Εν μέσω μιας αποτυχημένης αντεπίθεσης, η Ουκρανία ετοιμάζεται για την καταιγίδα της Βάγκνερ

Η ομάδα Wagner επιστρέφει στην Ουκρανία και οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανώς να μην είναι έτοιμες

Ένας σημαντικός παράγοντας αλλαγής του παιχνιδιού έχει αναδειχθεί στη σύγκρουση στην Ουκρανία μετά από μια παύση έξι μηνών. Το πνευματικό τέκνο του Πούτιν, η ομάδα Wagner, υπό την ηγεσία του αείμνηστου πολέμαρχου Yevgeny Prighozin, επιστρέφει στην πρώτη γραμμή. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί προβλήματα στο Κίεβο και σηματοδοτεί μια ανησυχητική αλλαγή στο συνεχιζόμενο πόλεμο.

Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η συνεχιζόμενη ουκρανική αντεπίθεση πρόκειται να λάβει σημαντική τροπή. Αναφορές από ανώτερο ουκρανικό στρατιωτικό αξιωματούχο επιβεβαιώνουν την επιστροφή μισθοφόρων από τη ρωσική ομάδα Wagner στις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, οι ουκρανικές υποκλοπές και αναγνωριστικές επιχειρήσεις τεκμηρίωσαν αυτόν τον ισχυρισμό, υποδεικνύοντας την επιστροφή περίπου 500 δυνάμεων του πρώην Ομίλου Wagner στην ανατολική Ουκρανία. Συγκεκριμένα, αυτοί οι μισθοφόροι, με επικεφαλής τον πολέμαρχο Yevgeny Prigozhin, απουσίαζαν από το πεδίο της μάχης μετά το θάνατο του Prigozhin και ένα επεισόδιο ανταρσίας.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, περίπου 200 μισθοφόροι Wagner έχουν επίσης αναπτυχθεί στη Λευκορωσία, οι οποίοι υπηρετούν ως εκπαιδευτές. Ωστόσο, η πρόσφατη εισροή 500 μισθοφόρων πίσω στην ανατολική Ουκρανία σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση. 

Η αποτυχημένη αντεπίθεση: Η Ουκρανία σβήνει

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Κιέβου, Illya Yevlash, επιβεβαίωσε επίσης αυτή την εξέλιξη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως αυτή η επιστροφή συμβαίνει σε μια στρατηγική στιγμή για τη Ρωσία, που συμπίπτει με την επιβράδυνση της ουκρανικής αντεπίθεσης. Αυτή η κατάσταση υποδηλώνει μια υπολογισμένη κίνηση από τη Ρωσία, αλλάζοντας ενδεχομένως τη δυναμική της σύγκρουσης στην περιοχή.

Η ουκρανική αντεπίθεση, που κάποτε διαφημιζόταν με μεγάλη θέρμη, έχει υποχωρήσει σημαντικά, αποκαλύπτοντας την πραγματική της δύναμη, ή μάλλον την έλλειψή της. Παρά τους τρεις μήνες επιθετικών προσπαθειών, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν εκ νέου τα εδάφη που κατέλαβαν οι Ρώσοι, υπογραμμίζοντας την έκταση της διαφημιστικής εκστρατείας γύρω από τις προσπάθειές τους.

Ο απολογισμός αυτής της αποτυχίας ήταν καταστροφικός, με τη Ρωσία να αναφέρει ότι 17.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 10.000 παραδόθηκαν, ενώ οι δυτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια εκπληκτική απώλεια 500.000 Ουκρανών στρατιωτών στον πόλεμο.

Αυτή η αποτυχημένη αντεπίθεση όχι μόνο οδήγησε σε σοβαρές απώλειες ζωών, αλλά έχει γίνει επίσης ένα επίμαχο ζήτημα για τους δυτικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της βοήθειάς τους, που οδηγεί σε δισταγμούς στην παροχή βοήθειας.

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ αρχικά δίστασαν να προμηθεύσουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη απροθυμία των εθνών να υποστηρίξουν την παραπαίουσα εκστρατεία.

Ο επίγειος πόλεμος, που κάποτε βρισκόταν σε αδιέξοδο, τώρα αντιμετωπίζει μια νέα δυναμική με την ανάπτυξη μισθοφόρων της Wagner. Η επιστροφή της Wagner στο ουκρανικό θέατρο έχει ενσταλάξει μια απτή ανησυχία στις ουκρανικές δυνάμεις, παρά τις προσπάθειες να υποβαθμιστεί η απειλή. Η ιστορική απειλή της Βάγκνερ για την Ουκρανία παραμένει αμείωτη, αποδεικνύοντας ότι είναι μια επίμονη ανησυχία.

Επιστροφή της ομάδας Wagner: Ώρα για αντεπίθεση

Η χρήση αυτής της ιδιωτικής πολιτοφυλακής από τη Ρωσία υπήρξε καθοριστική, επιτρέποντας γρήγορα κέρδη στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2022, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις υποχώρησαν από τη Χερσώνα και το Χάρκοβο, αντιμετωπίζοντας οπισθοδρομήσεις σε αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, η παλίρροια άλλαξε δραματικά όταν η Ρωσία ανέπτυξε την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner (PMC) στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η Ουκρανία υπέστη σημαντικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων περιοχών όπως το Bakhmut και το Soledar.

Το τρομερό οπλοστάσιο της Βάγκνερ περιλαμβάνει αεροπλάνα, τανκς, πυραυλικά συστήματα και εκτοξευτές πυραύλων. Αξιοσημείωτο είναι ότι στρατολόγησαν κρατούμενους από ρωσικές φυλακές και διάφορα άλλα έθνη, διαφοροποιώντας τις δυνάμεις τους. Αυτή η εκλεκτική σύνθεση ενισχύεται από την κατοχή αεροπλάνων Su-25, άρματα μάχης T-90, πυραυλικά συστήματα S-300, εκτοξευτές θερμοβαρικών πυραύλων, βαρύ πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα αεράμυνας.

Δεδομένου αυτού του διαφορετικού οπλισμού και των προηγούμενων στρατηγικών επιτυχιών τους, η Ομάδα Wagner αναμένεται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στις επερχόμενες στρατιωτικές εκστρατείες πριν από τη χειμερινή διακοπή, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις ρωσικές προσπάθειες στην ουκρανική σύγκρουση.

Παρά την ελπιδοφόρα προσδοκία της Ουκρανίας πως μια ανταρσία με τη Ρωσία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πιο φιλικές σχέσεις, ο χειρότερος εφιάλτης τους, η Βάγκνερ, επανεμφανίστηκε απροσδόκητα στο πεδίο της μάχης. Αυτή η τροπή των γεγονότων κατέρριψε κάθε ψευδαίσθηση ειρηνικής επίλυσης, καθώς η Wagner είναι για άλλη μια φορά έτοιμη να εξαπολύσει επιθέσεις στην Ουκρανία, αποκαθιστώντας μια απτή αίσθηση απειλής στους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail