Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η αναζήτηση λιθίου της Ρωσίας
Η Ρωσία κάνει μια στρατηγική κίνηση στην παραγωγή λιθίου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρκτικής, με στόχο να γίνει ένας εξέχων παγκόσμιος παραγωγός αυτού του κρίσιμου πόρου. Ο επικεφαλής του επιχειρηματικού τμήματος στη θυγατρική TVEL της Rosatom, Μιχαήλ Μετιόλκιν, αποκάλυψε σχέδια για εξόρυξη 45.000 τόνων λιθίου ετησίως από το κοίτασμα της χερσονήσου Κόλα. Αυτή η παραγωγή θα ικανοποιήσει την εγχώρια ζήτηση καθώς η Ρωσία πιέζει να ενταχθεί στις τάξεις των κορυφαίων παραγωγών λιθίου. Η Polar Lithium, μια κοινοπραξία με τη Norilsk Nickel, είναι έτοιμη να οδηγήσει αυτήν την πρωτοβουλία.
Η παγκόσμια ζήτηση για λίθιο αυξάνεται, δεδομένου του καθοριστικού του ρόλου στην κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου, απαραίτητες για διάφορα καταναλωτικά ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά οχήματα. Αυτές οι μπαταρίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μετάβασης σε μια οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα, όπως αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Τα εκτεταμένα αποθέματα βασικών υλικών της Ρωσίας για μπαταρίες ιόντων λιθίου την τοποθετούν ευνοϊκά.
Η Metyolkin αναμένει την έναρξη εξόρυξης λιθίου σε πολλαπλά κοιτάσματα και την ανάπτυξη εργοστασίων επεξεργασίας πλήρους κύκλου στη Ρωσία.
Ο Πυρετός του Λευκού Χρυσού
Το λίθιο έχει αποκτήσει τεράστια σημασία λόγω της παγκόσμιας στροφής προς τα ηλεκτρικά οχήματα (EV). Η ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων καθοδηγείται από τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα ηλεκτρικά οχήματα δεν παράγουν εκπομπές από την εξάτμιση, συμβάλλοντας σε καθαρότερο αέρα και χαμηλότερες εκπομπές, ευθυγραμμίζοντας με τους κυβερνητικούς στόχους για το κλίμα.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, η τεχνολογία αποθήκευσης πρωτογενούς ενέργειας στα EV, βρίσκουν επίσης εφαρμογές στην αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βοηθώντας τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας όπως ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια. Αυτές οι μπαταρίες βοηθούν στην αποθήκευση περίσσειας ανανεώσιμης ενέργειας για μελλοντική χρήση, υποστηρίζοντας την ενεργειακή βιωσιμότητα.
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου ενισχύουν την ενεργειακή πυκνότητα, μειώνουν το κόστος και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, καθιστώντας τα EV πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές. Οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τις δυνατότητες για πιο αποτελεσματικές αστικές μεταφορές, μειωμένη συμφόρηση και βελτιωμένη ποιότητα αέρα μέσω βιώσιμων μεταφορών με ηλεκτρικά οχήματα.
Καθώς η υιοθέτηση των EV συνεχίζεται, η εξασφάλιση σταθερού εφοδιασμού λιθίου γίνεται προτεραιότητα για τα έθνη που αγκαλιάζουν αυτή τη μετασχηματιστική τάση.
Η Αρκτική της Ρωσίας μπορεί ήδη να γίνει πραγματικότητα
Η Αρκτική, μια κάποτε αινιγματική χώρα πάγου και ίντριγκας, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής διελκυστίνδας, με τη Ρωσία να αναδεικνύεται σε κυρίαρχο παίκτη. Αυτή η παγωμένη έκταση, σαγηνευτική και μυστηριώδης, είναι κάτι περισσότερο από μια παρθένα έρημος με έχει στρατηγική αξία για έθνη όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ρωσία.
Κάτω από την παγωμένη επιφάνεια βρίσκονται τεράστια αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και αναξιοποίητων πόρων όπως ο λευκός χρυσός-λίθιο. Επιπλέον, καθώς οι πάγοι λιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Αρκτική γίνεται μια ελκυστική ναυτιλιακή διαδρομή που θα μπορούσε να συνδέσει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, εξοικονομώντας δυνητικά σημαντικό κόστος μεταφοράς.
Η αυξανόμενη προσβασιμότητα της Αρκτικής λόγω της τήξης των πάγων έχει εντείνει το διεθνή ανταγωνισμό για τον έλεγχο αυτής της πλούσιας σε πόρους περιοχής, με τη συμμετοχή βασικών παραγόντων όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ρωσία. Ενώ η Ρωσία διεκδικεί την ιδιοκτησία της αναδυόμενης θαλάσσιας οδού, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υποστηρίζουν το διεθνές της καθεστώς, εντείνοντας τις εντάσεις στη μάχη για την κυριαρχία της Αρκτικής.
Από τον πάγο στα πλούτη
Η Ρωσία τοποθετείται στρατηγικά για να εξασφαλίσει μια σταθερή προμήθεια λιθίου, ένα κρίσιμο ορυκτό που χρησιμοποιείται σε μπαταρίες ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα και άλλες εφαρμογές. Τα σχέδια της χώρας συνεπάγονται την επίτευξη αυτάρκειας λιθίου έως το 2030, με το αρχικό έργο να σχεδιάζεται να έχει ξεκινήσει έως το 2026.
Πολλά έργα εξόρυξης λιθίου βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη Ρωσία, με μια κοινή επιχείρηση μεταξύ του τμήματος εξόρυξης Nornickel και της Rosatom (Polar Lithium) που ηγείται της ανάπτυξης του κοιτάσματος Kolmozerskoye. Γίνονται επίσης συζητήσεις με την Gazprom σχετικά με την εξόρυξη λιθίου και η Halmek σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα έργο λιθίου.
Αυτή η στρατηγική εστίαση στο λίθιο ευθυγραμμίζεται με την παγκόσμια στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με την εξασφάλιση εγχώριου εφοδιασμού λιθίου, η Ρωσία στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές, να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να αξιοποιήσει την διευρυνόμενη παγκόσμια αγορά λιθίου.