναι η μόνη από όλους τους μη δυτικούς πολιτισμούς που δεν έχασε ποτέ στον αγώνα για τη μοναδική της θέση στην παγκόσμια πολιτική. Και αυτό, δυστυχώς, καθιστά τη σύγκρουση πολύ πιο φυσικό φαινόμενο της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής από την ειρηνική συνεργασία. Αν και η διπλωματία θα πρέπει, φυσικά, να επιδιώκει τη δεύτερη μορφή σχέσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία υπέβαλε ολοκληρωμένες προτάσεις στο ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 2021 για θέματα θεμελιώδη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Οι δυτικοί εταίροι αρνήθηκαν τότε να εμπλακούν σε σοβαρό διάλογο, προτιμώντας το στρατιωτικο-τεχνικό σενάριο μιας κρίσης της διεθνούς τάξης στην Ευρώπη.

Σε τεχνικούς όρους, η Συνθήκη CFE βασίστηκε στον καθορισμό ορισμένων ορίων για την παρουσία των κυριότερων συμβατικών όπλων των μερών σε μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή - από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια. Το γεγονός ότι τα όρια αυτά τέθηκαν στο πλαίσιο δύο στρατιωτικών συμμαχιών -του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας- έκανε τη συνθήκη βραχύβια. Μέχρι το 1990, λίγοι αμφέβαλλαν πως το μπλοκ υπό σοβιετική ηγεσία δεν θα διαρκούσε για πολύ. Η δεύτερη ιδιαιτερότητα της Συνθήκης CFE ήταν η παρουσία των ΗΠΑ: ένα κράτος που σαφώς δεν βρισκόταν στην Ευρώπη και που έβλεπε την περιφερειακή ασφάλεια από μια πολύ διαφορετική οπτική γωνία. Η συμφωνία εδραίωσε έτσι αποτελεσματικά την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον "Παλαιό Κόσμο".

Αυστηρά μιλώντας, αυτό ήταν ένα πρόβλημα με τον όλο σχεδιασμό του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ): περιλάμβανε δύο δυνάμεις, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, για τις οποίες η θέση στην ήπειρο δεν ήταν θέμα ασφάλειας αλλά στρατηγικής. Πρώτα και κύρια, φυσικά, για την Ουάσιγκτον, αφού η καναδική παρουσία ήταν πάντα μόνο ένα μικρό συμπλήρωμα της αμερικανικής. Αυτό σήμαινε ότι στο πλαίσιο της CFE υπήρχαν κράτη με θεμελιωδώς διαφορετικά συμφέροντα σε σχέση με τα καθήκοντα και τις δραστηριότητές της.

Η ειρήνη στην Ευρώπη αυτή καθαυτή δεν υπήρξε ποτέ στόχος για τις ΗΠΑ, αλλά μόνο ένα μέσο για τη διατήρηση της παγκόσμιας θέσης τους. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ουάσιγκτον μπόρεσε να πάρει τη θέση του ισχυρότερου στην παγκόσμια ιεραρχία και οι όποιες ευρωπαϊκές συμφωνίες την ενδιέφεραν μόνο από αυτή την άποψη.

Για εμάς τους Ευρωπαίους, η Συνθήκη CFE μπορεί να είχε πρακτική σημασία στον τομέα της ασφάλειας. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν μάλλον αισιόδοξες για το μέλλον τους. Με επικεφαλής τη Γερμανία και τη Γαλλία, ήλπιζαν ειλικρινά να απαλλαγούν σταδιακά από τον ταπεινωτικό αμερικανικό έλεγχο και να ανακτήσουν την κυριαρχία που είχαν χάσει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Παρίσι και το Βερολίνο καλωσόρισαν με ενθουσιασμό τη Συνθήκη CFE, ιδίως επειδή τους επέτρεπε να μειώσουν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

Προσαρμοσμένη το 1999 στις "νέες πραγματικότητες", τον ευφημισμό για την επιθετική μεταψυχροπολεμική επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, η Συνθήκη CFE δεν επικυρώθηκε ποτέ από τα δυτικά μέρη. Μόνο η Ρωσία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και η Ουκρανία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αρνήθηκαν να το πράξουν, επικαλούμενοι την παρουσία ρωσικών ειρηνευτικών τμημάτων στη Γεωργία και τη Μολδαβία.

Ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης ήταν κάθε άλλο παρά συγκρουσιακές, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούσαν τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές συμφωνίες ασφαλείας ως εργαλείο πίεσης προς τη Μόσχα. Χρησιμοποιήθηκαν από τη Δύση καθαρά εργαλειακά και ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής.

Το σκεπτικό ήταν να μειωθεί η ικανότητα της Ρωσίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ΝΑΤΟ σε περίπτωση άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης. Αφού η Μόσχα είχε αντιταχθεί στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων της κατά της Γιουγκοσλαβίας, μια τέτοια σύγκρουση θεωρήθηκε στη Δύση ως αναπόφευκτη στο μέλλον. Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες άρχισαν να επεκτείνουν συστηματικά την εδαφική βάση από την οποία θα μπορούσαν να πολεμήσουν τη Ρωσία. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ δεν είχε κανέναν πρακτικό λόγο να υποστηρίξει τη συνθήκη - η προσχώρηση πρώην σοβιετικών συμμάχων σήμαινε ότι ο συνολικός αριθμός των όπλων στο μπλοκ υπερέβαινε τα όρια που έθετε η συνθήκη.

Η ίδια η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει τη συνθήκη μόλις το 2007.
Ο σημαντικότερος παράγοντας ήταν η αποκατάσταση των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων και της ικανότητάς μας να ασκούμε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.Και στις συνθήκες της εποχής, οποιαδήποτε ανεξαρτησία στις παγκόσμιες υποθέσεις σήμαινε αυτόματα σύγκρουση με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν ανέχονταν καμία άλλη βούληση εκτός από τη δική τους.

Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα κήρυξε μορατόριουμ στην εφαρμογή της Συνθήκης CFE, αλλά μέχρι το 2015 συμμετείχε στις δραστηριότητες του κύριου οργάνου της Συνθήκης, της Κοινής Ομάδας Επαφής (JCG). Εξακολουθούσε να ελπίζει ότι η Δύση θα άλλαζε γνώμη και θα αποφάσιζε να επιστρέψει στις βασικές ιδέες της συμφωνίας του 1990. Όταν η Ρωσία συνειδητοποίησε πως αυτό ήταν άσκοπο, οι εργασίες της JCG ουσιαστικά σταμάτησαν. Τελικά, το 2023, η Μόσχα αποφάσισε να καταγγείλει τη συνθήκη, η οποία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της 7ης Νοεμβρίου.

Όπως βλέπουμε, ο αποχαιρετισμός της Ρωσίας στη Συνθήκη CFE ήταν πολύ μακρύς και γεμάτος ελπίδα ότι οι εταίροι μας θα μπορέσουν να αλλάξουν την εγωιστική τους στάση απέναντι σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της ρωσικής διπλωματίας και της κουλτούρας της εξωτερικής πολιτικής, η οποία βασίζεται στην υπομονή και τη διορατική μετριοπάθεια. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λέει σε μια χώρα με περισσότερα από 500 χρόνια κυρίαρχης ιστορίας πώς να συμπεριφέρεται.

Τα ταραχώδη γεγονότα του 20ού αιώνα σήμαιναν ότι από όλα τα κράτη της Ευρώπης, μόνο η Ρωσία παραμένει ικανή να λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής. Αυτό σημαίνει πως η Μόσχα φέρει την κύρια ευθύνη για τη σοφία και την ισορροπία των αποφάσεών της. Είναι δυνατή στο μέλλον μια συμφωνία παρόμοια με τη Συνθήκη CFE; Αυτό εξαρτάται από το πότε η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα ξαναγίνει υπόθεση των ίδιων των Ευρωπαίων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail